[200L] Trzy w jednym - aktualizacja 08.12.08
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Przedstawiam Wam mój najnowszy baniaczek zalany 20/21.10.2008. Restart był niejako wymuszony podmianką szafki na regał (chciałem mieć w końcu wszystko uporządkowane i w jednej szafce cały sprzęt), ale również chęcią zmiany aranżacji.
Tym razem chciałbym się zmierzyć z moimi trzema fascynacjami w akwarystyce i połączyć te 3 aspekty w jednym zbiorniku, a mianowicie: zbiornik w stylu nature, apisto oraz zbrojniki. Czy mi się uda i jak to będzie funkcjonowało sami zobaczycie i ocenicie.
Do akwarium wrzuciłem prawie wszystkie gatunki roślin jakimi dysponowałem, ale to tylko aby zwiększyć mase roślinną. Kilka gatunków wyleci jak baniak zacznie się stabilizować. Te gatunki które mają zostać, raczej już są na swoim miejscu. Ale podpowiadajcie i doradzajcie jestem otwarty na wszelkie sugestie.
Jedynie proszę nie czepiać się kamienia który leży na korzeniach po lewej stronie. Leży tam z wiadomych powodów
A teraz konkrety:
Akwarium:
200L - 100x40x50h
Filtracja:
W chwili obecnej 1x JBL Cristal Profi 250, druga taka sama sztuka pracuje w mniejszym baniaku dla ryb wyłowionych z poprzedniej aranżacji, gdy czas oczekiwania na stabilizacje parametrów minie i niektóre ryby będą mogły wrócić, drugi filtr również podłączę do dwusetki.
Oświetlenie:
4x39W T5 - planowany czas oświetlania 8h. 8h dwie wewnętrzne i 6h dwie zewnętrzne. W chwili obecnej tylko 4h.
Podłoże:
Aqua Substrat II+, piasek kwarcowy
Ogrzewanie:
Brak
Nawożenie:
Co2 z butli 1,5kg 24h/dobe z dyfuzorem Eheima
Dekoracja:
Korzenie, łupek filitowy
Flora:
Za duża, zaktualizuje po redukcji do zamierzonej formy
Fauna:
Planowana
- 2-3 gat. Apisto
- kilka zbrojników: hypancistrusy, loricarie, farlowelle i otosy
- jedną ławicówkę: wybiorę albo rosbory hengeli lub drobnoustki
- krewety amano
Dzień 1:
Dzień 12:
Dzień 49:
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 08 gru 2008, 23:10 przez kosny, łącznie edytowano 2 razy
-

kosny
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Gdynia
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Łoł...nieźle się zapowiada, podoba mi się  Powodzenia.
-

Tusia
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Rzgów
-
O ja, stary.... jaki korzeń!!! Do tego Apisto jako planowana obsada! Jestem na tak, przysuwam krzesło i patrzę co z tego będzie!  Rozpieszczaj nas aktualizacjami!
-

Kadazan
●
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
Witam
Jest ok ,fajnie uzyskałeś głębię w tym zbiorniczku.
Pozdrawiam Jacek Pawłowski
-

Jacek Pawłowski
●
Ta sciezka w srodku wygląda jakby za tym mini zakrętem sie nie konczyła... swietnie to wyglada!  naprawde bardzo ladnie!
-

PiotrF
●
- Miasto: Toruń
Fajnie się zapowiada,zbrojników bym tam nie dawał ze względu na apisto,lepiej więcej otosków..
-

Jerdezz
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Kępno
dzięki wszystkim za miłe słowa, zachęcają mnie do regularnych aktualizacji
postaram sie aby zbiorniczek nabrał rumieńców i aby nie zatracił tej głębi gdy rośliny zarosną
Najbardziej nie jestem zadowolony z tła, myślałem że spienione pcv bedzie idealne aby mieć białe tło, a tu wyszło takie szaro-niebiesko-zielone. Chyba będę musiał pokombinować z czymś innym. Co proponujecie jako tło aby miało wyrazisty biały kolor?
Jeśli chodzi o zbrojniki to muszą byc  takie było założenie, troszke mam obawy aby mi apisto nie zatłukły ich gdy bedą miały tarło i dlatego wybieram jedne z najmniej agresywnych, będą trifasciaty i do tego akary z maroni, myśle że te gatunki zbrojkom wielkiej krzywdy nie wyrządzą.
Pozdrawiam
-

kosny
●
Z mojego doświadczenia wynika, że wyrazistości koloru tła sprzyja przyklejenie go do tylnej szyby. I tak, najbardziej godna polecenia jest folia samoprzylepna. Dostępna z metra w centrach budowlanych oraz na arkusze w sklepach dla plastyków.
-

