Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam!
Czy ktoś może napisać na czym to polega,jak się to prowadzi,o co chodzi w ogóle w całym zamieszaniu zatytuowanym LOW TECH?
-

wloczykij
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Katowice
Proponuję przeczytac ten wątek
Hehe  Okrutniku! Czy ktoś może napisać na czym to polega,jak się to prowadzi,o co chodzi w ogóle w całym zamieszaniu zatytuowanym LOW TECH?
W telegraficznym skrócie:
Polega na: prowadzeniu akwarium roślinnego z małą ilością sprzętu
Jak to się prowadzi: bardzo łatwo i jak szczęście dopisze, to całkiem efektownie
O co chodzi w ogóle: o ziemię ogrodową (lub doniczkową) pod żwirem - razem tworzą znakomite podłoże dla roślin, które nawet przy niewielkim oświetleniu (i spełnieniu kilku innych warunków) będą rosły dobrze.
Zadałeś zbyt obszerne pytanie, poczytaj tematy na forum. Jeśli jesteś poważniej zainteresowany akwarystyką (w szerokim pojęciu), zainwestuj w książkę poleconą przez Artura.
-

Kadazan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Dzięki.
Myślę,że skuszę się na tą książkę przy najbliższej wypłacie.
Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam.
-

wloczykij
●
Kadazan napisał(a):Proponuję przeczytac ten wątek
Hehe  Okrutniku! Czy ktoś może napisać na czym to polega,jak się to prowadzi,o co chodzi w ogóle w całym zamieszaniu zatytuowanym LOW TECH?
W telegraficznym skrócie: Polega na: prowadzeniu akwarium roślinnego z małą ilością sprzętu Jak to się prowadzi: bardzo łatwo i jak szczęście dopisze, to całkiem efektownie O co chodzi w ogóle: o ziemię ogrodową (lub doniczkową) pod żwirem - razem tworzą znakomite podłoże dla roślin, które nawet przy niewielkim oświetleniu (i spełnieniu kilku innych warunków) będą rosły dobrze. Zadałeś zbyt obszerne pytanie, poczytaj tematy na forum. Jeśli jesteś poważniej zainteresowany akwarystyką (w szerokim pojęciu), zainwestuj w książkę poleconą przez Artura.
Ja w LT nie mialem żadnej ziemi, mialem 60l na biogruncie i zwirku do teog 28w swiatla i troche nawozow, roslinki rosly wolno, malo obslugowe....teraz mam 200l co2 nawozy, testy, problemy:D
-

Heathen
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Zabrze
Ja w LT nie mialem żadnej ziemi, mialem 60l na biogruncie
Biogrunt jest zrobiony z węgla, keramzytu i... ziemi. 
-

Kadazan
●
-
Tak właśnie podpowiadał mi mózg,że biogrunt to ziemia:)
-

wloczykij
●
Na początku miałem sam kupować Biogrunt, ale na szczęście, z odsieczą przybył Robert  i wcale tego, nie żałuję do tej pory 
-

artur_89
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Jaworzno
A ja mam Biogrunt,leję do baniaka Aquapotas i narzekać nie mogę:)
I niech sobie pisze kto chce,że reklama i takie duperele,ale nie mam problemów.
No,może jeden...robi mi się taki jakiś syf na powierzchni wody.
Z czego to może być?
-

wloczykij
●
Zapewne błona białkowa...bakterie, białko,kurz...jeśli masz akwa odkryte...Najlepszym rozwiązaniem jest skimmer albo doraźnie płaty gazety, które kładziesz na wodzie i delikatnie podnosisz z powierzchni tak aby ten "syfek" się do niej przyczepił. Systematyczne "gazetowanie" pomaga podobno ale jest żmudne , skimmer lepszy.
Ziemia jest super...jeszcze raz to potwierdzam, nieważne czy do LT czy HT, i tu i tam sprawdza się świetnie.
-

Tusia
●
- Miasto: Rzgów
-
Akwarium jest zakryte.
Swoją drogą stosuję właśnie pomysł z gazetą,tylko zamiast gazety stosuję papierowe, kuchenne ręczniki(czym naruszam i tak juz naciąganą cierpliwość żony;),aleaki to pomaga dosłownie na 1 dzień.
Taki skimmer da sie do fluvala zamontować?
Osobny temat to pomysł na ten mój zbiornik,ale tym to się pochwalę pewnego dnia w innym dziale,bo to w połowie piec kaflowy:)
-

wloczykij
●
Taki skimmer da sie do fluvala zamontować?
Oczywiście  Ja mam i jestem bardzo zadowolona, bez skimmera jak bez...ręki  , powierzchnia kryształ. Zastanów się jeszcze czym karmisz ryby, pokarmy wysokobiałkowe (płatki) i mrożonki lub żywa karma mają dużo białka i mogą spowodować tworzenie się błony a nawet piany .
-

Tusia
●
-
Kadazan napisał(a):Ja w LT nie mialem żadnej ziemi, mialem 60l na biogruncie
Biogrunt jest zrobiony z węgla, keramzytu i... ziemi. 
Czyli mąka=chleb?
Nie wazne co, wazne ze rosliny potrzebuja
-zyznego podloza
-swiatla
-nawozow ( w przypadku HT)
-

