Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam,
Jestem w trakcie zakładania akwarium 25L na ziemi ogrodowej i chciałbym się dowiedzieć jakie rośliny proponujecie w nim posadzić (nie tylko zielone wchodzą w grę). Wszelkie sugestie mile widziane  Jeśli chodzi o oświetlenie to będzie to 18-20W (2G11).
-
rivulatus
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Rotala, Myriophyllum, Limnophila, Bacopa... Ja sadzę w akwariach LT co mi się żywnie podoba i wszystko rośnie.
Pozdrawiam
------
>>Moja strona<<
Na tym forum można odnieść wrażenie, że Heteranthera zosterifolia nigdy nie istniała...
-

Yahilles
●
- Ranga: Znający temat
-
Dzięki za tak szybką odpowiedź  Zbytnio na roślinach się nie znam przyznaje się bez bicia  Chodzi mi o to żeby wielkością były one dopasowane do akwa i nie wystawały spoza akwarium i żeby się ze sobą ładnie komponowały 
Ostatnio edytowano 24 lis 2008, 20:50 przez rivulatus, łącznie edytowano 1 raz
-
rivulatus
●
...Hygrophila, Ammania, Ludwigia, Cryptocoryne, Lotos, Echinodorus...
-

Armek
●
Przejrzyj bazę roślin w serwisie Roslinyakwariowe.pl... Nie ma tam może opisów wszystkich gatunków, ale jest naprawdę dużo. Wszelkie dane dotyczące ich wielkości (wys.) też tam znajdziesz (a jeśli nie zawsze można wpisać nazwę roślinki w Google), a przy okazji zdjęcia lub rysunki... Do wyboru do koloru!
-

MikołajW
●
- Miasto: Bydgoszcz
oki...ostanie pytanie....jeśli będę miał to 18-20W w akwa to pozbędę się okrzemków???? Aktualnie jest 5W żarówczka energooszczędna...
-
rivulatus
●
rivulatus napisał(a):oki...ostanie pytanie....jeśli będę miał to 18-20W w akwa to pozbędę się okrzemków???? Aktualnie jest 5W żarówczka energooszczędna...
Jeżeli zbiornik jest dojrzały, to dołożenie światła powinno pomóc 
-

artur_89
●
- Miasto: Jaworzno
jak dasz 20W na 25 l to powiedzmy, ze coraz bardziej będziesz się oddalał od low-techa.
Z tych małych roślin w małych akwariach fajnie wyglądają:
- sagittaria subulata
- hemianthus micranthemoides
- bacopa australis, caroliniana, monnieri
- różne cryptocoryny
- echinodorus: magdalensis, tropica, tenellus
- didiplis diandra
- rotala indica
Na pewno coś Ci wpadnie w oko, co jest małe kształtem 
-

Emi
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Gliwice
-
Ostatnie pytanko  Czy w takim akwarium można stosować wodę RO czy lepiej kranówkę???? (chodzi o czyste RO)
-
rivulatus
●
Proponuję poczytać o zasadach prowadzenia LT...
Masz tego bardzo dużo na forum.
Tymczasowy brak ogrodu wodnego...
-

amd
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Gdynia
Nio już trochszke poczytałem o LT...ale naszła mnie myśl zastosowania aqua substrate II+ jako podłoża...interesuje mnie czy będzie ono się lepiej sprawować niż ziemia przy oświetleniu 0,5W/L i nawożeniu tylko CO2. Wiem że na stronie roślinyakwariowe.pl jest temat dotyczący podłoży...ale interesuje mnie opinia ludzi którzy mieli doczynienia z tym specyfikiem...Dzięki za wszelkie uwagi dotyczące wyboru podłoża.
-
rivulatus
●
Powiązane tematy
Zapraszam do obejrzenia wywiadu z pracownikami firmy Tropica.
Dostępne tłumaczenie napisów w języku polskim.
Akwarium wymaga jakiś przycinek i poprawek ale powiem szczerze nie przeszkadza mi to
Wodę podmieniam tylko wtedy jak skończą mi się zapasy wody RO na dolewki
CO2 - podaje ale nie mierzę ile tego jest...
Temat dedykowany identyfikacji gatunków roślin wodnych.
Witam,
To moj pierwszy watek na tym forum. Widzac niesamowite zbiorniki innych uzytkownikow postanowilem zaprezentowac moje akwarium.
Jak w temacie. Low tech
200 l; 120x45x36cm
Przepraszam, za lekk...
Witam wszystkich forumowiczów .
To mój pierwszy post, potrzebuje pomocy w ustaleniu niedoboru/blokady w swoim akwarium.
Najpierw trochę o akwarium:
Akwarium Juwel 180l panorama(92x42x45)
Oświetle...
Cześć,
Wątek będzie trochę o glonach, trochę o parametrach i o roślinach, które bardzo chciałabym uratować.
Akwarium zalałam 11 maja, posadziłam wszystko na raz. Czyli dzisiaj mija 2 tygodnie od sta...
Witajcie
Przychodzę z prośbą o pomoc bo lekko nie ogarniam zaistniałej sytuacji.
Akwarium to 200l 100x40x50 . Na dnie 27l podłoża aktywnego Chihiros aqua soil, do tego aranżacja czyli dragony + korz...
Witam
Posiadam 300 litrowe akwarium. Jest ono roślinne ale razem z pyszczakami obecnie. Oświetlenie mam 110 wat led. Filtr ultramax 2000 bt. Z dozownika nawoże codziennie aquart macro green 5 ml i aq...
Czy istnieją jakieś rośliny akwariowe które bez przycinki potrafią wyrosnąć ponad taflę wody?
Hej
Czy zwartki invitro jak się rozpuszczą to odrastają jak zwartki z koszyczków emersyjnych? Czy jednak nie ma szans na przeżycie rośliny?
|
|