Kadazan
●
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
Aktualizacja 01.11.2008
Akwarium dojrzewa sobie dalej, na razie glona nie widać ale przyrostu roślinności też nie za wiele.
Czas oświetlania ustawiony już na 6h/dobę (przez pierwsze 1,5 tygodnia było tylko 4h). W akwarium zmieniło się kilka drobnych rzeczy:
-na szczęście korzeń zatonął wiec kamień na nim nie jest już potrzebny
-na nieszczęście, niestety tak jak można było się spodziewać, pojawiła się na nim pleśń, wiele miejsc jest zainfekowanych ale mam nadzieje że odkurzanie i podmiany wody wystarczą aby się jej pozbyć
-ryb jeszcze w zbiorniczku nie ma, w środę wpuszczę kilka gupików na start.
-kilka roślin kosmetycznie przestawionych nie widać tego zbytnio (najbardziej przestawiony bolbitis  ), ale wkrótce mam zamiar zabrać się za valisnerie nana i ją przesadzić w lewy róg, gdzie obecnie schowana jest didiplis, bo na środku kompletnie mi się nie widzi, jakoś zbyt centralnie wyszło.
-były tylko 2 podmianki wodny
-kombinowałem z tłem z okleiny, ale niestety efekt podobny co pcv, podświetlanie tła jedynie daje oczekiwane efekty
-zaniepokoiły mnie nowe liście (szczególnie u łodygowców), ponieważ są białego koloru, kompletnie nie wbarwiają się, nie wiem czy to wina mizenego cyklu oświetlania czy po prostu brak im jakiegoś pierwiastka. Nie chciałem niczym na razie nawozić, ale jak będę musiał to parę kropel dam.
Czyżby to był brak potasu?
A oto fotka z wczoraj, zbyt wielkiej różnicy nie ma:

-

kosny
●
Akwarium coraz piękniejsze, super korzenie. Ciekawe co będzie za jakiś czas, trzymam kciuki i pozdrawiam. 
-

artur_89
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Jaworzno
Sciezka pozostala wiec mi sie nadal podoba  Swietnie ten aranz sie rozrasta. pozdrawiam
-

PiotrF
●
- Miasto: Toruń
widze ze tobie tez sie nie udaje utrzymac czystosc na sciezce 
-
tutusik
●
Mógłbym poprosić o aktualizację? 
-
jaccol55
●
Fajne szkiełko, ciekawość mnie zżera jak będzie wyglądał jak zielsko podrośnie  Z jakiego drzewa to korzeń? Sam preparowałeś?
-
JoHnY_D
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Olsztyn
dzięki za wpisy, rośliny powolutku zaczynają zarastać  postaram sie wrzucić jeszcze dziś małą aktualizacje, w sobote planuje przemeblowanie i przycinkę wiec bedzie to ostatnia wersja tego wyglądu
jeśli chodzi o korzenie te po lewej, pochodzą z drzewka owocowego z mojej działki (wiśnia). Niby niewskazane drewno do akwarium, ale u mnie jak narazie jest wszystko w porządku, może dlatego że "preparacja" trwała prawie rok czasu 
-