Heathen
●
Czyli mąka=chleb?
Jedząc chleb, jesz mąkę. Oczywiście nie tylko, ale nie możesz zaprzeczyć, że ona tam jest. Nie wazne co, wazne ze rosliny potrzebuja -zyznego podloza -swiatla -nawozow ( w przypadku HT)
No bez wnikania w szczegóły tak to mniej więcej wygląda 
-

Kadazan
●
-
Kadazan napisał(a):Czyli mąka=chleb?
Jedząc chleb, jesz mąkę. Oczywiście nie tylko, ale nie możesz zaprzeczyć, że ona tam jest.
Nie taki byl mój zamysl, chialem pokazac ze biogrunt jest bardziej kompleksowy, a ziemia jest SKŁADNIKIEM, a nie produktem:)
-

Heathen
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Kilkanaście lat stosowałem ziemię ogrodową naturalną bez dodatków w LT a od 8 lat z powodzeniem stosuję w High Techu ziemię ogrodową+podłoże substratowe+torf+kulki gliniano torfowe i nie dam się przekonać do niczego innego. Rośliny rosną jak oszalałe, szybciej się aklimatyzują, nigdy nie miałem problemów z glonami. Jedyny "ujemny" efekt na początku to organiczny osad na powierzchni wody dlategoteż musiałem skimmer hagena zaadoptować do filtra Tetratec i jest czyściutko.
-

Cezary Karpa
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Ostróda
No to widzę, że nie jestem jednak pionierką łączącą ziemie i substraty  , w moim przypadku ziemia + AS + pałeczki nawozowe pod korzenie do  HT obecnie..., (było LT ale mi nie wystarczało...  ).
-

Tusia
●
-
Droga Tusiu dzięki Tobie po raz pierwszy zastosowałem siatkę między żwirkiem a ziemią oraz kupiłem i przeczytałem moją biblię akwarystyczną Diany Walstad, która niejednemu akwaryście "otworzyła oczy". Przeczytałem sporo twoich postów na różnych forach, lecz jestem mało aktywnym użytkownikiem ze względu na brak czasu.
Za wszystko serdecznie Ci dziękuję i życzę wielu sukcesów w uprawie zielska
Pozdrawiam.
-

Cezary Karpa
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Ostróda
-

Tusia
●
-
Czy te pałeczki pod korzenie naprawdę działają i nie powodują jakiś problemów ??
Na jak długo taka pałeczka wystarczy ?
Pozdrawiam.
-

lamprologus
●
- Miasto: Tarnowskie Góry
Powiązane tematy
Akwarium wymaga jakiś przycinek i poprawek ale powiem szczerze nie przeszkadza mi to
Wodę podmieniam tylko wtedy jak skończą mi się zapasy wody RO na dolewki
CO2 - podaje ale nie mierzę ile tego jest...
Witam,
To moj pierwszy watek na tym forum. Widzac niesamowite zbiorniki innych uzytkownikow postanowilem zaprezentowac moje akwarium.
Jak w temacie. Low tech
200 l; 120x45x36cm
Przepraszam, za lekk...
Witam wszystkich forumowiczów .
To mój pierwszy post, potrzebuje pomocy w ustaleniu niedoboru/blokady w swoim akwarium.
Najpierw trochę o akwarium:
Akwarium Juwel 180l panorama(92x42x45)
Oświetle...
Witajcie :) Przedstawiam swoje akwarium low -tech.
160x60x60 – 576l akwarium opti white
Akwarium zalane 13-02-2024.
Oświetlenie – 3 x 42 W świetlówka led (2 x 6500k +1 x z widmem światła niebieskiego...
Witam. Przedstawie wam moje akwarium 25l.
ZAŁOŻENIA
Akwarium miało być małe. Chciałam żeby było roślinne. Chciałam zrobić je jak najtaniej.
PARAMETRY
Ph(jbl) - 7
Gh(jbl)-10
No3(jbl)-10
Reszty nie m...
Witam wszystkich serdecznie, chciałem przedstawić mój projekt pod nazwą Low Tech bez prądu.
Baniak H88 x 47 x 59.5
Podkład:
-Tetra Complete Substrate 5 kg
W tym podłożu zastosowałem dodatkowe:
-Tetr...
Zapraszam do obejrzenia.
Przypominam o możliwości automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.
Witam to kolejne miniaturowe akwarium w moim wydaniu , powstało jakies 3 tygodnie temu .
Akwarium - 25x25x25 15L
Filtr - Chińczyk 300l
Oświetlenie - Aquael Smart Sunny
Podłoże - Piasek i ziemia
Ha...
Cześć,
chciałem wam zaprezentować moje akwarium. Jest to zbiornik po całkowitym restarcie i zmianie aranżacji. Co będzie z tego dalej czas pokaże.
Akwarium: 60x30x40 z pokrywą Aquael'a
Oświetlenie:...
Mam akwaria: 60 litrów i 250 litrów. Najpierw zajmę się tym 60 litrowym. Musiałam zakupić ten filtr akwarystyczny osmoza aquarius demi 200, ponieważ mam w domu zamontowany zmiękczacz. Jakie mam kupić ...
|