Zmniejszenie ilości światła - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Zmniejszenie ilości światła

Liczba wyświetleń: 765·Brak odpowiedzi
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
fioge Warszawa

28 lis 2008, 13:33 Zmniejszenie ilości światła  (#1)  

Witam,

mam 3 świetlówki podłączone do statecznika elektronicznego Elxc424, akwarium 96L. Potrzebuję jednak ograniczyć liczbę świecących jednocześnie rur. Próbowałem jedną po prostu odłączyć ale wtedy gasną wszystkie. Może da się to jakoś obejść?
Czy jednak najsensowniej będzie kupić statecznik(i) pojedyncze? Teraz trochę żałuję,że nie zrobiłem tego na początku.
A może ograniczenie czasu świecenia da w rezultacie ten sam efekt?

Ostatnio trochę brakuje mi czasu i spodobała mi się bezobsługowość akwariów LT, boję się tylko problemów z glonami przy dużym oświetleniu i odkładania się białego nalotu przy braku podawania CO2.

fioge
Ranga: Początkujący

Miasto: Warszawa

Powrót do Oświetlenie

Powiązane tematy

Lampa 120cm z funkcją nocnego niebieskiego światła

Kredu w Oświetlenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2325
Poszukuje lampy 120cm z funkcja wifi do sterowania światłem plus dodatkowo żeby miała tryb włączenia nocnego-niebieskiego światła, nie bedzie to lampa główna nad zbiornikiem ale dodatkowa (wysoko pod ...

Aquael leddy tube i sterownik światła

asterionek1985 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1708
Cześć Mam świetlówki led aquael leddy tube 10w. Czy jest jakiś sposób, żeby podłączyć je do sterownika światła? Chciałbym imitować wschody, zachody i światło księżyca w nocy...

Dołożenie światła LED do pokrywy

cyberain w Oświetlenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1749
Cześć, aktualnie w pokrywie 120x40 mam 2xAquael retro Fit Plant pokrywa została przerobiona i w środku są zaczepy jak w zestawach glossy. Mam jeszcze miejsce na dwa retrofity lub coś podobnego. Kiedyś...

Mniej światła czy więcej?

KamilH w Oświetlenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1376
Witam, moje akwarium 128l ma ponad miesiąc, do tej pory oświetlałem go 2x24 (10000k i PLANT). Masa roślinna jest raczej średniej wielkości, praktycznie same gatunki epifityczne, cryptocoryny i mchy. C...

Ilość światła w akwarium?

Starling w Oświetlenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1899
Witam, mam pytanie czy 10000-11000 Lux na dnie akwarium (55cm od lampy do substratu) jest wartością wystarczają dla roślin trawnikowych? Lampy LED 5730, Dzieki

Kontroler światła do ledów

Drelin w Oświetlenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1188
Cześć! Mam 2 LEDY Aqasyncro GT8-30W (rozświetlająca biała) i GT8-30R (czerwona/niebieska/zielona) czy da się do nich podłączyć jakiś kontroler światła ? tylko żeby był bezpieczny bo jedna 195 zł kosz...

Ile ja właściwie mam światła ?

Yorgi w Oświetlenie · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 4299
Cześć. Mam akwarium 72l, 60x30x40h. Zrobiłem belkę z paskami led zakupionymi na allegro. Profil 60x16. Użyłem pasków: - 0.5m - 5630, 8500K, 7.5W, ok. 852 lm; - 1m - 5630, 6500K, 14.5W, ok. 1600 lm; ...

Aqualighter 1 - ile mam światła?

RafalOS w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1808
Cześć Mam akwa 60x30x30 (54l). Aktualnie odejmując wypełnienie będzie nie wiecej niż 45l. Używam lamy Aqualigter 1 60cm (18W). Jak przeliczyć ilośc W na litr przy tej lampie LED? Czy mam wystarczając...

Wybarwienie ryb a barwa światła

baczek95 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2303
Witam, chciałbym zapytać jaki wpływ ma barwa światła na wybarwienie rybek. Czy przy świetle o spektrum bardziej niebieskim, niebieskie rybki jak neon inessa, gupiki japan blue czy ramirezy electry będ...

Zbyt mało światła (0.33W/l)?

pt123 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 29 · Wyświetlenia: 5381
Witam! Mam akwarium o wymiarach 120x47x50 (dług.x głeb.x wys.). Używam dwóch świetlowek T5 o mocy 39 W: Sylvania Grolux i Sylvania LuxlinePlus. Przyjmując że mam ok. 230 litrów wody i wychodzi mi że ...

Statystyki

Ten temat przegląda 847 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571615
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36915

•  Najnowszy użytkownik: lupus1

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 847 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.