kosny
●
Mała aktualizacja
Akwarium w końcu włącza drugi bieg, rośliny zaczynają rosnąć, bo przez pierwsze 3 tygodnie większość stała w miejscu z powodu braku azotu. Bardzo mnie to zdziwiło, ponieważ AquaSubstrat w swoim podłożu zawiera azot, nie wiem czy jest to jakaś ściema czy poprostu z mojej plaży zrobił sie denitryfikator? Wszystkie łodygowce za wyjątkiem didiplis nie chciały rosnąć, stożki wzrostu karłowaciały i stawały sie żółte, a nawet białe po czym niektóre odpadały. Dopiero po dodaniu makro rośliny ruszyły i zaczyna to iść w dobrym kierunku. Taki wygląd akwarium jaki jest teraz nie utrzyma się zbyt długo, bo planuje duże przemeblowanie. Wylecą zbędne gatunki np. hydrocotyle, polisperma w zamian dojdą nowe gatunki. Również zastanawiam sie nad przeniesieniem microsorium sp. w miejsce narrow.
Ryby w bardzo powolnym tempie zasiedlają akwarium. Brakuje trifasciat których nie mogę dostać w żadnym sklepie i chyba zamienie je na ramirezy. Ze zbrojników w akwarium pływa tylko jedna loricaria. Hypancistrusy na razie u mnie są w zawrotnych cenach. Za to kilka sztuk startowych gupików przerodziło sie w "plage". Akary niestety są jeszcze za małe aby zjadać nowy narybek.
teraz stan aktualny

-

kosny
●
super akwa! coraz lepiej wygląda  więcej mchu na korzenie bym dołożył tylko...
większość stała w miejscu z powodu braku azotu. Bardzo mnie to zdziwiło, ponieważ AquaSubstrat w swoim podłożu zawiera azot
u mnie, w zbiorniku na AS też niedobory N... bez dodawania KNO3 nic by nie rosło... Ty czym podnosisz?
[112] Amanki i dużo ryb -> mcharium
[30] C. babaulti | N. heteropoda var. red | Atyopsis moluccensis | Clithon Corona -> mcharium
[15] C. babaulti -> roślinny HT
-

Xiao Lohan
●
- Miasto: Tychy
-
Fajnie, ale ta kępka heńka nie pasuje do pierwszego planu. Posadź tą roślinę gdzie indziej;)
-
Gość
●
Powiązane tematy
1-200422.jpeg
Zapraszamy do obejrzenia akwarium o pojemności 200l z aranżacją autorstwa Marka Evansa wykonaną dla firmy Tropica Aquarium Plants.
Zobacz więcej: https://roslinyakwariowe.pl/galerie/...
Zapraszam do obejrzenia :)
Witam, co mogę jeszcze zrobić w tym akwarium, by było bardziej naturalne i by nadać mu głębi?
Zastanawiałam się nad umieszczeniem korzeni po lewej na kamieniu, by były trochę wyżej. Mam 3 otoczaki c...
Cześć,
Po 4 latach zamierzam założyć zbiornik jeszcze raz. W ciągu tego czasu świetlówki straciły trochę na żywotności. Nie świecą już tak jak kiedyś, dlatego przy okazji chciałem wymienić oświetleni...
Witam. Mam na imię Rafał i jestem nowy na forum. Za parę tygodni wyprowadzam się z miasta na działkę na której już czeka akwarium 200l profilowane (metraż w mieście bardzo mnie ograniczał :-P) Chciałb...
Witam, projekt niemal ukończony, w piątek powsadzam rośliny i poczekam na wstępną stabilizację zbiornika. Jestem ciekaw Waszych opinii na temat aranżacji, a także obsady. Jakie rybki byście tu widziel...
Cześć
W końcu miałem trochę czasu na ogarnięcie tematu korzeni i kamieni do akwarium. Razem z właścicielem sklepu przez 2h układaliśmy coś na kształt kompozycji. Potem oczywiście w zbiorniku nie uda...
Witam, powoli zaczynam przygotowywać swój pierwszy baniak. W mieszkaniu, to już drugie akwarium, pierwsze 72 litrowe ma syn. Na chwilę obecną mam już w sumie wszystkie graty, poza lampą, która to jest...
Witam was serdecznie forumowicze, proszę o ocenę mojej pracy. Uwagi i wskazówki mile widziane. Pierwsze zdjęcie przedstawia ułożenie dekoracji, drugie zaś rozstaw roślin.
aaa i tam gdzie ADA AMAZONIA ...
|
|