PO4 niemierzalne = 0 Pomocy :)
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam
Akwa ma 63L, 60x30x36
Zrobilam dzis testy
GH - 10 Zoolek
KH - 4 Zoolek
pH - 6,6 JBL
NO3 -25mg\l Sera
PO4 - niemierzalne 0 Sera
temp - 25 stopni
Wszystkie testy maja dobra date waznosci
Akwa ma 3 tyg, podloze to aquasubstrate II+, oswietlenie 2x24W T5, pali sie 7h, CO2 butla wysokocis., szklany dyfuzor, filtr to kaskada.
Flora: cryptocoryne wendta brown, green, pelia, vallisneria nana, blyxa japonica, hygrophilia polisperma, glossostigma elatinoides, pogostemon stellata eusteralis.
Zaczely nekac mnie zielenice i gdzieniegdzie krasnorosty. Martwi mnie 0 poziom PO4.
Od samego poczatku podawalam CO2 i nawoz potasowy. Przez ostatnie 3 dni podawalam PGMacro 2 ml na dzien.
Pomocy
Fauna: 5 otoskow
8 razbor espei
3 amano
Ostatnio edytowano 06 lis 2008, 20:35 przez misti, łącznie edytowano 2 razy
-
misti
●
za szybko co2 i nawozy..
SAM POTAS przez miesiac potem powoli nawoziki i startujesz potem z co2..
-

Heathen
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Zabrze
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
za szybko co2 i nawozy.. SAM POTAS przez miesiac potem powoli nawoziki i startujesz potem z co2..
Heathen, no co Ty, źle spałeś?
CO2 od samiusieńkiego początku w ilościach obfitych, misti bardzo dobrze postąpiła.
-

Kadazan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
Przy co2 zwieksza sie proces wzrostu roslin, co powdouje wieksze zapotrzebowanie na rozne pierwiastki. Co na poczatku jest oczywiscie nie do wyczucia.... Poczatek to przewaznie rosliny potrzbeuja na aklimatyzacje czy tez przejscie z formy emersyjnej do submersyjnej , dajemy potas i czekamy az akwarium dojżeje przy ograniczonym swietle....
Potem zwiekszamy swiatelko stopniowo i zaczynamy pelne nawozenie (stopniowo oczywiscie) CO2+nawozy...ja tak zawsze robilem i tak tez czytalem od zawsze ze sie robic powinno...
Co2 bez nawozow ? (no chyba ze liczysz iz wystarczy podloze samo)
Poza tym nie wiemy jakie to akwa ile L? Bo co2 przy 0,3W na l....mija sie z celem
Z drugiej strony jej problemy sa problemami swierzego akwa... ja dalbym czasu, i zszedl z no3 do 5-10 oraz po4 do 0,3- 0,5 dojechal
-

Heathen
●
Heathen, absolutnie nie mogę się zgodzić z tym, co napisałeś! Oto dlaczego:
Poczatek to przewaznie rosliny potrzbeuja na aklimatyzacje czy tez przejscie z formy emersyjnej do submersyjnej , dajemy potas i czekamy az akwarium dojżeje przy ograniczonym swietle....
Formy emersyjne od hodowców/ plantatorów posiadają tyle substancji odżywczych zmagazynowanych, że spokojnie sobie poradzą bez nawożenia mikroelementami i niektórymi makroelementami. Nie mogą za to zmagazynować CO2, dlatego trzeba im podać od razu dostatek tego pierwiastka. Bez CO2 nie mogą wykorzystać zmagazynowanych składników odżywczych. Przy okazji ciekawostka - dwa tygodnie temu posadziłem małego heńka z koszyczka (emers). Dwutlenek podawany w ilości ok. 25ppm razem ze światłem. Dzięki temu heniek nie utracił liści emersyjnych (ludzie często opisują, że ta roślina się "rozpuszcza" przy przejściu na formę submersyjną), lecz zaczął od razu wypuszczać świeże listki pod wodą. To potwierdza zresztą twierdzenie, że najistotniejszą różnicą dla rośliny przy przejściu w stan zanurzony jest podaż CO2. Wystarczy zapewnić jego dostęp, aby przejście nastąpiło bezboleśnie. Tom Barr zaproponował nawet wyhodowanie dywanu z heńka emersyjnego, a następnie dopiero zalanie akwarium wodą. Jeśli CO2 będzie pod dostatkiem, trawniczek się utrzyma. Potem zwiekszamy swiatelko stopniowo i zaczynamy pelne nawozenie (stopniowo oczywiscie) CO2+nawozy
Światełko zwiększamy stopniowo, ale poziom CO2 stały cały czas. Nawożenie wówczas, gdy widać niedobory, a nie jak to się powtarza często "po dwóch tygodniach". tak tez czytalem od zawsze ze sie robic powinno
A ja czytałem, że rośliny należy sadzić w czystym żwirze o granulacji 5-10mm i go porządnie odmulać przy każdej podmianie  Bo co2 przy 0,3W na l....mija sie z celem
Uważam, że to jedna z najbardziej szkodliwych teorii w akwarystyce roślinnej. Sam popieram zdanie Norberta Sabata w tej kwestii: Światło, uważane przez wielu akwarystów za najważniejszy z czynników wpływających na wzrost roślin, moim zdaniem nie jest aż tak istostne gdyż nawet przy stosunkowo słabym oświetleniu jeżeli tylko zapewnimy CO2 oraz dostępność elementów śladowych możemy z powodzeniem uprawiać większość gatunków. Oczywiście tempo wzrostu będzie ograniczone ale uchronimy się w ten sposób przed kilkoma "wadami" high-tech'ów.
Więcej tutaj: http://aquadesign.pl/galeria_48B.htm
-

