Jak OPTYMALNIE doświetlić 300 litrów??? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Jak OPTYMALNIE doświetlić 300 litrów???

Liczba wyświetleń: 836·Odpowiedzi: 1
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Chmielu Świdnica, Wrocław
Witam.

Byłbym wdzięczny za cenne rady, gdyż od dłuższego czasu borykam się z problemem, jakim jest doświetlenie swojego akwarium.

Mam zbiornik o wymiarach 120 x 50 x 50.

W tym momencie posiadam 2 lampy HQI 70 W, ale to jest raczej za mało na np. glosostigme, eleocharisa (chociaż ten nie radzi sobie najgorzej) czy alternathere.

Jak najlepiej skompletować oświetlenie???

Zaznaczam, że wszelkie pomysły odnośnie oświetlenia są mile widziane. 2 lampy, które posiadam są już zresztą skazane na sprzedaż.

Z góry dziękuje za pomoc.

Pozdrawiam, Tomasz Chmielewski.

Chmielu
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Świdnica, Wrocław

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Kadazan Toruń / Bydgoszcz

23 paź 2008, 17:12   (#2)  

W tym momencie posiadam 2 lampy HQI 70 W, ale to jest raczej za mało na np. glosostigme, eleocharisa (chociaż ten nie radzi sobie najgorzej) czy alternathere.

Jesteś pewien, że to wina oświetlenia? Myślę, że przy takim świetle rośliny powinny rosnąć wolno, ale zdrowo. Wykluczyłeś inne czynniki, takie jak podaż mikro i makroelementów, dwutlenku węgla?

Jak najlepiej skompletować oświetlenie???

Już masz dobre oświetlenie. Jeśli chcesz popędzić mocniej rośliny, to dołóż do tych lamp świetlówki 2x39W, włączane wcześniej i wyłączane później niż HQI.

Kadazan
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Toruń / Bydgoszcz

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

YouTube

Jak produkowane są rośliny Tropica

Piotr Baszucki w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 95
Zapraszam do obejrzenia wywiadu z pracownikami firmy Tropica. Dostępne tłumaczenie napisów w języku polskim.
IMG_0700.jpg

45 litrów na aktywnym podłożu

Rom_27 w Akwaria · Odpowiedzi: 23 · Wyświetlenia: 9365
Akwarium zalane w tłusty czwartek ;) Woda użyta - to woda taka zwykła od picia z marketu. Akwarium ma wymiary 50x30x30 Filtr Aquael FNZ 700 PRO Oświetlenie: Jeneca Belka Akwariowa 20W 50cm SZ-50D Co2 ...
YouTube

Jak zaprezentować swoje akwarium w profilu użytkownika

Piotr Baszucki w Akwaria · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1620
W swoim profilu możemy dodawać akwaria, które chcemy aby wyświetlały się pod naszym awatarem w postach na forum. Bezpośredni link: https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/user.html?i=profile&mode=av...
YouTube

Film Jak prawidłowo nawozić akwarium.

Jacek Pawłowski w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 934
Hej Stefan wyjaśnia jak prawidłowo nawozić akwarium roślinne. Film po niemiecku.
YouTube

Film- Jak dbać o akwarium według poleceń japońskiego mistrza

Jacek Pawłowski w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1619
Hej Film pokazujący jak dbać o akwarium według poleceń japońskiego mistrza aquascaping'u.
6.jpg

65 litrów ryuboku

marur_marur w Akwaria · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3272
Cześć, przedstawiam moje akwarium, które wystartowało 15 styczna 2026. r. Jest to mój pierwszy — wg mnie w miarę udany — zbiornik pod kątem roślinności. Mam na myśli to, że w końcu udało mi się w miar...
PXL_20260106_123037076.jpg

Jak zachować wzniesienia ?

Badman w Podłoże · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 5864
Podłoże wierzchnie to żwirek kwarcowy 2-3 mm. Co chwila muszę formować, przenosić żwirek z przodu do tyły ? Jakieś metody ?
YouTube

Jak karmicie pokarmem mrożonym?

Jacek Pawłowski w Zwierzęta · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 5641
Hej Jak tem pokarm podać ? Jak Wy poddajecie u siebie?

Jaki minimalny przepływ wody w kubełku dla 300 litrów?

Łoś w Filtracja · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 4996
Cześć Mam akwarium 300 litrów. I mam takie pytanie. Jaki jest w l/h minimalny przepływ wody w kubełku tak aby czyścił on wode mechanicznie i biologicznie w akwarium właśnie 300 litrów?? No bo mechani...

Fosfor - jak zacząć bezpiecznie podawać

przemogasior w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4228
Cześć, Akwarium na podłożu aktywnym, ma 6 miesięcy. Tu więcej o akwarium. https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarystyka/galeria/054l-bn-t-przemek-gasior-94333.html Poziom poszczególnych pierwiast...

Statystyki

Ten temat przegląda 579 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571614
 •  Liczba wątków: 49481
 •  Użytkownicy: 36915

•  Najnowszy użytkownik: lupus1

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 578 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.