Co poprawić w akwarium - początkujący - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Co poprawić w akwarium - początkujący

Liczba wyświetleń: 1621·Odpowiedzi: 3
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam Wszystkich serdecznie - jako nowy użytkownik z małym doświadczeniem mam kilka pytań. Zacznę od tego co posiadam:
Zbiornik 112L profilowany,
Świetlówki 2 x 18W (aquarell i zwykła) - włączone przez 7h,
Filtr kubełkowy zewnętrzny Eheim z wkładem ceramicznym,
Obsada:
5 platek
1 glonojad (nie znam nazwy - najbardziej pospolity)
1 mieczyk
1 przeźroczka
1 prętnik
3 neony
1 bocja

1. co zmienić w obsadzie?
2. czy taka ilość światła powinna wystarczyć?
3. od pewnego czasu zauważyłem że bocja odgryza największe liście kryptokoryny - co robić?

Proszę o pomoc.

Victor777

06 paź 2008, 22:35   (#2)  

Witam,

Kolega ledwo wystartował i już chce zmieniać? :)
Wygląda to na akwarium "społeczne" czy jak to się nazywa..

Wiem, że neonki to przepiękne rybki, ale dlaczego ludzie pakują je z piękniczkowatymi [platki, gupiki, mieczyki], które to wolą twardą i zasadową wodę no i produkują masę nieczystości... a jak wiadomo neon woli wodę miękką , kwaśną, no i kryształowo czystą..

Jak dla mnie, wszystko ok, tylko o te neonki się martwię.. :wink:

zvirus
Ranga: Aktywny użytkownik

06 paź 2008, 22:49   (#3)  

Dzięki za odpowiedź :)
Z akwarium wystartowałem ponad rok temu, ale moja wiedza akwarystyczna zawiesiła się dawno temu (15 lat wcześniej posiadałem 60L) i tak zostało.
Z w/w obsady planowałem akurat pozbyć się platek i dokupić z 4 neony czerwone...
Zresztą miałem plany stworzyć neonarium (są prześliczne), ale gdy do sklepu zoo wejdzie się z żoną to później wychodzi kogiel mogiel... :)

Victor777

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

08 paź 2008, 15:39   (#4)  

), ale gdy do sklepu zoo wejdzie się z żoną to później wychodzi kogiel mogiel...

:lol: znam to, sam miałem gupiki u siebie, ze 4 w 150l za namową żony, ale z czasem odeszły z tego świata...być może za kwaśna woda była....
Jak zapewnisz Neonom miękką, kwaśną wodę od razu, to możesz próbować je rozmnożyć po kilku miesiącach... ale to już inna historia.

Powodzenia!

zvirus
Ranga: Aktywny użytkownik

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

1625319620024.jpg

Identyfikacja - robaki w akwarium

Wątek wspólny w Zwierzęta · Odpowiedzi: 114 · Wyświetlenia: 198401
Witam Niedawno zauważyłem w akwarium półcentymetrowe różowe robaki o średnicy około milimetra.Występują one na powierzchni podłoża i roślin trawnikowych. Gdy zostaną porwane przez prąd wody mocno się...
YouTube

Tak wygląda ławica w akwarium

Totik w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1709
Miłego oglądania &t=&t=
20250410_203113.jpg

Identyfikacja: ślimaki w akwarium

Piotr Baszucki w Zwierzęta · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 70329
slimaki.jpg Na zdjęciach: Clea helena (Anentome helena) Apple snail (Pomacea diffuse) Brotia (Brotia pagodula) Blue turbo snail (Celetaia persculpta) Nerite snails (Neritina natalensis sp.) Dusky N...
20250531_094104.jpg

Robaki w akwarium

kubus____123 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1891
Mam problem, w akwarium pojawiły się takie robaki. Są bardzo żarłoczne i z dnia na dzień jest ich coraz więcej. Co to może być? Jak je zwalczyć?
IMG_20231120_192306.jpg

Niezidentyfikowane stworzenia w akwarium

Kefasos w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1634
Witam! Zaobserwowałem w akwarium dziwne stworzenia (widoczne na zdjęciach w załączniku). Owe stworzenia są przyklejone do ścianki, lekko falują i się przemieszczają. W akwarium obecnie są tylko dwa oz...

Obsada akwarium 63l

ormiel w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3786
Posiadam akwarium 63l. Planuję do 5 krewetek Amano dorzucić 8 neonków i 4-5 kirysków. Czy taka obsada będzie odpowiednia (będą ze sobą żyły "w zgodzie"?), czy dodać/odjąć jakąś ilość rybek?...

Jaka polecacie obsade rybek z krewetkami do akwarium 125 L

sqban w Zwierzęta · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 6054
Witam forumowiczow, Jak w temacie planuje zalozyc moje perwsze akwarium bardziej naturalne z latwymi rybkami do chodowli dla poczatkujacego oraz z takimi roslinami aby nie bylo duzo przycinania. Obec...

Zbrojnik terroryzuje akwarium

aureum w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2472
Witam, Akwa 72l, 60cm długość, filtracja ultramax 1500. Obsada: 6 gupikow dorosłych i kilka sztuk narybku 4 danio 6 brzanek wysmuklych Kilka krewetek 1 zbrojnik pospolity... No i właśnie... Syn ż...

Krewetki w 8L "akwarium"?

pk77 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1925
Czy w zbiorniku 20X20X20 mogę trzymać krewetki? A jeśli tak, to ile? Zastanawiam się nad restartem mojego zbiornika 72L, w którym mam ze 25-35 krewetek i szukam im "tymczasowego domu". Tak s...

Jakie ryby do akwarium 60l?

igor123 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3991
Jakie ryby do akwarium z brzankami ktorymi jest 6 i jedna molinezja oraz 2 kryskami chcial bym cos jescze dorzucic zeby ladnie to wygaldalo

Statystyki

Ten temat przegląda 988 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 570932
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36922

•  Najnowszy użytkownik: wiewiórka_małkowicz

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 988 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.