Rosną niskie i czerwone - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Rosną niskie i czerwone

Liczba wyświetleń: 1315·Odpowiedzi: 3
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok

16 paź 2008, 09:40 Rosną niskie i czerwone  (#1)  

Jak w temacie. Szczególnie Valisneria spiralis. Orzech też. Liście, które już były są normalne, a te nowe, które wypuszcza są czerwone i mniejsze. Dawałem już do podłoża nawóz w tabletkach tetry. Do wody zacząłem podawać mikroelementy i nawóz bez azotanów. Minął miesiąc i bez zmian. Proszę o podpowiedzi czego jest z mało lub za dużo?

rady3
Ranga: Początkujący

Grzegorz Guzik Kraków

16 paź 2008, 11:14   (#2)  

Za malo potasu i azotu prawdopodobnie. Nic nie piszesz o swietle, CO2, obsadzie, filtracji...
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków

Grzegorz Guzik
Ranga: Znający temat

Miasto: Kraków

16 paź 2008, 11:36   (#3)  

To akwarium znajomego. Azotu na pewno nie jest za mało. Właśnie jest dużo bo to przerybiony zbiornik. Jednak z tego co wiem to powinno być zawsze więcej potasu niż azotu. Może tu tkwi problem co o tym myślicie?

rady3
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

18 paź 2008, 21:48   (#4)  

Najlepiej jak byś podał parametry wody no3, po4.
Czerwone liście valisnerii miałem przez braki fosforu.

Marlon
Ranga: Zainteresowany tematem

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

20231226_120121.jpg

Niskie PH, co może byc przyczyną?

aureum w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3493
Witam, Posiadam akwarium 72l które ma ponad 5 tyg. Obsada to 4 gupiki i jeden glonojad. Wpuszczone po zakończeniu cyklu azotowego. Karmione minimalnie. Testy kropelkowe: Kh 3 Gh 12 No2 0 No3 10 Akw...

Czy nie mam za niskie Gh i Kh??

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 6774
Witam Posiadam roślinne akwarium 112 litrów. Rośliny to lotosy, cryptokoryny, anubiasy, dzisiaj przyjdzie żabienica i jeszcze jakaś roślina. Posiadam filtr ro. W kranie mam wode o Gh jakieś 12 i Kh j...

Rośliny słabo rosną i nie bąbelkują

dawpadix w Nawożenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 4833
Witam pisałem już na forum https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/technika/nawozenie-roslin/jak-rozgryzc-nawozenie-w-akwarium-50l-gupikarium-77811.html w sprawie nawożenia w akwa 50l gdzie było zarzucon...

Rośliny wolno rosną, potasu nie ubywa

Dicortineff w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 4812
Cześć! Jako niedoświadczony mam zgryz. Akwarium ma już 2 miesiące i ostatnio z ciekawości kupiłem testy. Zrobiłem testy NPK wody w akwarium w odstępie dokładnie 2 dni: 1. NPK: 5 - 0,25 - 14 2. NPK: 6...

Rośliny nie rosną

Axwell20 w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 2264
Witam serdecznie mam pytanie, gdyż przeprowadziłem się do nowego domu i musiałem zresetować akwarium 180L. Na starym mieszkaniu miałem podłoże Aqua Soil Amonia rośliny rosły jak szalone parametry wody...

Rośliny nie rosną, dziwny nalot na liściach

mikerd w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2448
Witam was serdecznie, moja przygoda z akwarystyka jest juz dosc dluga. zaczynalem kiedys od malego akwarium roslinnego gdzie mialem tylko filtr i grzalke. Na dzien dzisiejszy posiadam akwarium 116 L g...

Mineralizator do ro - za niskie kh

Kamil_M w Nawożenie · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 6628
Witajcie, posiadam niewielki baniak (43L) roślinny i do podmian (12L) używam wyłącznie wody z ro + Shrimp mineral. Ten mineralizator podnosi mi wyłącznie twardość ogólną, którą obecnie mam na poziomie...

Prośba o pomoc rośliny nie rosną

tymon1705 w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1869
Witam wszystkich . Mam problem z roślinami , a mianowicie nie chcą mi rosnąć .Akwarium założone w sierpniu od tego czasu nie wiele się zmieniło . Na samym początku nawoziłem nawozem "Azoo NATURE...

Niskie ph w akwarium

szybki111 w Nawożenie · Odpowiedzi: 28 · Wyświetlenia: 13429
Nie wiem co sie dzieje:( ph w akwarium spada mi do 4,5. podmiana wody poprawia sytuacje na jakies dwa dni . pozniej dzieje sie to samo. Daje kranowke ktora na starcie ma ph 7. Zaztosowalem w akwariu...

Zabójczo niskie PH

Keemt_AQ w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 7540
Witam, Po podmianie wody (ok 30 litów wody przelanej przez kationit wodorowy) i dużej przecince roślin spotkał mnie rano bardzo przykry widok śniętych rybek. Z obsady składającej się z około 20 neonów...

Statystyki

Ten temat przegląda 328 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571011
 •  Liczba wątków: 48808
 •  Użytkownicy: 36936

•  Najnowszy użytkownik: m_d

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 328 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.