Rady dla początkującego - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Rady dla początkującego

Liczba wyświetleń: 1358·Odpowiedzi: 2
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.

22 wrz 2008, 22:09 Rady dla początkującego  (#1)  

Rady dla początkującego

Witam

Po dość długim okresie wakacyjnym przyszedł czas na restart, a co za tym idzie nowe rośliny i nowa aranżacja (więcej roślin i mniej ryb). Przyczyną restartu były sinice i trochę glonów
Akwarium: 60x30x40 (profil) 64 l
Oświetlenie: 2x 15 W Philips master 840 i sylvania grolux + 2x odbłyśnik (mam nadzieje że wystarczy)
Filtracja: Fluval 105
Napowietrzanie: brak
Grzałka: Aquael 75 W z termostatem (temp 27 C)
Podłoże: biogrunt 3cm, żwirek 2-5mm 3 cm

Fauna: 12 x neon inesa, para pielęgniczki ramireza, bojownik (na wydaniu), 1 otosek, 2 kiryski panda (będzie więcej), krewetka amano

Flora:
Echinodorus Izabela
Echinodorus macrophyllus (liście zaczynają jaśnieć)
Rotala rotundifolis
Altenanthera splendida
Crptocoryna wendtii Weinberg
Echinodorus Impai
Syngonium species
Ludwigia sp
Heteranthera zosterifolia
Mały Heniek

CO brak ( w planach bimbrownia)

Zbiornik jest młody ma 10 dni i w tym czasie podmieniłem ok 30% wody po 4 dniach. Podmianę zrobiłem wodą z kranu po 24 godz odstania. Szykuje się kolejna podmiana również 30 %.
Oświetlenie 6 godz/24 h i zamierzam zwiększyć do 10 godz.
Do chwili obecnej nie używałem nawozów, a w moich zasobach jest PG ferro +, PG macro, Ferro aktiv, Aqua plant b, sól niebieska akwariowa.
Parametry wody:
Testy JBL
Fe 0
GH 20
KH 13
NO3 20
NO2 0,025
PO4 0 (pomimo wlania składnika 1 i 2 kolor nie zmienił się)
Test zoolek
pH 4,5-9 kolor ciemno zielony na skali 7,5 ? 8
6-8 kolor ciemno niebieski na skali 7,8 - 8

Dobrnąłem do miejsca w którym nie wiem co dalej robić, a konkretnie czy nawozić, jak nawozić.
Zwracam się z prośbą do szanownych forumowiczów o wskazówki jak i rady co zrobić aby akwarium mogła się cieszyć cała rodzinka

CooleR

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Piotr Baszucki Nowa Ruda

22 wrz 2008, 22:40   (#2)  

Z nawozeniem jeszcze mozesz sie powstrzymac az do pierwszych objawow niedoboru zelaza. Masz zyzne podloze, moze okazac sie, ze bez CO2 wzrost roslin nie bedzie na tyle intensywny ze beda potrzebowaly dodatkowego nawozenia oprocz zelaza (wiekszosc Twoich roslin to gatunki blotne pobierajace zwiazki odzywcze przede wszystkim poprzez korzenie).

Musisz sam poprobowac - jedyna rada jaka mozemy Ci dac - zaczynajac zabawe z nawozeniem stosuj 50% zalecanych dawek.

Jesli chcesz uzywac nawozow aqua-artu - polecam classica, macro bedzie Ci pewnie zbedne, ferro osobiscie nie polecam. Raczej staraj sie nie mieszac zbyt wielu nawozow roznych firm.

Moim zdaniem na starcie powinienes ograniczyc sie do nawozow ogolnych bez fosforanow i azotanow (np.Tropica, PG Classic, ew. Seria Brigthy Step1-3 ADA, Planta Activ micro ) + nawoz potasowy (brighty k lub aquapotas), moim zdaniem w rankingu nawozow na Twoje potrzeby wygrywa Tropica (jakosc/cena).
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

05 paź 2008, 19:51   (#3)  

Witam

Dzięki za zaimteresowanie

Podczas ostatniej podmiany dodałem 1/2 dawki AquaPotas, lecz nie widzę żadnych efektów, a miło to miejsce 4 dni temu.
Po 7 dniach znowu zrobię podmianę (30% wody) dam Aquapotas i Aqua Plant B w dawkach 1/2.

