Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam.
Niestety przegrałem walkę z glonami.
Restart zrobiony we wtorek. Na razie oświetlam 3 godziny 3x39W i godzinę 2x29W. Akwarium stoi na AS II+. Mam nawozy serii PG i nie wiem czy ich nie wymienić na coś innego. Proszę o porady.
Pozdrawiam wszystkich.
Ostatnio edytowano 15 lis 2008, 23:19 przez Thierry Henry, łącznie edytowano 1 raz
-
Thierry Henry
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Brzesko
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Witam
Jeżeli nie masz negatywnych doswiadczeń z PG, to dlaczego masz z nich rezygnować. Na Amazoni II od startu wystąpiły u mnie braki azotu, a także fosforu. Osobiście zrezygnowałem z PG Macro (pejoratywne doświdczenia) a zacząłem nawozić pojedynczymi solami z potasem włącznie. Natomiast w późniejszym okresie (4 tygodnie od startu) z powodzeniem podawałem PG Classic i PG Ferro... To jest jednocześnie moja sugestia. Ale może ktoś podpowie Ci inne rozwiązanie. Życzę powodzenia, bez względu na rodzaj wybranego nawozu.
Pozdrawiam
-

darma11
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Płock
Mógłby ktoś inny wyrazić swoją opinię? 
-
Thierry Henry
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Brzesko
Powiązane tematy
471269531_10161273820782635_3518008945811850222_n.jpg
Nowo założone akwarium to delikatny ekosystem, który dopiero się kształtuje. Choć z zewnątrz wygląda na gotowe - woda jest klarowna, rośliny pos...
Witam.
Po restarcie zbiornika jakieś 3mc temu wreszcie się ustabilizował na tyle że nie ma glona a rośliny rosną zdrowe .
Co nie co o moim zbiorniku .
74L opti
Co2 z butli
Lampa Skylight hyperbar 60...
Witajcie,
Piszę z nadzieją na uzyskanie pomocy i podpowiedzi.
Opiszę akwarium, parametry a później problem.
Akwarium 220x55x60h zalane lipiec 2024
Filtracja sump ok 120L brutto (gąbki różnej gradac...
Witam.
Jako że zbiornik wystartował ponad miesiąc temu, walka z wysokim NO3 zakończona aktualnie na poziomie 5 chce wystartować z nawożeniem. Żeby zbić parametry do minimalnych robiłem podmiany czyst...
Witam,
Akwarium założone w maju 240l (160-170 netto) na aktywnym substracie.
Ph 6.5 do 6.8
Kh 5
Gh 8
No2 0
Ammoniak 0
P około 0.25ppm test z podloza.
No3 - 3ppm przed podmianą
Wode zamierzam podmien...
Cześć,
Akwarium na podłożu aktywnym, ma 6 miesięcy. Tu więcej o akwarium.
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarystyka/galeria/054l-bn-t-przemek-gasior-94333.html
Poziom poszczególnych pierwiast...
Cześć, nawożę od jakiegoś czasu qualdrop BASIC i FORTE Fe. Do wody RO dodaje też mineralizator qualdrop. Teraz mam pytanie czy muszę jeszcze czymś nawozić czy to już wszystko bo zastanawia Mnie czy da...
Czy uważacie, że akwaria typu low tech również wymagają nawożenia? Niektórzy twierdzą, że odchody ryb i gnicie starych liści wystarczająco zasilają zbiornik w mikro i makroelementy. Zatem - nawozić cz...
Dzień dobry,
Zakupiłem filtr RO i przedemną pierwsze podmianki akwarium wodą RO. Akwarium działające z rybami. Jak podmieniać wodę na początku? Martwię się o zawartość dwutlenku węgla w akwarium. Aktu...
Cześć wszystkim,
Prowadząc zbiornik na AS amazonia II (z powersand) oraz 4 podstawowymi nawozami ADA, testy wody (kropelkowe JBL) niepokojąco nie pokazywały żadnych wartości, jeśli chodzi o azot, żel...
|
|