Objawy niedoboru pierwiastków - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Objawy niedoboru pierwiastków

Liczba wyświetleń: 2177·Brak odpowiedzi
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.

19 paź 2008, 10:41 Objawy niedoboru pierwiastków  (#1)  

Witam. Niedawno grzebiąc w necie i szukajać czegoś co mogłoby mi dokładnie okreslić niedobory u rotali sp. green znalazłem ciekawą stronkę. http://bonsai.kamcio.com/viewtopic.php?p=23602
Artykuł ten jest bardzo pomocny i myślę że fajnie byłoby go tutaj zamieścić żeby każdy mógł z łatwością zdiagnozować niedobór.
Zamieszczam ten tekst tutaj ale w skróconej formie ( w oryginale są też napisane znaczenia poszczególnych pierwiastków dla roślin)

Azot (N):
Objawy niedoboru:Zahamowanie wzrostu. Nowe liście są małe, zabarwione na kolor żółtozielony. W zależności od wielkości niedoboru przebarwione mogą być tylko obrzeża liści bądĽ też całe blaszki liściowe. Na starszych liściach pojawiają się plamy chlorotyczne. Mogą one sugerować brak potasu. Czynnikiem różnicującym jest karłowacenie roślin, niewystępujące w niedoborach potasu. Rośliny słabo się rozkrzewiają, dochodzi do nadmiernego wydłużania korzeni. Czasem pojawia się czerwone zabarwienie łodyg na skutek produkcji antocyjanów - barwników niezawierających azotu.
W wątpliwych przypadkach, dla różnicowania z niedoborem potasu można podać do wody niewielką ilość azotanów. Może to być dawka rzędu 3-5 mg/litr (ppm).

Fosfor (P):
Objawy niedoboru: Jedynym z objawów jest spowolnienie (lub w cięższych przypadkach zahamowanie) wzrostu. Zazwyczaj dochodzi także do zmniejszenia się rozmiaru blaszki liściowej. Objawy generalnie dotyczą starszych liści, z czasem mogą jednak rozprzestrzeniać się w górę rośliny aż do najmłodszych. Liście przybierają kolor ciemnozielony, fioletowopurpurowy (może pojawiać się także na łodygach) lub nie zmieniają barwy. W niektórych przypadkach dochodzi do brązowienia i zamierania końcówek liści, czasem również do ich opadania. Może również dojść do zahamowania kwitnienia.

Potas (K):
Objawy niedoboru:Niedobory potasu powodują żółkniecie, brunatnienie i w końcu zamieranie liści. Występują plamy martwicze na blaszce liściowej przy znacznych brakach potasu. Objawy chlorozy. Znaczne ograniczenie organów zapasowych roślin (kłącza, bulwy).

Magnez (Mg):
Objawy niedoboru:Na dotkniętych niedoborem magnezu roślinach zaobserwować można objawy pod postacią plam chlorotycznych, zwłaszcza w obrębie unerwienia (chloroza okołonerwowa). Chloroza może przechodzić w zmiany nekrotyczne. Objawy występują zwykle na starszych liściach.

Wapń (Ca):
Objawy niedoboru:Niedobór wapnia powoduje zahamowanie wzrostu wierzchołkowego. Mogą pojawiać się nietypowo wyglądające plamy chlorotyczne. Dochodzi do ucieczki jonów przez korzenie, co objawia się śluzowatością korzeni.

Siarka (S):
Objawy niedoboru:Objawy podobne do objawów niedoboru azotu. Chloroza całych liści, więdnięcie liści. Najpierw chorują najmłodsze liście. Dochodzi do żółknięcia nerwów liściowych. Występują czerwonawe plamy na blaszkach liściowych, żyłkowanie może mieć zabarwienie purpurowe.

Żelazo (Fe):
Objawy niedoboru:Niedobór żelaza objawia się głównie chlorozą dotyczącą w największym stopniu młodych liści. Zahamowany jest także wzrost roślin na skutek spowolnienia fotosyntezy i oddychania tkankowego. Dość często występuje pozorny niedobór żelaza spowodowany jest złą biodostępnościa na skutek wysokiego pH wody i utlenienia do postaci Fe3+.

Mangan (Mn):
Objawy niedoboru:Zahamowanie wzrostu rośliny, żółknięcie liści, występowanie brunatnych plam między nerwami. Objawy niedoboru to wyraźne zahamowanie wzrostu oraz żółknięcie liści przechodzące w postać brunatnych plam. Dotyczy to stref między nerwami.

