Rosną ale nie tak jak trzeba - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Rosną ale nie tak jak trzeba

Liczba wyświetleń: 835·Odpowiedzi: 1
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.

08 paź 2008, 22:23 Rosną ale nie tak jak trzeba  (#1)  

Witam. Chciałem zasięgnąć opinii bardziej doświadczonych kolegów.
Moje roślinki rosną w miarę szybko ale mój problem polega na tym iż ich liście są duże a nawet można powiedzieć wielkie natomiast nie kształtują się tak jak by się wydawało powinny.
Wisteria np. po kupieniu w sklepie wyglądała pięknie jeśli idzie o proporcje. Miała odpowiednio duże łodygi i piękne gęste liście normalnej wielkości. U mnie po oko miesiącu zrobiła się wielka i bardziej przypomina w tej chwili chwast niż roślinę i tak dzieje się z większością roślin.
Kolory i liście są zdrowie nie powiem ale rozrastają się do bardzo dużych rozmiarów co sprawia że nie są zbyt atrakcyjne.

Akwa to 125l oświetlone 2x28W plus dodatkowe 2x28W na 3 godziny dziennie.
Nawożenie solami NO3, K2SO4, wyliczone według porad forum odpowiednio do mojego akwa tak aby stężenie po około7 dniach było dokładnie takie jakie zalecane jest na forum. W tej chwili nie mogę podawać PO4 ponieważ dopiero w niedzielę do mnie dotrze.
Podmiany kranówka co 7 dni zależnie od osadu na szybie przedniej w okolicach 30%. Woda odstana.
Dziś zdobyłem filtr RO JBL-a więc może przejdę na RO za jakiś tydzień jak już ustalę jak obliczyć mieszankę RO z kranówka aby wiedzieć jaka jest twardość.
CO2 w tej chwili z bimbrowni kwaskowej jeden bąbel na sek.

Bardzo proszę o ewentualne sugestie.

manius112

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

10 paź 2008, 19:07   (#2)  

hej czy nikt nie jest w stanie mi nic podpowiedziec??

manius112

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

YouTube

Film Jak prawidłowo nawozić akwarium.

Jacek Pawłowski w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 911
Hej Stefan wyjaśnia jak prawidłowo nawozić akwarium roślinne. Film po niemiecku.
180l.jpg

Estimative Index (EI), dozowanie suchych soli, ale prościej.

spider72 w Nawożenie · Odpowiedzi: 661 · Wyświetlenia: 310994
Wstęp Poniższy tekst, jest tłumaczeniem artykułu oryginalnie umieszczonego na forum UKAPS http://www.ukaps.org/EI.htm napisanego przez jego członka Clive'a Greene'a. Przedstawione dane są interpreta...
IMG_20250628_175146_edit_24347285525451.jpg

Jak obniżyć wysokie PH przy niskim KH?

Pszenica w Nawożenie · Odpowiedzi: 23 · Wyświetlenia: 11921
Cześć wszystkim, zgłaszam się do was z prośbą o pomoc, jak skorygować parametry wody. Woda w akwarium Low Tech przed co tygodniową podmianą: PH 7,5 KH 4 GH 6-7 No2 0 Woda w kranie: PH 8,5 KH 3 GH...
YouTube

Film Jak poprawnie robić testy wody - firma JBL

Jacek Pawłowski w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1490
Hej Bardzo prosto pokazane i łatwo wytłumaczone. Niestety po niemiecku , ale warto zobaczyć. &t=?si=mNlh1Rr8MVou5lP7
20241015_121317.jpg

Nawozenie EI poradźcie jak zacząć

Kzielinski88 w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2906
Witam, Akwarium założone w maju 240l (160-170 netto) na aktywnym substracie. Ph 6.5 do 6.8 Kh 5 Gh 8 No2 0 Ammoniak 0 P około 0.25ppm test z podloza. No3 - 3ppm przed podmianą Wode zamierzam podmien...

Mój filtr ro nie robi wody RO, czy to zesputa membrana?

Sebosska w Nawożenie · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 15822
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...

Fosfor - jak zacząć bezpiecznie podawać

przemogasior w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4202
Cześć, Akwarium na podłożu aktywnym, ma 6 miesięcy. Tu więcej o akwarium. https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarystyka/galeria/054l-bn-t-przemek-gasior-94333.html Poziom poszczególnych pierwiast...

Jak uzyskać KH4-5 GH8-9?

Anonim 58758 w Nawożenie · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 6541
Witam, zalecane jest w akwarium towarzyskim z roślinami i rybami utrzymywanie wody na poziomie KH 4-5, GH 8-9. Teraz pytanie... Czym zmineralizować wodę RO, żeby uzyskać powyższe poziomy KH/GH, a ni...

Jak to jest z tym nawożeniem

daniel barycki w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2548
Jeżeli dozuje np. 5mg/l azotu i 1mg/l fosforu na tydzień, to rośliny powinny zjeść te składniki w tydzień i ilość tych składników w wodzie powinna wynosić 0 w dniu nawożenia? Czy może składniki powin...

Czy nie mam za niskie Gh i Kh??

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 6595
Witam Posiadam roślinne akwarium 112 litrów. Rośliny to lotosy, cryptokoryny, anubiasy, dzisiaj przyjdzie żabienica i jeszcze jakaś roślina. Posiadam filtr ro. W kranie mam wode o Gh jakieś 12 i Kh j...

Statystyki

Ten temat przegląda 1043 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571603
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36913

•  Najnowszy użytkownik: veronika_lot

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1043 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.