Kadazan
●
-
No coz, nie sposob sie nie zgodzic z "twoja szkola".
Jak za tem wytlumaczysz problem autorki?
Nie wiemy czy roslinki byly od hodowcow, czy od akwarysty. Ile litrow ma baniak.
Owszem swiatlo nie jest najwazniejsze i nie mozna uogolniac (wysokosc slupa wody, klarownosc wody) bo u kazdego inaczej moze sie te kiladziesiat W sprawdzic.
-

Heathen
●
No coz, nie sposob sie nie zgodzic z "twoja szkola".
Dzięki, starałem się być przekonujący  Jak za tem wytlumaczysz problem autorki? Podłoże ze związkami humusowymi, dużo NO3, kaskada i szklany dyfuzor - w tym akwarium może być znacznie mniej CO2 niż wynika z rachunku pH do KH. Związki humusowe i NO3 zakwaszają. Szklany dyfuzor nie rozpuszcza 100% dwutlenku, a kaskada rusza mocno powierzchnią wody, co usuwa gaz z wody. Zastanowiłbym się, czy nie warto podbić dwutlenku, a najlepiej skonstruować test CO2 (wystarczy do testu pH dokupić/zrobić indykator). Inna sprawa to brak PO4. Trochę to dziwne, bo przecież PG Makro zawiera dużo fosforu, ale to trop, który trzeba sprawdzić. Osobiście bym zjechał z NO3 do 10ppm i podbił PO4 do 0.2ppm przy pomocy soli (KH2PO4). Jeśli nie ma soli pod ręką, można zacząć karmić ryby obficie mrożoną ochotką - zawiera dużo fosforu. Ile litrow ma baniak.
Pierwsze zdanie! 63litry - standardowa 60tka. Światła jest moim zdaniem w sam raz.
-

Kadazan
●
-
Dziekuje za pomoc, sol w niedlugim czasie zakupie na pewno. Posiadam staly test na CO2 JBL i jego wskazania to zielony kolor czyli CO2 jest duzo, kolejny kolor to bardzo jasny zielony, ktory oznacza, ze CO2 jest za duzo. Nie wiem czy mozna temu testowi wierzyc w 100%, ale tak pokazuje. Wczesniej mialam ustawiony 1b/sek to kolor byl ciemny zielony, chcialam sprawdzic czy dziala, wiec podkrecilam CO2 na 1,5b/s i kolor w tescie zmienil sie na zielony.
Przestalam lac makro, bo mam coraz wiecej nitek i krasnorostow, bede lac sam potas. Sol kupie na allegro, ale przesylka dojdzie pewnie w srode, czwartek, ze wzgledu na swieto, mam nadzieje, ze uda mi sie jeszcze pomoc roslinom, zanim bedzie za pozno.
Wzrost sie kompletnie zahamowal, kolory sa wyblakle.
Potas PlantaActiv podaje raz dziennie 1ml(jedno nacisniecie dozownika), nie wiem czy nie za malo, ale boje sie wiecej podac, zeby glony nie zajely calego zbiornika.
Zrobilam dzis test wody z kranu, wynik ten sam niemierzalny poziom fosforanow. Czyzby test byl zly? Data waznosci to 02.2013
Ostatnio edytowano 07 lis 2008, 13:37 przez misti, łącznie edytowano 1 raz
-
misti
●
Posiadam staly test na CO2 JBL i jego wskazania to zielony kolor czyli CO2 jest duzo, kolejny kolor to bardzo jasny zielony, ktory oznacza, ze CO2 jest za duzo. Nie wiem czy mozna temu testowi wierzyc w 100%, ale tak pokazuje. Wczesniej mialam ustawiony 1b/sek to kolor byl ciemny zielony, chcialam sprawdzic czy dziala, wiec podkrecilam CO2 na 1,5b/s i kolor w tescie zmienil sie na zielony
A zatem działa. Taki poziom CO2 utrzymuj. Przestalam lac makro, bo mam coraz wiecej nitek i krasnorostow, bede lac sam potas. Sol kupie na allegro, ale przesylka dojdzie pewnie w srode, czwartek, ze wzgledu na swieto, mam nadzieje, ze uda mi sie jeszcze pomoc roslinom, zanim bedzie za pozno. Wzrost sie kompletnie zahamowal, kolory sa wyblakle.
Podmiany, podmiany! Krasnorosty wskazują na wysoki poziom związków organicznych w wodzie. Mogą pochodzić z gnijących kawałków roślin, rybich wydalin i prawdopodobnie podłoża. Zrób kilka większych podmian w ciągu następnych paru dni. Na przykład 40% co drugi dzień. Jak zjedziesz z NO3 do niskiego poziomu wznów nawożenie ściśle według zaleceń producenta nawozu. Do zbijania materii organicznej (DOC) można użyć także węgla aktywnego - do nabycia w każdym sklepie zoologicznym.
Czy podajesz jakieś mikroelementy?
-