Miedź(Cu):
Objawy niedoboru:Zahamowanie reakcji oddychania tkankowego objawiające się spowolnieniem wzrostu oraz występowaniem brązowych plam, czasem o odcieniu niebieskozielonym. Może wystąpić pomarszczenie blaszek liściowych.

Cynk (Zn):
Objawy niedoboru:Zahamowanie wzrostu na skutek niedoboru auksyn - roślinnych hormonów wydłużających komórki. Spowodowane jest to niedoborem tryptofanu w syntezie którego cynk ma poczytną role. Liście rosną mniejsze, zahamowane jest wydłużanie międzywęĽli.

Bor (B):
Objawy niedoboru:Zatrzymanie wzrostu na skutek uszkodzenia stożka wzrostu. Roślina ma przyrosty boczne jednakże zdecydowanie mniejsze niż w normalnych warunkach. Karłowacenie rośliny przy zachowaniu normalnej wielkości liści.

Molibden (Mo):
Objawy niedoboru:Na starszych liściach występuje jasnozielone zabarwienie. Zahamowanie wzrostu. Objawy niedoboru azotu.

Mam nadzieję że nikt nie będzie miał mi za złe że sciagnąłem to z neta, ale myslę że ten artykuł naprawdę się przyda, bo coraz to więcej tematów o prośbę z identyfikacją niedoboru.
Maciek Wnuk

Gość

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

YouTube

Objawy niedoborów - proszę o pomoc

bojownik-90 w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 2219
nie mam pojecia co z tymi roslinami sie dzieje moze ktos pomoc??;/ easyprofito 10ml naa 100l -podaje 2ml na 20l co tydzien easycarbo 1ml na 100-podaje 1/4 ml na 20l co dziennie. akwarium ma 2 miesiace...
WP_000036.jpg

Poskręcane liście i inne objawy

Inekane w Nawożenie · Odpowiedzi: 33 · Wyświetlenia: 21951
W moim akwarium zawsze gościły rośliny mało wymagające i nawożenie było dobierane głownie pod nie. Ostatnio do akwarium zawitały rośliny o większych wymaganiach więc nawożenie się zmieniło a stare roś...

Nawożenie i stosunki pierwiastków

Gr4b3Q w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 720
Witam, mam kilka pytań odnośnie nawożenia i stosunku pierwiastków w akwarium. Gdzieś w internecie przeczytałem że prawidłowe stosunki parametrów wody to: N:P – 10:1 / Ca:Mg – 4:1 , 3:1 / K:Mg – 2:1 , ...

Pomoc w identyfikacji braków mirko/nano pierwiastków

mieciu12 w Nawożenie · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 3664
Witam bardzo serdecznie !!! Ostatnim czasy moje roślinki coraz bardziej marnieją.Czytałem trochę na ten temat,ale mam sieczkę z mózgu i wolę aby doświadczeni akwaryści mi doradzili.Podejrzenia z moje...

Niepokojące objawy u roślin

leczyk10 w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 855
Witam serdecznie Prosiłbym o pomoc w sprawie poniższych zdjęć roślin. Czego brakuje bądź jest nadmiar? Charakterystyka akwa: Wymiary akwarium: 60x30x40 72L, netto 57L Oświetlenie: 2x24W 8000K i 10...

czego oznaką są te objawy ?

cezar d w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 801
podpowiedzcie...

SEACHEM EQULIBRIUM wyliczenie ilości pierwiastków po dodaniu

wlodek03 w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 2282
Witam. Najpierw opis z ulotki: "W celu podwyższenia twardości całkowitej o 1meq/l (3dH) przy zakładaniu nowego zbiornika lub podmianach wody, zaleca się dodanie 16g (1 łyżka stołowa) preparatu na...

Prosze o pomoc w identyfikacji niedoboru

Tata_Franka w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 696
Czy to za malo zelaza?

identyfikacja niedoboru mikro na roślinach

gislan77 w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 1745
Witam serdecznie. Ostatnio założyłem temat, braku nawożenia mojego zbiornika mikro przez ponad tydzień. Ponieważ nie chce się opierać na testach (różnie z nimi bywa) dlatego szukam rośliny, która naj...

Proszę o pomoc w identyfikacji niedoboru

psicho w Nawożenie · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 4259
Witam. Wiem, że istnieje osobny temat do identyfikacji niedoborów ale wiem też, że nie cieszy się on zbytnią popularnością. Dlatego postanowiłem założyć własny z nadzieją, że pomożecie. http:/...

Statystyki

Ten temat przegląda 644 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 570929
 •  Liczba wątków: 48792
 •  Użytkownicy: 36921

•  Najnowszy użytkownik: jarek_miksiewicz

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 644 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.