Walka z glonami - prosze o pomoc! - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Walka z glonami - prosze o pomoc!

Liczba wyświetleń: 2855·Odpowiedzi: 7
Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Akwarium 200l
KH 7
GH 8
CO2 z butli
NO3 0-10 według testów 2 producentów
Światło 2x39 W T5 - (moge zaświecić max 4x39W)
Nawożenie PG MAKRO codziennie.

Woda jest z filtra RO - mineralizowana PG....

Od dłuższego czasu walcze z glonem i rece mi już opadły. Raz w tygodniu podmieniam 30-40 l wody, wyczyszcze wszystko i po 3 dniach zaczyna się pokazywać zielony nalot na szybie a za tydzień wszystko w glonie. Próbowałem już wielu sposobów opisanych na forum ale niestety bezskutecznie. Wstrzymywałem nawożenie, nawoziłem mocniej, stosowałem własne nawozy - nie próbowałem tylko zaciemniania. Jeśli to jakaś wskazówka to rośliki rosną aczkolwiek kolor mają jasno zielony - nie jest to taka soczysta zieleń jak by się chciało - tak jak by minimalna tendencja do przeźroczystości - pozatym żadnych plam itp.

Czy jest jakaś procedura działanie w takich sytuacjach - jakie podjąć kroki aby ustalić przyczynę?

Mam dość zakombinowane z podłożem tzn. na spodzie Aqua Basic potem około 7 cm żwirku kwarcowego a na tym wszystkim jest Aqua Substrate II (około 3 cm)
Roślinki mają zdrowe systemy korzeniowe. Może problem jest w tym podłożu?

Czy ktoś może coś doradzić?

Pozdrawiam

tomik
Ranga: Początkujący

tomik napisał(a):NO3 0-10 według testów 2 producentów
[ ... ]
Może problem jest w tym podłożu?

Napisz jakich producentów masz testy i czy robileś "test testu" :?:

Moim zdaniem problem w niewiedzy :wink:

Tak na szybko to oskrob co się da z glonów ... zrób podmiane ok 50%, ogranicz oświetlenie do 1 swietlówki.

Podaj troche wiecej danych:

- rodzaj swietlówek (barwa widmowa)
- jaką masz filtracje (filtr i media)
- jakie masz stężenie PO4

Na koniec zapytam ... dlaczego podawales samo makro :roll:
pozdrawiam
Ben.

BenGar
Ranga: Zainteresowany tematem

09 paź 2008, 11:51   (#3)  

Witam testy na NO3 to TETRA i SERA - obydwa wskazują podobnie.
Kiedyś robiłem test tesu chyba używałem do tego KNO3 (ale jużnie pamiętam) Pamietam zato wyniki że tetra wyszła nawet dobrze a Sera wogóle nie reagowała na ten związek.
Po4 testowałem testami Hagena i według niego są na poziomie niemierzalnym.

Świetlówki mam AquaStar 10000K + GroLux (chyba 8500K)
Swieciłem też zwykłymi Philipsami (niecałe 3000K) ale jakby glony rosły bardziej.

Oprócz Makro daje również do podmienianej wody PG Mikro według zaleceń na opakowaniu.

Oraz PG ferro+. Jeśli chodzi o żelazo to im go wiecej podaje tym wiecej glonów. Ale jak nie podaje to też rosną.
Ogólnie zaczynam mieć wątpliwości do nawozów PG. Na jednych pisze że jedno naciśniecie dozownika to 1 ml na innych 2 ml. A jak zmierzyłem to zawsze jest 1 ml. Wiec nie wiem co tam jest poprawnie a co nie.

pozdrawiam

tomik

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

09 paź 2008, 11:55   (#4)  

Jeszcze co do filtracji to mam zwenętrznego eheima z serii Prof. Nie pamietem symbolu ale jak go kupowałem pare lat temu to był dużo zaduży do mojego zbiornika. Nie mam tam zadnych udziwnień. Gabka i ceramika poryzowana. Mam tez lampe UV ale niestety po podłączenieu nie zauważyłem żadnych zmian. :(

pozdrawiam

tomik

09 paź 2008, 12:21   (#5)  

Sprawa jest dosyć prosta - brak fosforanów :wink:

Przestudiuj dokładnie ten atrykół - wiele sie wyjaśni :)

Nie wspomniałeś nic o obsadzie, jeżeli nie masz ryb to wprowadż troche i dobierz rodzaj pokarmu zeby uzupełnić fosforany (mrożonki, granulat pochodzenia miesnego itp) jeżeli niemasz rybek to kup na alledrogo fosforan potasu i zacznij dawkowac w/g kalkulatora z powyższego linku.

