opti w. + podloze i brudzacy sie bardzo mocno filr - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

opti w. + podloze i brudzacy sie bardzo mocno filr

Liczba wyświetleń: 3471·Odpowiedzi: 15
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam
posiadam akwarium z opti wite 60L
Posiadam w nim aquasubstrate II + kilkascie traw długości od 5 do 15 cm , jedna chyba za duza cryptocoryna lutea
do tego bojownik + 3 kirysy spore spokojnie 3-5cm oraz 5 nonów

Filtracja to mala kaskada bardzo tu populara zreszta i polecana

Ale zauwazylem,ze po tygodniu filtr jestb.mocno brudny ewidtnie od podloza..gabka jest wrecz brunatna w filtrze... nie wiem jak to zniwelowac chyba ze to norma

i teraz pytanie podstawowe poniewaz podłoże jest bardzo lekkie a chciał bym mieć ladny mały trawnik..tylko nie wiem jaki kupic trawnik i jak go przymocowac do dna bo przeciez wypłynie bez dwoch zdan
pozdrawiam serdecznie

ronol

ronol napisał(a):Filtracja to mala kaskada bardzo tu populara zreszta i polecana

Jaka to kaskada i co znaczy mała?? Bo dlamnie "mała" kaskada to taka do akwarium max 30l.

PampersBoy
Ranga: Aktywny użytkownik

02 wrz 2008, 14:40   (#3)  

Witam - to AquaClear 20

Generalnie na wymienionej roslinie czesto zbiera sie osad z podłoża taki mocno brunatny
zreszta co do reszty roślin tyczy się dokładnie to samo

zastanawia mnie jakie niskie rośliny (no trawnik - tylko zbytnio nie wiem jaki) umocni mi to podłoże..pytam poniewaz po usypaniu z przodu ok 2 cm a z tyłu 8 cm podłoże po jakimś czasie samo sie wyrównało i jest teraz równo w akwarium, zrobiłem test przesunołem część podłoża koljny raz i po tygodniu do dwoch ..znowu wszystko wyrównane...chyba już tak zostanie

z góry świeci lampa Atman z świetlówkami:
Freshwater Lamp - Arcadia
oraz
GROLUX - Sylvania

korci mnie zrobienie ładnego zbiornika ale chciałbym od początku nie popełniać błędów
oraz temat ułożenia roślin mnie nurtuje..nawet jak bym chciał jakiś ładny zbiornik dostepny w galerii zrobic tak samo obawiam sie ze mi to nie wyjdzie..zdolności ukladnia roślin mam średnie..i też zbytnio nie wiem jak za to się zabrać...

ronol

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Orkan Mikołów/Łaziska Górne

07 wrz 2008, 01:14   (#4)  

Ale zauwazylem,ze po tygodniu filtr jestb.mocno brudny ewidtnie od podloza..gabka jest wrecz brunatna w filtrze... nie wiem jak to zniwelowac chyba ze to norma

Kiryski...

Borykam się z tym samym problemem na Amazonii. Najgorsze jest to, że nie umiem tych "bestii" wyłapać. W pułapkę złapały się dwa, a reszta się wycwaniła i siedzi pochowana pod blyxą. :roll:

Orkan
Ranga: Początkujący

Miasto: Mikołów/Łaziska Górne

07 wrz 2008, 01:15   (#5)  

tez tak mi sie wydaje... ale coz mam je i nei wywale..bo były centrymetrowe a są juz powyzej 3 cm :)

ronol

Orkan Mikołów/Łaziska Górne

07 wrz 2008, 13:40   (#6)  

Mnie też moich żal oddawać, tym bardziej, że pięć z nich sam wyhodowałem, ale przez ten pył szlag trafia mi rośliny, które mają tu większy priorytet.

Orkan
Ranga: Początkujący

Miasto: Mikołów/Łaziska Górne

poligraphica

11 wrz 2008, 00:24   (#7)  

pylenie powinno ustac po jakims czasie, nie mam doswiadczenia c Aquaartem, al ADA plus wydajny filtr to koniec zmetnienia/pylenia wody po max 7 dniach.

