[112 l] - roślinny poligon doświadczalny na start - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

[112 l] - roślinny poligon doświadczalny na start

Liczba wyświetleń: 2188·Odpowiedzi: 6
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam wszystkich. Moje pierwsze bardziej świadome akwa;) Czeka na mnie już 120x60x60 OptiWhite ale nie chcę baniaka zalewać jeśli nie zdobędę doświadczenia. Dlatego też postanowiłem zrobić poligon doświadczalny i uczyć się wszystkiego na 112 litrowym baniaczku. Nie chciałem robić super design-ów ale posadzić kupę gatunków roślin, zobaczyć jak się zachowują, które się przyjmą a które rosną np. szybko. Na prawdziwy AquaScape-ing przyjdzie czas jak nabiorę doświadczenia.

Akwa:
112l

Filtr:
TetraTec Ex1200 + kapsułka Tetra Bactozym na start

Światło:
4x24 T5 a w składzie:
- 2x NARVA BIO VITAL T5 24W (5800K) (1350lm)
- 2x PHILIPS MASTER TL5 865 24W (6500K) (1650lm)
1 tydzień świecone 6h/dobę
2 tydzień świecone 7h/dobę
3 tydzień chcę świecić też 7h/dobę ze względu na pojawiające się glony (nitki)

Temperatura:
25 stopni Celsjusza

Podłoże:
1. Węgiel aktywowany + 1 kapsułka Tetra Bactozym + 200g laterytu
2. Floran Start - 1 cm
3. Biogrunt - 5 cm + co 3 cm. kulki gliniano torfowe
4. Aqua Substrat II - 4-5 cm

Podmiana wody:
1:1 RO/kranówka - 15l / co 1-2 dni

Nawożenie:
CO2 24/24h sterowane sterownikiem Skalar
PG Save Water - przy podmianach
PG Classic - przy podmianach
AquaPotas - przy podmianach
(w przygotowaniu PG Makro, PG Ferro+ - ale nie wiem jeszcze do końca jak)

Fauna:
10 Otosków
10 Rasbora Galaxy
9 Neon Czerwony
10 Neon Inessa
5 Amano

Flora:
Lagarosiphon Major - Lagarosyfon, Egeria Densa, Myriophyllum Ussuriense, Bacopa Amplexicaulis, Vallisneria spiralis, Mayaca fluviatilis, Egeria Najas, Myriophyllum Mattogrossense, Cabomba caroliniana, Gymnocoronis Spilanthoides, Cabomba Piauhyensis-Red, Nesaea Crassicaulis, Heteranthera Zosterifolia, Lagarosiphon Madagascariensis, Rotala Macrandra - Green, Rotala Macrandra, Bacopa Monnieri, Limnophila aquatica, Alternanthera Splendida, Ludwigia Arcuata, Alternanthera Sessilis Cv. Rubra, Hygrophila Difformis, Hygrophila Corymbosa 'Thailand', Hygrophila Polysperma, Ludwigia Peruviana, Hygrophila Salicifolia, Limnophila sessiliflora, Hygrophila polysperma 'Rosanervig', Sagittaria Subulata, Lysimachia nummularia-Aurea, Hygrophila Corymbosa - Siamensis, Micranthemum Umbrosum, Blyxa Japonica, Hygrophila Corymbosa 'Compact', Eleocharis Parvula.

Woda (testy JBL mg/l (ppm)) po drugim tygodniu od zalania akwa, o godzinie 20.00:
PH: 6.7 (utrzymywane w zakresie 6.65-6.85)
GH: 12
KH: 6
FE: 0.5
PO4: 0.3
NH4: 0.1
NO2: 0.2
NO3: 20
Cu: 0
Ca: 80

Pojawiły mi się glony (nitki) i zaczynają akwa porastać. Szukam sposobu na ich usunięcie i porad, jakie parametry wody akwa powinno mieć i które korygować z tych co podałem. Jak często robić wszystkie testy? Które nawozy z serii PG (Classic, Makro, Ferro+) i o której porze podawać? Tego jeszcze do końca nie wiem bo wiele osób na forach pisze skrajne opinie. Może ktoś mi podpowie?
Obrazek
Załączniki
1.jpg
Akwa w całości
1.jpg (78.25 KiB) Przeglądane 1337 razy
Ostatnio edytowano 30 wrz 2008, 15:54 przez raforafo, łącznie edytowano 1 raz

raforafo

Jerdezz Kępno

30 wrz 2008, 13:13   (#2)  

