Pionowa glosia. Brak info na forum
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam.
Stawiam nowego posta ponieważ wyczytałem chyba większość o glosostigmie na forum ale nadal nie umiem wyciągnąć wniosków co do jej wzrostu.
Tydzień temu założyłem kostkę 21l opi white (może powędruje na konkurs). Wiadomo akwa świeże więc nawet nie ma co zbytnio podawać parametrów wody bo dojrzewa akwa od tygodnia ale wszystko wydaje się być w normie. To znaczy wiadomo parametry szaleją ale woda podmieniana co 3 do 4 dni na RO z silami tak aby Ca było 25ppm a Mg 6 ppm.
Woda zatwardzana sodą na KH 4 ponieważ w kranie mam 2kh. Podłoże to Amazonia i przysypana Amazonia powder więc co 3 dzień KH spada do 2,5.
Dziś dla pewności robiłem testy i KH dokładnie 2,5 a pH 6,6. Akwa oświetlane 5h dziennie i może właśnie w oświetleniu problem ale sam już nie wiem.
Problem w tym że glosia rośnie pionowo w górę jak drzewo a nie kładzie się na dnie. Wyczytałem na forum że to wina CO2 którego glosia nie ma wystarczająco ale wygląda na to że jest ok. Tak przynajmniej podają testy JBLa.
Akwa oświetlone świetlówką co prawda z lampki ale to kompakt 11W o świetle 6500K i do tego z tyłu 8W świetlówka kompaktowa z lampki akwarystycznej ale ciepła nie znam.
Dziwi mnie to bo inne rośliny rosną zdrowo i korzenią się pięknie. Eleocharis parvulus zaczyna pięknie gęstnieć i ma ładny jasno zielony kolor jak na zdięciach w necie i do tego zaczyna się rozłazić po akwa. Micranthemum micranthemoides wypionowała się pięknie do światła i tez nie widać aby miała problemy z pobieraniem światła. Jedynie glosia rośnie w górę co mnie nie zadawala zbytnio. Akwa nawożone Brighty K i Green Bacter zgodnie z zaleceniami producenta.
Proszę o wasze opinie bo sam nie wiem co się może z nią dziać. Może jest coś co blokuje jej pobieranie CO2 bo na to wszystko wskazuje no ale co to może być??
Pozdrawiam
-
manius112
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Witam,
U mnie też rośnie pionowo, odkąd mam zakwit wody[miesiąc czasu] , zmniejszyłem świało do 0.37W/l netto, mam 2h przerwy w świeceniu. Wychodzi, że z braku ww.  Przynajmniej u mnie.
-

zvirus
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
W świerzo zalanym akwa glosia często rośnie pionowo.
-
Kansol
●
- Miasto: Bydgoszcz
Ok to wychodzi na to że światła jest ok. Jedyne co to może faktycznie w nowym akwa rośnie z powodu tego że jest świeże ale pytanie teraz czy się za jakiś czas ładnie położy na dnie czo zostanie mi takie "drzewo" sterczące??
-
manius112
●
Rośnie pionowo gdy ma za mało światła...
-

Tusia
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Rzgów
-
Akwa ma pojemność 21l do tego włożona jest wielka skała która zajmóje około 1/3 wielkości akwa. Jak odlewam wodę to zostaje mi troszkę na dnie a zlewam 12litrów wiec wody tak naprawdę w nim jest około 15l. Do tego jak pisałem mam 11W z przodu zbiornika i 8W z tyłu. Te z tyłu oświetlenie nie wiem czy wogle wiele daje bo po mimo że jest to świetlówka akwarystyczna rośliny bardzie kładą się do przodu w stronę tej 11W.
Nie sądzę aby była to wina światła.
Czytałem że może to być również wina CO2 ale z testw wychodzi że CO2 jest powyżej 21ppm wiec też raczej nie to.
Nie wiem jak to się dzieje z nią w świerzym akwa jeszcze przy amazoni no i niskim kH jak u mnie w wodzie. Być może to tego wina sam już nie wiem. Zobaczymy.
-
manius112
●
W moim baniaku raz glosia zaczęła rosnąc pionowo( wcześniej ładnie się płożyła) gdy wyjeżdżając na urlop przestałem na ten czas podawać CO2 oraz ograniczyłem czas świecenia z 11 do 7h. Moc oświetlenia pozostała niezmieniona, a było tego nie mało: 4 x 18 W na 78l.
Jest jeszcze szansa (mała) ze zamiast glossostigmy ktoś Ci sprzedał rotale sp. green w formie emersyjnej. Wygląda wtedy bardzo podobnie jak glosia.
Pozdrawiam, Krzysiek
Pozdrawiam, Krzysiek
AQUA
-

