Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam
Moje akwa 30l,TWO-9,TWW-5,PH ok-7,na dnie piasek,brak nawożenia,Podmiana wody kran + RO 1X3.Temp.ok. 26 st.
Ośw. 1x8W aquarelle.Mieszka w nim ok 15 sztuk fire red
Roślinność to mech w z którym są problemy.Wypuszcza nowe listki zaś stare robią się czarne
Dołączam fotkę.Może nie najlepszej jakości ale na razie taką mam
Może ktoś coś doradzi
-

jkkk3
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Sędziszów
moim zdaniem mech brązowieje bo ma za mało światła. ja w 30l mcharium mam 1x18W (choć nad akwa są 2/3 tej świetlówki) za to wszystko rośnie szybko i bombluje mimo braku co2 i nawożenia
-

Xiao Lohan
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Tychy
-
No tak ale mam drugie akwarium w którym światła jest 2XT5 aquarelle na ok 180l i jest to samo
-

jkkk3
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Ja niektóre mchy trzymam w słoiku na półce i tam super rosną, światła mają jak na lekarstwo więc to chyba nie jest kwestia oświetlenia.
Może brak nawożenia jest właśnie u Ciebie problemem plus wysokie podmiany wodą RO? U mnie mchy rosną najładniej przy dość wysokim N. Jak u Ciebie z makroelementami?
-

Emi
●
- Miasto: Gliwice
-
Wiem tylko że NO3 ok. 5
Innych testów nie mam 
-

jkkk3
●
Powiązane tematy
Dzień dobry
Akwarium jest na substracie aktywnym. Filtracja jest za pomocą filtra gąbkowego delfin. Akwarium ma 35 litrów brutto. Oświetlenie 10w plant. Woda jest przygotowywana z ro pół na pół z kra...
Witam, mineralizuje wodę samym Qualdropem gh+ plant czyli samo mg/ca i wydaje mi się, że w moim zbiorniku występują objawy niedoboru SIARKI, bo przecież nie podaje jej ani z kno3 ani z kh2po4, w moim ...
Witam.
Zaczęły mi się pojawiać mikro dziury
Czy ktoś jest w stanie powiedzieć co jest nie tak ?
Parametry mam książkowe .
Choc nie wiem czy to nie przez mikro
Proponuje założyć bazę zdjęć roślin które mają nie dobory , makro lub mikro elementów.
1) Akwarysta umieszcza zdjęcie swojej rośliny
2) Akwarysta w formularzu zaznacza jakie nie dobory widzi u siebie ...
Dzień dobry
Czy jest w ogólne możliwe aby na starych liściach występowały niedobory mikro na przykład żelaza?
Czy w przypadku niedoboru mikro roślina przestaje raczej rosnąć i niedobory wystąpią jed...
Witam,
9 października zrestartowałem zbiornik 25l (20l netto) na kranówce i żwirku + kulki GT.
Przez pierwszy tydzień standardowo dodawałem dzienne dawki K i bakterie (Stability) oraz zalecane dawki ...
Witam
Akwarium 170l
Podloze: pokruszona lawa i ceramika, podsypka denerle deponitmix 6w1 (2cm), żwir bazaltowy 2-5mm
Filtr ultramax 1400l/h
Oswietlenie led 6500k, 80w, 55lm/l + barwa czerwona/niebiesk...
Witajcie.
Szukam pomocy w sprawie "zielenienia się" roślin. Ludwigia White którą mam od tygodnia zmienia kolor z białego na zielony, a i Rotala Maka Red też traci czerwień. Akwarium jest na...
Witam,
zrobiłem restart akwa 10 dni temu.
Podstawowe parametry:
- akwarium: 25l
- oświetlenie: Leddy Tube 6W Sunny (zacząłem od 6h świecenia)
- CO2: tylko w płynie
- podłoże: żwirek bazaltowy + kul...
20190329_160745.jpg Witajcie!
W moim 1,5 miesięcznym akwarium 25l brutto pojawiły się takie glony a od paru dni niedobory na Bacopie Monnieri. Glon zawitał już w moim akwa w pierwszych 2 tygodniach od...
|
|