Zauważyłem że na Echinodorus Izabela i Echinodorus macrophyllus liście robią się jaśniejsze a później brązowieją (czy ma to związek z oświetleniem)

Co do oświetlenia zamierzam zmienić na 2x 15W Philips 865.

Czy mogę jakoś jeszcze pomóc moim roślinkom?

Pozdrawiam

CooleR

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

IMG_20220103_113740.jpg

Podłoże dla Kirysków i Otosków :)

darosevic w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 7034
Witam. Jak w tytule. Jakie byłoby najlepsze podłoże dla kirysków i otosków ? Myślałem o takim https://allegro.pl/oferta/zwir-naturalny-czarny-2kg-frakcja-1-3mm-t9-6949752166?utm_source=noti...
YouTube

Dozownik nawozów - gotowy projekt dla każdego

szwojtyla w Nawożenie · Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 7336
Cześć! W sieci można znaleźć wiele różnego rodzaju gotowych projektów na dozowniki nawozów, jednak w mojej ocenie albo są one niedokończone mało praktyczne. Zrobiłem swój projekt, który może komuś się...

Twinstar - lampy LED dla profesjonalistów

roslinyakwariowe.pl · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 0
https://roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-fp-lampy-twinstar-1(1)-4b9d84359bdf08ed14fd9b6228437486.jpg Miło nam poinformować o wprowadzeniu do sprzedaży lamp LED marki Twinstar. Seria E ...

Akwarium...dla prawie leniwych

nabuch w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4486
Cześć . Odkąd przesiadłem się z 60 do 190 L ciągle borykam się z problemami . Generalnie kupiłem trochę testów i wiem , że mam poważne braki mikro . Wrzucam dane akwarium z innego postu z update .Ze w...

Nawozy VIMI konkurencją dla ADA

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 10251
nawozy-vimi.jpg VIMI wprowadziło do oferty nowe, skoncentrowane nawozy w małych buteleczkach - podobnie jak ADA. W ofercie ADA znajdziemy żelazo (jako ADA ECA) i hormony roślinne przydatne do regen...

Mineralizacja RO dla ada amazonia ver.1

piotr0234 w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1437
Dzień Dobry, Dotychczas mineralizowalem wode ro którą wlewałem do akwarium postawionego na podłożu ada amazonia ver. 1 przy pomocy preparatu growise mineraliser. Preparat ten dostarcza wapń i magnez w...

Glony, marniejące rośliny - pomoc dla początkującego

Lukkey w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3119
Witam wszystkich, na początku zaznaczę, że jestem bardzo początkujący jeśli chodzi o akwarystykę i robię co mogę ;) Akwarium: 30l 29x29x35h Oświetlenie: Lampka Aquael Leddy Smart 2 Plant 6W (7,5h/dzi...

Dla tych z Warszawy i okolic, którzy chcą sami mieszać...

FoCuS_PL w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2509
Jakiś czas temu potrzebowałem "chemii" do zastosowań domowych, więc zacząłem szukać możliwości w moich okolicach. No i znalazłem: https://warchem.pl/ Polecam! PS Można też zamawiać z wysyłk...

Podpowiedź o nawozy dla roślin akwariowych

wegrzyn19161 w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1897
Cześć Będę czyścił podłoże gdyż będę wymieniał stare rośliny (wyglądają jak po huraganie zaniedbałem przez miesiąc akwarium ) mam czarny bazalt, upchnę w niego kulki GT.Zastanawiam się czy dodać jakie...

Rady odnosnie dbania o rośliny

ZALEZY123 w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 2469
Witam Potrzebował bym waszej rady jak zadbac o nowy zbiornik ktory dopiero zalozylem. Akwaria mialem juz wczesniej ale jakos wyjatkowo mi na nich nie zalezało - teraz chciałbym aby wkoncu ładnie rosl...

Statystyki

Ten temat przegląda 932 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571615
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36915

•  Najnowszy użytkownik: lupus1

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 931 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.