Wołanie o pomoc ;-) "małe" problemy z akwarium - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Wołanie o pomoc ;-) "małe" problemy z akwarium

Liczba wyświetleń: 1343·Odpowiedzi: 2
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Wygląd listy:
wado1 Żywiec
Witam!

na wstępie może podam parametry:

akwarium 72L
oświetlenie 2x aquaglo t8 15W 1x phliips 640 t5 13w 1x phliips 640 t5 8w
od 11:15 do 22:00
temperatura 25-26 st
ph 6.0 - 6.2
gh 5st
kh 2st
no2 0 mg/l
no3 5 mg/l

Fauna: 5 kirysków spiżowych, 1+2 kakadu (od niedawna), 10 neonów innesa i krewetki amano + redki
Flora: nurzaniec (?), eleocharis parvula, blyxa japonica, rotala rotundifolia, microsorum pteropus, ludwiga repens, mech (? jawajski)

nawożenie: Planta Ganier Classic 1ml dziennie, okresowo Macro, kulki glina-torf w podłożu, CO2 bimbrownia
podłoże biogrunt + odrobina ziemi (tylko z tyłu) + żwir + piasek
akwarium założone w styczniu br.

Mam kilka problemów, które próbowałem sam rozwiązać ale jak na razie bez efektów. Dlatego też postanowiłem poradzić się szacownych forumowiczów.

Najważniejsze: kiedy przycinam rośliny te części, które zostaną zawsze pokrywają się krasnalami :( natomiast nowe pędy są od nich 100% wolne (dotyczy to rotali i ludwigi).
Następny problem to zielenice na przedniej szybie - mimo, że rano ją wyczyszczę to wieczorem wracają jak bumerang - wszystkie rośliny są od nich wolne...

Na roślinach było widać delikatne objawy niedoboru potasu (poprzypalane mikrosorium, czerwieniejący nurzaniec) wieć dawkując PG classic rozwiązałem tę sprawę. Niestety kwestia przycinania nadal pozostała nierozwiązana.

Początkowo myślałem że winne jest za wysokie no3 natomiast utrzymywałem je na poziomie ~0 przez dwa tygodnie i efektu nie było żadnego (no może ataki zielenic stały sie mniej natarczywe) jednak roślinki zupełnie przestały bąblować.

Odnośnie bąbelkowania to nie występuje ono w jakimś szalonym stopniu - jeżeli patrzymy z bliska widac maleńkie pęcherzyki tlenu (z wyjątkiem mikrosorum które o dziwo "daje czadu").

Nie wiem gdzie szukać przyczyn moich problemów? Zła kombinacja świetlówek? Niedobory? Nadmiary? Więc napiszę tylko SOS.

Pozdrawiam i z góry dzięki za wszelaką pomoc!

wado1
Ranga: Początkujący

Miasto: Żywiec

12 wrz 2008, 20:58   (#2)  

Witam!

Coś nikt się nie kwapi.... może ja "coś" pomogę. Mam również problemy z glonami. Główna przyczyna - lipny test. Tak miałem test [który chwaliłem :oops: firmy API] który pokazywał albo 0 NO3, albo powyżej 20ppm NO3. Jednego tygodnia wymieniłem z 80% i wbrew obiegowym opiniom nie pomogło to nikomu i niczemu...

Kupiłem test JBL`a i to był strzał w 10!, okazało się, że NO3 mam zawsze w normie [od 1-5], jak spada, to wlewam jednorazowo max 1.5ppm NO3 w KNO3.

Kolejna sprawa to CO2, podkręciłem, choć wg. testów było ok. 30ppm, teraz mam ok. 40ppm nikt się nie dusi, nic nie umarło[mam neony głownie, raczej delikatne rybki]

Niewiem ile lejesz Fe...ale generalnie nadmiar, to ponoć pierwsza przyczyna glonów...
Aha, zawsze jak spada u mnie potas mam wysyp krasnorostów.

tyle... mam nadzieję, że choć trochę pomogłem :)

zvirus
Ranga: Aktywny użytkownik

wado1 Żywiec

12 wrz 2008, 22:17   (#3)  