KrzysiekG
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Siemianowice Śląskie
Nie ma takiej syansz poniewaz nie kupilem tej glosi a dostalem od zaufanego akwarysty i w duzum akwa rosnie normalnie choc powoli. Tutaj rosnie szbko ale do gory ale jestem pewien ze to glosostigma.
Sorki za brak znakow ale sie szstem krzaczy i pomieszal jeyki. Jutro reinstal systemu
-
manius112
●
Witam
mnie tez glosia rosnie pionowo mimo ze i swiatla i co2 mam duzo
swiatlo 2W/l a co2 okolo 35-40 ppm
jedyne co mi przychodzi do glowy to ucinac przy ziemi i juz nastepne pedy sie ploza
-

Andrzej_Turczynowicz
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Łódź
- Wspieram stronę kontem Premium
-
To też może być wina podłoża 
-
TURYSTA
●
- Miasto: Trzebinia
Cierpliwości. W świeżo zalanym akwa glosia często tak się zachowuje. Gdy się rozrośnie zrób przycinkę nie wyrywając korzeni, odetnij tylko listki. Cierpliwości.
-
Kansol
●
- Miasto: Bydgoszcz
u mnie podloze to pelna ada lacznie z penacami
nawozenie tez pelna linia nawozowa ady
-

Andrzej_Turczynowicz
●
-
Moje podłoże to dokładnie tak samo. Wszystko na produktach ADA. Dziś przyciołem 2 gałązki przy podłożu i za kilka dni będę wiedział czy się położy glośka czy nie. Zepsuje mi cały efekt akwa jak będzie tak sterczała.
Mam nadzieję że jakoś się to unormuje.
-
manius112
●
Witam, temat mnie zaciekawił więc dorzucę swoje "trzy grosze"
U mnie wyglądało to tak: na starcie, kiedy światło paliło sie 5-6h glosia rosła do góry (podłoże amazonia), po zwiększeniu długości dnia w akwarium nagle sama zaczęła się płożyć - a te długie juz pędy glosi, które śmignęły do góry zaczęły się wyginać w stronę podłoża. Nieczego nie przycinałem, sama zaczęła sie płożyc kiedy oswietlałem akwa powyżej 7h - dodam, że światła mam mało jak na taki litraż (576L brutto - 4x80W) i taką wysokość akwa, ale nigdy (poza startem zbiornika) nie miałem problemów z pionowo rosnąca glośką
Kilka wniosków z hodowli glosi w róznych warunkach i różnych akwariach:
- zauważyłem ze dodawanie co2 jest zbędne, kiedy ma się "odżywcze" substraty jako podloże, zamiast żwiru - roslinka płozy się bez problemu - to moje doswiadczenia z uprawy glosi w krewetkariach i mniejszych zbiornikach, gdzie swiatla bylo "jak na lekarstwo". Zero nawozów i zero co2, słabe światło - ktoś powie, że to niemożliwe, a jednak - ale coś za coś - roślina w takich warunkach płoży się, ale rośnie stosunkowo wolno.
Zastanawia mnie jedna rzecz - zauważyłem to w kilku akwariach na przełomie ok 2 lat - tam gdzie podłoże jest "bogate" w składniki odżywcze (amazonia, LT, aquasubstrat) glosia ma o wiele mniejsze listki niż na zwykłym zwirze. W akwariach na samym żwirze glosia może nie rosnie tak gęsto, ale ma większe liście...
Pozdrawiam!
-
altum
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Mikołów
Glossostigma lubi startować do góry przy małej ilości potasu
Pozdrawiam, Mariusz
-

enigma
●
- Ranga: Zasłużony akwarysta
- Miasto: Wrocław
-
Hej
oo to juz jestet jakas podpowiedz ...  zwieksze dawkowanie bright K zobaczymy jak zareaguje
dzieki
-

Andrzej_Turczynowicz
●
-
Powtórzę za panem Fransem Van der Leest,jednym z najlepszych holenderskich "zielarzy"-Tajemnica akwarium roślinnego ma na imię -światło.
Przy czym -z czym zgadzam się całkowicie-jego jakośc to punkt pierwszy.
Czas oświetlenia nie powinien być krótszy niż 8 godzin ,bez przerw.Dotyczy to zwłaszcza roślin ,które -jak glosia-w naturze topione są okresowo.
Swietlówki,tracą na jakosci już po ok.4-miesiącach i od tego momentu jakosc widma spada regularnie,nie wiem jak długo użytkujesz swoje Bioluxy,ale spróbuj wymienic choc jedna na nową,o tej samej barwie -jest dobra.
-

mayaca
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Polska -wyłącznie
My tu gadu-gadu a jak tam glośka autora  Pionowa nadal czy już pozioma 
-