Jest nieźle ale nie podoba mi się ten kamień blisko szyby,przestawił bym go i posadził tam jakies chwasty na 2 plan ,zwartka była by ok ale tez nieźle wyglądała by kępa henia zwyczajnego.Jak masz jakiś ciekawy nie duży korzeń obsadź go meszkiem i spróbuj wkomponować przed te dwa kamole
Obrazek
BTW: Jakie oświetlenie chcesz do tego OW

Jerdezz
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Kępno

30 wrz 2008, 20:23   (#3)  

Wyrzuciłem kamienie, został tylko jeden z boku po lewej. W końcu to poligon z rozmnażaniem roślin pod 425-tkę OW;) Niebawem, jak się woda odstanie i poprzesadzam trochę rośliny, zrobię aktualizację foto;)

Jerdezz napisał(a): BTW: Jakie oświetlenie chcesz do tego OW

Do 425 (120x60x60) planuję oświetlenie:

- 4x39 T5, albo
- 8x35 T5 lub poszaleję i
- 1x150HQI+2x39T5.

Zbiornik jest głęboki ale jak nasypię 8 cm podłoże - 2 cm od tafli wody do szczytu akwa będzie 50 cm wysokości słupa wody.
Co myślisz o takim oświetleniu Jerdezz?

Zaczynają mocno porastać krasnorosty - wrzuciłem 10 szyszek olchy, może pomogą?
A może zacząć nawozić PG Makro i PG Ferro+? Chociaż żelaza mam dość sporo w testach, Może zbić żelazo?

raforafo

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Xiao Lohan Tychy

30 wrz 2008, 21:14   (#4)  

a imo 2x150W HQI to by był wypas :)
to akwa takie sobie, spodziewam się, że ta 425 to będzie piękna ;)

Xiao Lohan
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Tychy

30 wrz 2008, 21:54   (#5)  

Xiao Lohan napisał(a):a imo 2x150W HQI to by był wypas :)
to akwa takie sobie, spodziewam się, że ta 425 to będzie piękna ;)

W grę oczywiście wchodzi 2xHQI ale nie wiem, czy to nie będzie za mocne?

A akwa rzeczywiście jest takie sobie i zdaje sobie z tego sprawę. To ma być mój poligon doświadczalny. To moje pierwsze akwa HT a sprzęt kompletowany pół roku;)
Przede wszystkim chcę zobaczyć, czy i jak rośliny będą mi rosły. W założeniu było posadzenie jak największej ilości roślin i obserwacja + kombinowanie. Tak chcę się nauczyć. Wiadomo - wydam kupę kasy na nawozy, oświetlenie - zaleję ponad 400 litrów i będzie kicha;) Można wydać kupę kasy, tylko po co jeśli porosną mi glony, sinice i wszystko będzie do wyrzucenia;) Wole najpierw bawić się mniejszym akwa.

Pomóżcie mi poprowadzić mój "poligon doświadczalny";). Własnie tutaj są najbardziej doświadczeni HTecowcy;) Co stosujecie na krasnorosty (może pokusić się i jedną lub dwie małe Kosiarki)? Ile byście świecili - dobrze świecę? Kiedy zaczęlibyście nawozić (akwa ma 2,5 tygodnia)? Co byście rozsadzali na początek z roślin? No i przede wszystkim jakie parametry wody byście utrzymywali jako optymalne?

A tak na marginesie, w jeszcze jednym, małym mcharium rozmnażam sobie Rasborki Galaxy - szykuje się w ten sposób na większą obsadę do OW;) A za jakiś tydzień do dwóch tygodni prawdopodobnie dołączą do stadka Microrasbory Erythromicron;) Juz nie mogę sie ich doczekać;)

raforafo

Jerdezz Kępno

30 wrz 2008, 23:46   (#6)  

raforafo napisał(a):
Jerdezz napisał(a): BTW: Jakie oświetlenie chcesz do tego OW

Do 425 (120x60x60) planuję oświetlenie:

- 4x39 T5, albo
- 8x35 T5 lub poszaleję i
- 1x150HQI+2x39T5.
Co myślisz o takim oświetleniu Jerdezz?

IMO żadne z tego oświetlenia które proponujesz nie jest w pełni odpowiednie,jasne że źle nie będzie jak byś dał którekolwiek,jednak boki zawsze zostaną niedoświetlone.Jeśli ma to być jak pisałeś "dopracowany" baniak .Ja podobnie jak kolega proponuję dać 2x150W HQI lub 5X54W T5. Dobrze że chcesz zdobyć doświadczenie na 112 bo sam tak zaczynałem,przede wszystkim dużo czytaj obserwuj rośliny i bądź cierpliwy,rób podmiany,jeszcze nie lej nawozów i na razie świeć tylko jednym kompletem lamp.

PS - Rozmnożyły ci się te galaxy ?

