Witam wszystkich. Moje pierwsze bardziej świadome akwa;) Czeka na mnie już 120x60x60 OptiWhite ale nie chcę baniaka zalewać jeśli nie zdobędę doświadczenia. Dlatego też postanowiłem zrobić poligon doświadczalny i uczyć się wszystkiego na 112 litrowym baniaczku. Nie chciałem robić super design-ów ale posadzić kupę gatunków roślin, zobaczyć jak się zachowują, które się przyjmą a które rosną np. szybko. Na prawdziwy AquaScape-ing przyjdzie czas jak nabiorę doświadczenia.
Akwa:
112l
Filtr:
TetraTec Ex1200 + kapsułka Tetra Bactozym na start
Światło:
4x24 T5 a w składzie:
- 2x NARVA BIO VITAL T5 24W (5800K) (1350lm)
- 2x PHILIPS MASTER TL5 865 24W (6500K) (1650lm)
1 tydzień świecone 6h/dobę
2 tydzień świecone 7h/dobę
3 tydzień chcę świecić też 7h/dobę ze względu na pojawiające się glony (nitki)
Temperatura:
25 stopni Celsjusza
Podłoże:
1. Węgiel aktywowany + 1 kapsułka Tetra Bactozym + 200g laterytu
2. Floran Start - 1 cm
3. Biogrunt - 5 cm + co 3 cm. kulki gliniano torfowe
4. Aqua Substrat II - 4-5 cm
Podmiana wody:
1:1 RO/kranówka - 15l / co 1-2 dni
Nawożenie:
CO2 24/24h sterowane sterownikiem Skalar
PG Save Water - przy podmianach
PG Classic - przy podmianach
AquaPotas - przy podmianach
(w przygotowaniu PG Makro, PG Ferro+ - ale nie wiem jeszcze do końca jak)
Fauna:
10 Otosków
10 Rasbora Galaxy
9 Neon Czerwony
10 Neon Inessa
5 Amano
Flora:
Lagarosiphon Major - Lagarosyfon,
Egeria Densa, Myriophyllum Ussuriense,
Bacopa Amplexicaulis, Vallisneria spiralis, Mayaca fluviatilis, Egeria Najas, Myriophyllum Mattogrossense,
Cabomba caroliniana, Gymnocoronis Spilanthoides, Cabomba Piauhyensis-Red, Nesaea Crassicaulis, Heteranthera Zosterifolia, Lagarosiphon Madagascariensis, Rotala Macrandra - Green, Rotala Macrandra, Bacopa Monnieri, Limnophila aquatica,
Alternanthera Splendida, Ludwigia Arcuata, Alternanthera Sessilis Cv. Rubra, Hygrophila Difformis, Hygrophila Corymbosa 'Thailand', Hygrophila Polysperma, Ludwigia Peruviana, Hygrophila Salicifolia, Limnophila sessiliflora, Hygrophila polysperma 'Rosanervig', Sagittaria Subulata, Lysimachia nummularia-Aurea, Hygrophila Corymbosa - Siamensis, Micranthemum Umbrosum,
Blyxa Japonica, Hygrophila Corymbosa 'Compact', Eleocharis Parvula.
Woda (testy JBL mg/l (ppm)) po drugim tygodniu od zalania akwa, o godzinie 20.00:
PH: 6.7 (utrzymywane w zakresie 6.65-6.85)
GH: 12
KH: 6
FE: 0.5
PO4: 0.3
NH4: 0.1
NO2: 0.2
NO3: 20
Cu: 0
Ca: 80
Pojawiły mi się glony (nitki) i zaczynają akwa porastać. Szukam sposobu na ich usunięcie i porad, jakie parametry wody akwa powinno mieć i które korygować z tych co podałem. Jak często robić wszystkie testy? Które nawozy z serii PG (Classic, Makro, Ferro+) i o której porze podawać? Tego jeszcze do końca nie wiem bo wiele osób na forach pisze skrajne opinie. Może ktoś mi podpowie?

Ostatnio edytowano 30 wrz 2008, 15:54 przez raforafo, łącznie edytowano 1 raz