Witam. Chciałem zasięgnąć opinii bardziej doświadczonych kolegów.
Moje roślinki rosną w miarę szybko ale mój problem polega na tym iż ich liście są duże a nawet można powiedzieć wielkie natomiast nie kształtują się tak jak by się wydawało powinny.
Wisteria np. po kupieniu w sklepie wyglądała pięknie jeśli idzie o proporcje. Miała odpowiednio duże łodygi i piękne gęste liście normalnej wielkości. U mnie po oko miesiącu zrobiła się wielka i bardziej przypomina w tej chwili chwast niż roślinę i tak dzieje się z większością roślin.
Kolory i liście są zdrowie nie powiem ale rozrastają się do bardzo dużych rozmiarów co sprawia że nie są zbyt atrakcyjne.
Akwa to 125l oświetlone 2x28W plus dodatkowe 2x28W na 3 godziny dziennie.
Nawożenie solami NO3, K2SO4, wyliczone według porad forum odpowiednio do mojego akwa tak aby stężenie po około7 dniach było dokładnie takie jakie zalecane jest na forum. W tej chwili nie mogę podawać PO4 ponieważ dopiero w niedzielę do mnie dotrze.
Podmiany kranówka co 7 dni zależnie od osadu na szybie przedniej w okolicach 30%. Woda odstana.
Dziś zdobyłem filtr RO JBL-a więc może przejdę na RO za jakiś tydzień jak już ustalę jak obliczyć mieszankę RO z kranówka aby wiedzieć jaka jest twardość.
CO2 w tej chwili z bimbrowni kwaskowej jeden bąbel na sek.
Bardzo proszę o ewentualne sugestie.