Dzięki za pomoc :) Ja robiłem dwa testy NO3, jeden kropelkowy Zoolek a drugi (kontrolnie) paskowy Tetry. Wyniki były zbliżone więc NO3 odpada.
Natomiast od założenia tego wątku podjąłem pewne działania.
Jako, że postanoiwłem odłożyć na pewien czas nawozy i nie przyniosło to specjalnie efektów (miesiąc lałem tylko mikro i to w mikro dawkach ;) ) teraz przyjąłem zupełnie inną taktykę:
dawkuje 4ml PG Classic co wieczór po zgaszeniu światła. Efekt:
- krasnale znikają w zaskakującym tępie (częściowo wypierane przez zielenice) - rośliny całkiem ładnie bąbelkują (zmniejszyłem przepływ wody w filtrze przez co wzrósł poziom co2)
- zielenic przybywa głównie na korzeniach i roślinach (na razie nie wiele a póki te bąbelkują to nie jest chyba bardzo źle).
Cieżko sprecyzować czego brakowało moim rośliną - myślałem że to wina potasu ale "bawiłem" się Aquapotasem i nie dało to tak dobrego rezultatu. W każdym razie jest lepiej (sumas sumarum glony zielone mają wymagania bardzo zbliżone do roślin). Czekam tylko aż ruszy Rotala sp. Green. Jeżeli nadal zostaną jakieś zielenice to myślę, iż 2-3 dni zaciemnienia powinny zakończyć ich żywot :twisted:

Jeżeli ktoś ma jakieś sugestie to proszę pisać :)
Pozdrawiam
Łukasz

wado1
Ranga: Początkujący

Miasto: Żywiec

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

1625319620024.jpg

Identyfikacja - robaki w akwarium

Wątek wspólny w Zwierzęta · Odpowiedzi: 114 · Wyświetlenia: 198323
Witam Niedawno zauważyłem w akwarium półcentymetrowe różowe robaki o średnicy około milimetra.Występują one na powierzchni podłoża i roślin trawnikowych. Gdy zostaną porwane przez prąd wody mocno się...
Untitled-2.jpg

Doświetlanie roślin nad akwarium

Przemek1979 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1837
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
808443F2-3C74-4115-A3B2-CFB3EB6DFA92.jpeg

Budowa domu z akwarium 1800l+

Mirek81 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 37 · Wyświetlenia: 20148
Witam szanowne grono tego forum. Jako że to mój pierwszy post więc się przedstawię. Jestem Mirosław i mieszkam w Radomiu. Pierwsze rybki do domu przyniosłem w wieku 13 lat w słoiku po ogórkach kiszon...
PXL_20260626_103344537.jpg

Akwarium Mid-Tech 240 l

prot w Akwaria · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1201
Akwarium wymaga jakiś przycinek i poprawek ale powiem szczerze nie przeszkadza mi to Wodę podmieniam tylko wtedy jak skończą mi się zapasy wody RO na dolewki CO2 - podaje ale nie mierzę ile tego jest...
IMG_20260706_193006.jpg

Pęknięte akwarium?

kajnia w Szkło i meble · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 643
Witam, w rogu akwarium zauważyłem dziwne pęknięcie. Nie wiem co to może być i czy to groźne i może nagle skończyć się tym że wszystko wyląduje na podłodze, czy może mi od ma to wpływu na nic... Nie wi...
20260606_164644.jpg

Zamiana oświetlenia w akwarium Juwel

Zbigniew w Oświetlenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 1812
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte? Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq. Czy ...

Filtr do akwarium 60x40x40

OmenLDZ w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 331
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc

Stelaż pod akwarium

andrzejkowac w Szkło i meble · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 834
Witam ,powoli nadchodzi czas wymiany mojej szafki pod akwarium 270l kiepsko wykonanej i już z trochę zawilgoconym blatem .Wymyśliłem że najlepiej stelaż lub szafka z stelażem i koniecznie nóżki bo pod...

Ebook „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek”

TenOdTego w Glony · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1705
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?

Statystyki

Ten temat przegląda 691 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571616
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36916

•  Najnowszy użytkownik: kamil podgorny

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 691 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.