Jerdezz
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Kępno

02 paź 2008, 02:43   (#7)  

Jerdezz napisał(a): PS - Rozmnożyły ci się te galaxy ?

Tak. Galaxy mi się rozmnażają jak szalone. Ale wiadomo - samo tarło i pływające przecinki to nie wszystko. Wykarmić te maluchy i utrzymać w dobrej kondycji to sztuka;) Jak przecinki mi dorosną, pochwalę się nowym przychówkiem;)

Dziękuję wszystkim za miłe słowa. Też mam taką nadzieję, że z nabranym doświadczeniem, moja ponad 400setka będzie dopracowana;) Przynajmniej będę się starać - no i będę mieć rozmnożoną obsadę i odpowiednią ilość zaaklimatyzowanych swoich roślinek;)
Akwa na razie bez większych zmian - jak takowe nastąpią, dam nowe foty żeby pokazać jak rośliny rosną.

raforafo

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

YouTube

Nietypowy start akwarium - sekret aquascaperów

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1427
Zapraszam do obejrzenia, oczywiście metoda dla cierpliwych - 99% akwarystów mentalnie nie wytrzyma okresu oczekiwania między budową aranżacji a obsadzaniem zbiornika roślinami.
paletka-dyskowiec-ryba-akwariowa-paletki-ryby-16.jpg

1000 litrów - uproszczenie systemu / adaptacja pod roślinny

MixEEr w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 201 · Wyświetlenia: 75917
Witam wszystkich! S prawa wygląda tak, obecnie mam morskie akwarium 1000l, niestety, brak czasu trosze daje się we znaki, i nie jestem w stanie już tak doglądać akwarium jak kiedyś :( dlatego pojawi...
konkursy.jpg

Konkurs na najlepszy polski zbiornik roślinny

MaVrick w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 543 · Wyświetlenia: 117098
Oglądając zachodnie strony, pomyślałem, że przydałby się konkurs na najładniejszego holenderka :wink: . Może webmaster roslinyakwariowe.pl, rozważyłby tę propozycję i cosik rozganizował :?: Pozdrawi...
466c915bc48b584000464b654a4cb919.jpg

25L roślinny żłobek

Suchy_19 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 6663
Hejo, postanowiłem przerobić swoje 25L akwarium kotnikowe na roślinne. Tak to wygląda: https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170410/466c915bc48b584000464b654a4cb919.jpg Rośliny przeni...

Zamiana 112 na 200l

Rafikus w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 8730
Witam. Mam na imię Rafał i jestem nowy na forum. Za parę tygodni wyprowadzam się z miasta na działkę na której już czeka akwarium 200l profilowane (metraż w mieście bardzo mnie ograniczał :-P) Chciałb...

Start akwarium 240l - pomoc dla poczatkującego.

romek510 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 5065
Witam, Jestem początkującym akwarysta i dopiero się uczę. Chce wystartować z nowym zbiornikiem 240l i po mimo przeczytania wielu artykułów nadal mam wiele wątpliwości. Dlatego zakładam ten temat aby ...

Start akwarium

Olof_Meister w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3273
Chciałem jeszcze się upewnić czy wszystko robię ok. Dołączam zdjęcie zbiornika 35l Wystartował wczoraj, standardowo woda jest mętna bo zastosowałem nowy żwir, gruby bazalt na spodzie 5-8 mm, drobny...

100l - Start Zbiornika

michu kostka w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 23 · Wyświetlenia: 8629
Witam mam na imię Michał,jestem początkującym akwarystą (dowiadywałem się z forum jak krok po kroku założyć i pielęgnować zbiornik,zobaczymy jak to będzie w praktyce),chce iść bardziej w rośliniaka ta...

Kostka na ziemi start 40l, proszę o porady i ocenę

samniewiempocoto w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 101 · Wyświetlenia: 23762
Witam Wszystkich , Jestem tu nowy na forum wiec na początku chce się przywitać :) Moja kostkę posiadam od około 2 lat wcześniej miałem tylko sztuczne rośliny ,dość niedawno bo od 2-3 tygodni zacząłem ...

Ziemia+Iwagumi style=kostka 10l start

Albinn88 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 35450
Witam wszystkich forumowiczów! Po założeniu 30l,przyszedł czas na coś.........mniejszego......... :D Tym razem będzie to kostka,a właściwie prostokąt 20x25x20.Pierwotnie miało to być mini ryuboku ale ...

Statystyki

Ten temat przegląda 397 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571618
 •  Liczba wątków: 49483
 •  Użytkownicy: 36921

•  Najnowszy użytkownik: jarek_miksiewicz

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 397 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.