mchy a swiatlo - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

mchy a swiatlo

Liczba wyświetleń: 1052·Odpowiedzi: 2
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Zaloguj się, aby zmienić widok

14 lis 2008, 01:20 mchy a swiatlo  (#1)  

jak w temacie.....jak to jest z mchami?....czy one w koncu lubia swiatlo czy jednak wola ciemniejsze miejsca? :roll: kazdy ma swoje teorie.....duzo osob twierdzi ze mchy nie nadaja sie do holendra bo sa siedliskiem glonow......

cate72

Anonim 1811

14 lis 2008, 12:04   (#2)  

Przeżyją i będą rosły w słabo oświetlonych akwariach. Ale naprawdę piękne są w zbiornikach mocno oświetlonych. Sporo też zależy od gatunku, czasem jest tak, że dany mech ładniej rośnie w nieco bardziej zacienionym miejscu. Ale moje zdanie jest takie, że światło to jeden z najważniejszych czynników aby mieć ładny mech.

Anonim 1811

romanbyd Tryszczyn

14 lis 2008, 14:26   (#3)  

Zgadzam się!... To raczej mit - mchy lubią cień, czy ogólnie mało światła. To raczej tylko niektóre gatunki (mniejszość) dobrze rośnie w takich warunkach. Naprawdę ładne mchy potrzebują światła - przynajmniej średniego.
A siedlisko glonów?...Jak z każdą inną rośliną! Na pewno czynnikiem bardzo sprzyjającym zaglonieniu mchu (i zabrudzeniu!!!) jest ruch wody oraz ryby żerujące przy dnie.
Ale nieocenione usługi przy czyszczeniu tych roślin oddają nam krewetki! :)
...nie wystarczy chcieć, trzeba działać" (Goethe)

romanbyd
Ranga: Znający temat

Miasto: Tryszczyn

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

17-180722.jpeg

Mchy w aranżacji - użycie i przygotowanie do szczepienia

roslinyakwariowe.pl w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3911
17-180722.jpeg Mech odgrywa w aranżacji doskonałą rolę drugoplanową. Mimo, że nie jest głównym elementem dokaracyjnym, daje świetne poczucie naturalności kompozycji i wpływa na pozytywny odbiór akwa...

microsorum czy mchy?

micuch11 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 2727
Witam mam takie pytanie co będzie lepsze na korzeń do LT i łatwiejsze w uprawie ? Chciałbym coś szybko rosnącego .

W jakiej kolejności sadzić mchy na korzeniu ?

kamil_waw w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1471
Witam w jakiej kolejności sadzić mchy na korzeniu ? Zakupiłem 6 rodzajów mchu i zastanawiam się jak nimi obsadzić korzeń aby jeden drugiemu nie zasłaniał światła.Mchy które kupiłem to : Christmas Mos...

Szybko rosnące mchy

Fretka w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2763
Jakie by to były gatunki? wszędzie gdzie patrzę to nie jest napisane o tempie wzrostu. No i czy takie mchy mają wymagania co do oświetlenia.

Czy warto stosować mchy na granicy podłoża i dekoracji?

sierzgniotal w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1842
Miałem problem z dwoma mchami, Taiwan i Willow. Były przyczepione do kamyczków, chciałem zrobić z nich trawnik, ale zmieniłem zdanie. Wybór padł na Glossostigmę i Hydrocotylę . Mchy teraz czekają w ni...

Mchy i krewetki

lukaszCK w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 4232
Witam przedstawiam moje krewetkarium wymiary zbiornika: 51x24x25h fitracja: filtr hamburski podłoże: czarny piasek kwarcowy ogrzewanie: brak oświetlenie: lampka Solar duo 23W Philips to...

Mchy, mchy i jeszcze raz mchy :)

Ishthar w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 4133
Witam to mój pierwszy post na tym forum, przyglądam się mu od dłuższego czasu i jestem pełna podziwu co niektórzy potrafią stworzyć w swoim akwarium wiele z nich to prawdziwe arcydzieła :) Chcę stworz...

slabe swiatlo a roslinki prosze o pomoc

attyla w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 928
w moim akwa chcialbym posadzic jakies roslinki na trzeci plan co sie nada ksztaltem podobne do Heteranthera zosterifolia lub Potamogeton Gayi( czy te roslinki dadza rade czy zmarnieja?) troche dany...

Jak przycinać mchy?

piroman w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 12067
Witam, Czy macie może jakiś patent na przycinanie mchów? Tak żeby nie dopuścić lub mocno ograniczyć rozprzestrzenianie się małych i większych kawałków odciętego mchu? Mam problem z tym, bo potem...

60L - piasek, mchy, korzeń i kamienie

szczurex w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1137
Witam Chciałbym się poradzić w kwestii aranżacji która planuje zrobić. Mianowicie chciałbym wysypać podłoże z piasku kwarcowego drobnego, następnie ułożyć kilka kamieni i jakiś fajny pozawijany kor...

Statystyki

Ten temat przegląda 407 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570937
 •  Liczba wątków: 48796
 •  Użytkownicy: 36925

•  Najnowszy użytkownik: Piorunek112

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 407 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.