Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam.
Niepokoi mnie jedna rzecz właśnie zabrałem się za pisanie referatu o historii akwarystyki i z przerażeniem stwierdziłem że pędzimy do przodu zapominając o początkach, coraz lepsze nawozy podłoża, coraz bardziej skomplikowane i poruszające aranżacje ale o tym jak się to zaczynało kto kiedy gdzie nie sposób znaleźć jakiś informacji
-

Waleń
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Warszawa
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Polecam stare książki Pana Stefana Kornobisa
-

gregorb
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Kraków
W internecie ciężko będzie takie coś znaleźć, najlepiej się przejść do księgarni, antykwariatów, bibliotek, a jeszcze lepiej popytać doświadczonych akwarystów, którzy żyją tym pięknym hobby od kilkudziesięciu lat. Osobiście nie mam nic, przeciwko rozwijaniu naszej pasji ze strony technicznej. Dawniej przykładano się bardziej do ryb, niż do roślin, teraz się to zmieniło, ryby schodzą na dalszy plan, są tylko dodatkiem, ponieważ nie ma już takiej potrzeby by coś rozmnażać, teraz są całe "plantacje" ryb, więc nie wiem po co się tym przejmować, mamy wszystko pod nosem, teraz tylko założyć akwarium i cieszyć się z tego, jakie jest piękne.
-

artur_89
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Jaworzno
Waleń napisał(a):z przerażeniem stwierdziłem że pędzimy do przodu zapominając o początkach,
A ja z przerażeniem patrzę na to, że wszędzie trzeba używać języka angielskiego. Czy naprawdę tak trudno napisać temat w języku polskim ? Jestem w stanie zrozumieć nazwy aranżacji po angielsku, bo czasem pojawiają się na zagranicznych forach. Ale zwykle tematy naszych rozmów?
Przepraszam za OT ale mnie to mocno denerwuje.
Pozdrawiam
Piotr
<a href="http://www.akwarysci.com/forum/index.php">  </a>
-

Alchemik
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Łódź
-
No cóż, niektórzy "akłaskejperzy" uważają, że jak się napisze po polsku, to już brzmi mniej profesjonalnie 
Pozdrawiam
------
>>Moja strona<<
Na tym forum można odnieść wrażenie, że Heteranthera zosterifolia nigdy nie istniała...
-

Yahilles
●
- Ranga: Znający temat
-
A najlepsze jest to, że ich(podobno) idol Takashi Amano używa tłumacza mimo że zna angielski, bo uważa że nie każdy musi posługiwać się tym językiem(źródło: relacja z pobytu T.A. w Polsce).
-
Plejstocen
●
- Ranga: Stały bywalec
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Temat postu zawiera blad 
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
jest taka ksiazka Hansa Freya Akwarium słodkowodne-mozna znalesc pare ciekawych artykułów-rowniez z historii akwarystyki
-
vitul
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Wawa
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Powiązane tematy
Akwarium o długości 120cm z aranżacją składającą się głównie z korzeni. Ma około 2 miesiące.
Rośliny: Mchy, Anubias nana bonsai, Bucephalandra "Mini Red", Bucephalandra Bleu green, Anubias ...
Akwarium - 60x30x36
Filtracja - Hydor 350
Oświetlenie - Gaon Nuniq 60cm
Nawożenie - butla co2 z reduktorem Aquario Blue + linia nawozowa Aquaforest
Podłoże - Dark soil użyty ze starej aranżacji oraz ...
Witajcie przedstawiam Wam nowy aranż.
Wymiary akwarium - 100x50x50 Optiwhite
Szafka made by roslinyakwariowe.pl
Skały i korzenie manten stone i tree wood
Aranżacja: Ancient Stone
Oświetlenie - sanris...
Witam
Od jakiegoś czasu akwaria oglądam jedynie w necie. Moje szkiełko trafiło do garażu. Przyczyny takiego stanu rzeczy są dwie.
Pierwsza to maly 2 letni diabełek o imieniu Mikołaj a druga to rozbu...
IMG_8099.jpg
Akwarium: 36x22x26cm (objętość: 21l) ze szkła OptiWhite
Szafka: Komoda z BRW (sprzęt ukryty z boku za zasłoną)
Filtracja: Filtr zewnętrzny Tetra EX 700 + szklane rurki RA
Ogrzewanie...
Wymiary akwarium - 100x50x50 Optiwhite
Szafka made by roslinyakwariowe
Skały i korzenie manten stone i red moor wood
Oświetlenie - sanrise f002 90cm 48w + AQUAEL LEDDY SUNNY 100 18w + 2x świetlówki...
Objetość: 189L
Wymiary: 120x45x35 szkło 10mm float bez wzmocnień.
Filtracja: Dwie sztuki External filter JBL CristalProfi e901 razem 1800l/h + Surface Skimmer Fluval.
Oświetlenie: Belka oświetleni...
Witam, nazwa akwarium idealnie pasuje do obecnej sytuacji, otóż to wracam do hobby po 3 letniej przerwie, miałem zbyt dużo pomysłów i sam nie wiem czego chciałem, wyszło jak wyszło, następna aranżacja...
Nie mam dużo doświadczenia. Przez ostatni rok miałem mały baniak z dwoma aksolotlami (low tech z kilkoma roślinami) - w sumie nic specjalnego, z wyjątkiem nietypowych mieszkańców. Postanowiłem zrobić ...
Witam
Zapytacie czemu dwa lata? Ano temu że w maju minie dwa lata od momentu jak projekt został zawieszony. W tym czasie sporo się wydarzyło i wiele się pozmieniało w moim życiu ale jedno pozostało ni...
|
|