Musisz doprowadzić do prawidłowego stosunku N - P ... glony ze zbiornika usunąć mechanicznie (podmiany wody skrobanie i ...) no i czekać cierpliwie na poprawę :wink:

Mogę jeszcze gorąco polecić ten artykuł, jak sie uczyć, to najlepiej na czyichś błędach :)
pozdrawiam
Ben.

BenGar

09 paź 2008, 15:41   (#6)  

Mam 30 neonów czerwonych, 5 otosków i 6 krewetek. Myślałem że takie stadko dostarcza troche fosforu. Na począku kiedy miałem mało roślinek to azotany za 1-2 dni skakały do poziomu 30 a po tygodniu to już było tego znacznie wiecej. Dlatego początkowo podejżewałem azotany jako przyczyne glonów. Ogólnie to teraz po podmiane azotanów mam 0 a za tydzień około 10. Podaje regularnie makro wiec myślałem że tam fosforany są (a testom do końca nie ufam :-( )

Zakupie zaraz fosforan potasu i bede walczył dalej :D
Dzięki

Mam jeszcze pytanie co do wybarwienia roślin o którym pisałem. To że są takie jasno zielone może swiadczyc o braku fosforu czy może jeszcze czegoś brakuje?

pozdrawiam

tomik

09 paź 2008, 16:30   (#7)  

Takie stadko na 200l to igla w stogu siana, nalepszym "nawozem" są żyworódki np. gupiki. Można dobrac takie stadko, że parametry wody będą się utrzymywały w "złotym środeczku", zresztą podobnie jest z innymi rybkami.

Bardzo dobrze że nie wierzysz testom, zdażają sie nawet w markowych buble. Jak juz kupisz fosforan potasu zrób test testu ... tak dla pewności :wink:

Co do wybrawienia roślin, jak brakuje jakieś makro/mikro to roślina nie pobiera innych więc wybarwienie często bedzie nieprawidłowe. Trudno jest jednoznacznie stwierdzić że akurat ten pierwiastek się do tego przyczynił. Odpowiem Ci że nie wiem, ale poradzę co zrobić. Zgodnie z wcześniejszymi sugestimai - skrobanie + podmiany i to kilka. Później sprawdź NO3 i PO4 e/w uzupełnij. Jak to zrobisz możesz delikatnie, podkreślam delikatnie zacząć nawozić, powiedzmy od 1/4 dawki. Cały czas monitorowanie przy pomocy testów (nie musi być co dzień, wystarczy 2 razy w tygodniu). Jak swierdzisz że wsztsko jest OK możesz testować żadziej oraz możesz zwiekszyć oświetlenie. Za jakiś czas można delikatnie zwiększyć nawożenie ... i takimi małymi kroczkami do przodu. Gdyby działo się coś nie dobrego - powrót do stanu początkowego i ponowny start.
Ufff... ale sie rozpisałem, no to by było na tyle, powodzenia :)
pozdrawiam
Ben.

BenGar

ksris Earth

09 paź 2008, 17:48   (#8)  

Bardzo interesujące artykuły, na pewno pozwolą niejednemu akwaryście skutecznie rozwiązać problem glonów.