Tusia
●
-
Witam. Fajnie że się temat rozrósł a co do problemu to nie miałem jakoś kiedy odpisać wcześniej ale powiem tak.
W małym akwa gdzie glosia rozrastała się pionowo nie miałem czasu sprawdzić żadnej metody bo zmieniłem zdanie co do aranżu i glosia zmieniła miejsce zamieszkania.
Pewny jestem co do oświetlenia i nawożenia K bo raczej było ok ale wystartowałem zbiornik 125l na nowo i właśnie tam glosia się przeprowadziła i o dziwo efekt jest ten sam.
Oświetlenia na pewno nie ma za mało i świetlówki są nowe więc to bankowo nie to. Wcześniej w tym akwa ale na kamyczkach glosia rosła sobie wolno co prawda ale poziomo. W tej chwili wszystko co mam na dnie to ADA Amazonia i powder więc to jedyne co łączy małe akwa gdzie problem się zaczął i te większe akwa gdzie nadal mam problem.
Przycinanie pędów rosnących pionowo nie daje wielkiego efektu. Zwiększenie K też nie skutkuje więc nie wiem w tej chwili gdzie leży problem i co dalej z nim począć ale jakoś ostatnio nie miałem czasu sobie przemyśleć aranżu więc zajmę się tym za jakiś czas.
Przycinanie powoduje jedynie iż glosia rośnie wolniej a K podawane podwójnej nawet dawce nie dało efektu. Roślina kilka pędów puszcza po dnie a kilka w niebo.
Będę wdzięczny za nowe pomysły.
-
manius112
●
Szkoda, że mieszkasz tak daleko bo przesłałabym Ci moją grzeczną glośkę, która wszędzie się płoży...  . Może zorganizuj sobie szczepki innej rośliny, z innego źródła...
-

Tusia
●
-
Dalsza część dyskusji jest dostępna po zalogowaniu
Ten wątek zawiera 31 odpowiedzi...
i dołącz do nas — to bezpłatne i zajmuje minutę.
Powiązane tematy
Witam. Od dłuższego czasu coś nie tak z moimi roślinami i niestety nie mogę zdiagnozować w czym problem. Proszę bardziej doświadczonych akwarystów o pomoc w diagnozie. Przez pierwsze pół roku wszystko...
1. Wymiary akwarium (120 x 40 x 50)
2. Moc i rodzaj oświetlenia (0,7W/l, rodzaj światła: T5/ 3x54W T5- 2x Aqua nowa white plant 1x SYLVANIA GROLUX) 10godz/24godz
3. Podłoże, ziemia ogrodowa, 2-3 cm. ...
Hej,
Mam szybkie pytanie, robię test JBL na PO4 i wynik mam taki jasny żółty. I tu jest problem ponieważ skala idzie od takiego białego-szarego przez odcienie jasno-niebieskiego po ciemny niebieski. ...
Założyłem Akwarium w styczniu. Podłoże i podsypka CAL oraz cała Lina nawozowa z CAL.
Po dwóch-trzech tygodniach rośliny zaczęły brązowieć, karłowacieć, bieleć. Okazało się że mam dużo NO3-100, PO4-0,K...
Witam.
Akwarium zaczęło ładnie balansować się ok. miesiąca temu - glony zniknęły (a był nie lada wysyp), poza nitkami, ale ich jest bardzo mało. Raptem parę nitek ok. 7-10 cm raz w tygodniu wyciągam z...
Cześć.
M am brak fosforanów w baniaku, reszta parametrów ok. czy jego brak może być odpowiedzialny za zakwit wody i glony na szybach i roślinach ?
Jaki fosfor polecacie ?
Zapraszam do dyskusji :)...
Witam.
Od jakiegoś czasu konkretnie 2 tygodnie walczę z niedoborami w akwarium tylko w sumie nie wiem co dokładnie jest nie tak.
Zacznę morze co jest w wodzie:
Ph staram się trzymac na poziomie okoł...
Czy na zdjęciu jest widoczny brak potasu, magnezu czy czegoś innego?
Opis mojego zbiornika tutaj: https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/aquascaping/galeria/120-akvarko-mariusz-trejtowicz-70222.html?p=...
Witam,
W ostatnią środę wystartowałem ze zbiornikiem 300l brutto na kompletnej linii ADA. Mam problem, mianowicie, nie mam w wodzie żelaza. Wodę pobieram ze studni i na cały dom jest zamontowany odżel...
Witam.
Moje akwarium:
240l
Podłoże dennerle scaper's soil
Oświetlenie pawer led 80W
Filtracja Fluval 406
Instalacja co2+kontroler pH
Nawożę,fosfor,potas,żelazo,magnez,mikro (od 3 dni) azotu od jakieg...
|
|