To ja się pobawię w Wujka Dobrą Radę
AKWARIUM 80X35X40 GRUBOŚĆ SZYBY 6mm PRZEDNIĄ SZYBA PROFIL
Jeżeli jeszcze możesz - wybierz akwarium z przednią szybą prostą. Profilowane akwarium płata figle z perspektywą. Producent Ci powie, że dzięki temu akwarium wydaje się większe. Akwarysta Ci powie, że bolą go oczy, gdy patrzy z bliska. Wiele jest osób, które żałowały kupna akwarium profilowanego. Bądź ostrzeżony.
Chcę mieć w większości dużą ilość mchów
Mchy rosną na czymś, np. na
korzeniach lub kamieniach. Uwzględnij je na liście zakupów.
takich niskich roślinek - możecie mi jakieś konkretne wskazać
Wejdź do bazy roślin:
https://roslinyakwariowe.pl/baza-ros ... riowe.htmlI powiedz co Ci się podoba. My wówczas powiemy jak te roślinki utrzymać.
Gdybyś mógł wyjaśnić jeszcze to "LT"
LT to popularny skrót od low-tech, czyli akwarium o niewielkim udziale techniki. Jest to duże uproszczenie, ale przyjęło się i dobrze funkcjonuje. Jest to w zasadzie metoda prowadzenia akwarium roślinnego/ towarzyskiego, która pozwala przy niskim nakładzie środków cieszyć się zdrowymi roślinami i rybkami. Jeśli to Ci odpowiada, to dorzuć do listy zakupów książkę:
Rośliny w akwarium: Ekologia roślin wodnych dla akwarystów autorstwa Diany Walstad (do nabycia na stronie wydawcy
www.oriol.pl ).
nie znam sie, na forum jest tyle tego wszystkiego... Czytam 5 tematow i po prostu nie chce sie pogobic i wolę aby ktoś mi wyjaśnił.
To prawda, na forum brakuje czegoś w
rodzaju glosariusza lub encyklopedycznego wyjaśnienia najbardziej podstawowych prawideł akwarystyki roślinnej. Wobec tego stajesz naprzeciw ściany wiedzy. Od której strony zaczniesz się wgryzać w tę ścianę - Twój wybór. Wiedz jednak, że akwarystyka to takie hobby, gdzie teoria MUSI poprzednić praktykę, o ile chcesz uniknąć rozczarowań i poczucia wyrzucenia pieniędzy w błoto. Dlatego czytaj, czytaj, czytaj. Po jakimś czasie wszystko samo zacznie układać się w logiczną całość