Nie wydaje mi się jednak aby problem stanowił brak fosforanów, zwłaszcza, że jak podają autorzy artykułów: "Jeśli akwarium ma niedobór fosforu, wyższe rośliny wyprzedzą glony wszystkich rodzajów w pobieraniu fosforu, i glony znikną." co świadczyło by, że sytuacją znacznie lepszą jest ich niedobór niż nadmiar (ale oczywiście zarówno ja jak i autorzy tego dokumentu mogą się mylić).

ksris

Miasto: Earth

Powrót do Glony

Powiązane tematy

1000015532.jpg

Nierówna walka od wielu tygodni

MrKojiro w Glony · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 2215
Cześć, Od ponad 3 miesięcy prowadzę bardzo nierówną walkę ze swoim akwarium. Wszędobylski był, małe nitki pokryte śluzem, trawnik który wygląda fatalnie po tygodniu. Szczegóły zbiornika: - akwarium 1...
IMG_20250214_192006.jpg

Walka z krasnorostami

Lejla w Glony · Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 13636
Witam od około miesiąca walczę z krasnorostami i innymi glonami. Akwarium ma 240l i było zaciemnianie 2 razy przez łącznie niecałe dwa tygodnie i codziennie lub co drugi dzień polewalam Krasne nawozem...
IMG_0243.jpeg

Walka z zielenicą a stosunek redfielda

hyniks w Glony · Odpowiedzi: 118 · Wyświetlenia: 56791
Serwus, Walczę z zielenicą i gdzie nie zapukam - pojawia się npk w walce z zielenicą. Obecnie dopada chyba wszystko w szkle. Rośliny, maź na szkle. Mam jednak pytanie - jak interpretować w nawożeniu ...
IMG_2488.jpeg

Proszę o pomoc sinica krasnorosty

Mąteusz179 w Glony · Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 4633
IMG_2488.jpeg IMG_2489.jpeg Mam akwarium 72L (60x30x40) Pampa sinkor wrb 60cm na 30% 7h dziennie Podłoże jałowe piasek i żwir Grzałka na 23 stopnie Filtr tera ex 700plus na 90% mocy Co2 z butli i...
1.jpg

Pomoc w identyfikacji glonów (wgraj zdjęcie)

Piotr Baszucki w Glony · Odpowiedzi: 3402 · Wyświetlenia: 1468001
identyfikacja-glonow.jpg Wątek do identyfikacji glonów. Wgraj zdjęcie i poproś o identyfikację glonów, następnie sprawdź skuteczną metodę zwalczania korzystając z poradnika
20251026_222515.jpg

Pomoc w identyfikacji

Gumloke w Glony · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2326
Cześć, Czy ktoś wie co to moze byc? W moim akwarium pojawiło sie dużo takich przezroczystych obłoków. Czy to rodzaj jakiegoś glona, grzyba czy jaj?
20250709_200422.jpg

Problem z glonami i roślinkami

pening270 w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4319
Hej, mam ogólny problem z glonami, i roślinami w moim 240l zbiorniku. Robię podmiany co tydzień około 80 litrów odstanej wody, dodaje połowę zalecanej dawki przez producenta uzdatniacza, a i tak glony...
IMG_3703.jpeg

Pomoc w walce z glonami – krasnorosty i zielenice punktowe

suries w Glony · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 12174
Cześć wszystkim! Od około roku walczę z glonami (głównie krasnorosty i zielenice punktowe) w moim akwarium. Mam nadzieję, że ktoś z Was może podpowiedzieć, co może być przyczyną problemu. Przez cały ...
IMG_20241213_182009.jpg

Problem z glonami?

czarny2100 w Glony · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 5375
Czesc, Mam akwarium od 40 dni 72 l No3-5 Po4-0 mierzone testami z zoolek,czytałem że testy do bani więc będę musiał się zaopatrzyć w coś lepszego K- 8 Fe-4 Podłoże JBL AquaBasis Plus Jeśli chodzi o C...

Walka z krasnalami

Hagar w Glony · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3499
Na mój baniak 200l rzuciły się krasnale. Wynikało to ze zbyt małej/słabej filtracji (filtr z poprzedniego mniejszego akwarium) plus molinezje rozmnożyły się jak króliki. O ile z NO3 schodzę już do 10 ...

Statystyki

Ten temat przegląda 260 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571027
 •  Liczba wątków: 48816
 •  Użytkownicy: 36939

•  Najnowszy użytkownik: meoowu77

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 260 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.