Kadazan
●
-
Do podmienianej wody dodawalam Safe water, ale w kranowie poziom PO4 tez jest niemierzalny. Czy dodawac Safe water w takim razie?
Potas mam podawac? Czy zaprzestac?
Mikroelementow nie podaje.
-
misti
●
Czy dodawac Safe water w takim razie?
Dlaczego stosujesz ten środek? Masz kiepskiej jakości kranówkę? Z tego co mi wiadomo, uzdatniacze do wody zawierają chelatory (czyli związki organiczne), które mają wiązać metale ciężkie z wody. Borykasz się teraz z krasnorostami, więc lepiej unikać dodawania związków organicznych do wody. Jest to jednak tylko hipoteza, musiałbyś zgłębić temat. SafeWater używa się wówczas, gdy woda wodociągowa jest silnie chlorowana i/lub zanieczyszczona i nie ma możliwości odstania jej. Potas mam podawac? Czy zaprzestac?
Stosuj tak, jak zalecił producent. A jeśli masz wątpliwości, to do podmian tak, aby poziom K wyniósł ok. 15ppm. Czy producent podaje o ile podnosi poziom K jeden ml nawozu? Mikroelementow nie podaje.
Może to jest problem. Czy dałabyś radę zrobić zdjęcia młodych/wierzchołkowych liści swoich roślin?
-

Kadazan
●
-
Na opakowaniu nie jest podane o ile podnosi sie wartosc.
Juz nie wiem czy lepiej kupic sol czy mikroelementy. Bo mikro z PG podaje sie do wody RO. Chyba, ze zakupilabym PA.
Dzis zrobilam mocna przycinke, liscie z glonami usunelam. Teraz juz nie wiem czy mam sie wstrzymac na razie z nawozeniem, czy moze robic podmiany co 2 dni i juz lac wszystkie nawozy. Zdjec nie zrobie, gdyz nie ma czego, wierzcholki roslin sa zdrowe i tylko je posadzilam.
-
misti
●
Powiązane tematy
Witam. Jakich producentów testy na NO3, PO4, Fe warto kupić (dokładność pomiaru w stosunku do ceny i producenta) a od jakich trzymać się z daleka?. jakie mają zakresy pomiarowe (od ilu do ilu) i na il...
Ile tego azotu podawać jest rozmowa co w drugim temacie. Można w różny sposób podchodzic do nawożenia azotem i fosforem. Według internetu w akwarium rybnym NO3 może być za wysoko dlatego zaleca się po...
witam, dawno nie robiłem micro z kalkulatorem zulixa i zapomniałem jak wpisać dawkę jaką będę dawał dziennie do akwarium i czy dając intermag i chelat zelaza to w dwóch okienkach u góry po lewo ma być...
Witam Wszystkich.
Chyba od października ubiegłego roku jestem posiadaczem 200 litrowego akwarium, chciałem aby było było roślinne i jest. Akwarystą jestem od lat , ale zawsze było to malawi. Wszystko...
Witam forumowiczów,
Jestem początkujący akwarystą, założyłem akwarium 77 l,wymiary 60x35x35, na podłożu aktywnym yokuchi jiban soil w rogu piach. Start akwarium to 2.02.2023.Zastosowany filtr to Aquae...
Witam. Od dłuższego czasu mam problem z zielenicami punktowymi na roślinach, na szybach i sprzęcie. Są to kropki ciężkie do usunięcia. Podaje parametry może ktoś się coś tu doszuka;
Akwarium 112L
Oświ...
Cześć!
Mam pewien problem z akwarium w biurze. Akwarium wystartowane około 2 miesiące temu na aktywnym podłożu ADA.
Od około miesiąca miałem problemy z glonami nitkowatymi z które od około tygodnia...
Witam, jakiś doświadczony hodowca roślin wodnych jest wstanie powiedzieć mi dlaczego wszyscy mówią, aby lać No3 i Po4 w stosunku 10:1? za każdym razem kiedy tak robię woda na koniec tygodnia (przed po...
Witam,
Ktoś z Was nawozi akwarium tytułowym nawozem?
Nie wiem jak dozować, na opakowaniu napisano jedynie, że "10 ml na 100L podnosi fosfor o 0,4ml/L". Ale jak często go stosować? Trzeba tes...
Mam problem z wysokim NO3 i PO4 oraz dopasowaniem do tego nawożenia.
W 70L akwarium trzymam ok 20 szt razbor Espei, 15 błyszczyków, starego zbrojnika oraz starą boję odziedziczone po szwagrze, ok 2 ot...
|
|