W twoim wypadku radze zrezygnowac z kopiacych/szperajacych w podlozu ryb ktore z cala pewnoscia wzniecaja tumany "kurzu", no imoze sie okazac ze kaskada ktora zastosowales jest jednak za malo wydajna, daj na sama gore w kaskadzie wate ona najlepiej bedzie zatrzymywala drobinki nieczystosci z wody.

poligraphica

11 wrz 2008, 09:47   (#8)  

Generanie cięzko mi się pozbyć kirysów mam je dość długo natomiast zauważyłem, że w sumie spokojnie po dnie się przemieszczają.. i większość czasu spędzają w kokosie..

Ale ok dobra rada zawsze w cenie, z watą super, ale tak w przybliżeniu położyć ja samym wierzchu kaskady jako 4 warstwa filtrująca ?
(1- gąbka 2- węgiel 3- porowate kamienie)
i to ma być nazwyklejsza wata ?

Ostatnio też wyeliminowalym zupełnie w inny sposo a mianowicie raz w tygodniu dokladnie każdy week end czyszcze zabrudzony filtr..może to przyniesie pożądany efekt ale chyba nie na tym polega filtrcja aby, kaskade czyścić raz w tygodniu..

ronol

poligraphica

11 wrz 2008, 11:27   (#9)  

gabka- porowate kamienie - wegiel - wata, ja bym tak ulozyl.

Wata na wierzch zwyczajana np sery. do czasu jak przestanie pylic.

poligraphica

11 wrz 2008, 11:32   (#10)  

poligraphica
OK dzięki za info

może poradzisz mi coś w temacie trawnika przykrywającego dno - to również wyhamuje proces pylenia w zbiorniku ?

ronol

poligraphica

11 wrz 2008, 11:35   (#11)  

nie napisales nic o oswietleniu, jzeli bedziesz mial za malo to "maly henie" czy glosostigma beda rosly w gore a nie beda sie plozyc na boki miej to na uwadze.

poligraphica

11 wrz 2008, 11:38   (#12)  

jestem w 3 poście w tym wątku :)

proszę
z góry świeci lampa Atman z świetlówkami:
Freshwater Lamp - Arcadia
oraz
GROLUX - Sylvania

ronol

poligraphica

11 wrz 2008, 12:43   (#13)  

no tak, ale nie ma wymiarow zbiornika i mocy swietlowek T5 czy T8 ?

poligraphica

11 wrz 2008, 14:37   (#14)  

wymiary zbiornika to :
długość 60cm
wysokość zbiornika to 25cm
głębokość (od sciany przedniej do tylnej)to 30cm

Swielowki to po 15 W T8

ronol

ducze Wrocław

11 wrz 2008, 14:53   (#15)  

Myślę, że jednak filtracja trochę za słaba a kiryski też robią swoje :). To podłoże wcale nie takie lekkie, trawniki się w nim sadzi bardzo dobrze a właściwie każdy trawnik jak zgęstnieje to powstrzyma kiryski. Ja dosypywałem aquasubstratu już po starcie zbiornika, przez chwilę nie było nic widać ale po kilku godzinach woda kryształ! Większość pyłu została na prefiltrze z gąbki.

ps. U mnie różnica poziomu jest na pewno większa niż u Ciebie i od 2 tygodni jakoś się trzyma i nic się właściwie nie osypuje...
Pozdrawiam :)
Michał

ducze
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Wrocław

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

11 wrz 2008, 14:57   (#16)  

Dlatego chce obsadzis conajnije polowe zbiornika niskimi roślinkami które spokojnie zakryją podłoże..i z wielką chęcia bym kupil trawniki które już są umieszczone na takich kratkach i przyklada się je do dna tylko cięzko mi w temacie sie zorientować

Szukam trawniczka względnie dobrze trzymającego się podłoże na krtakach tylko czy to można sadzić razem z taką kratką ?

PS. co do filtracji została polecona przez sklep z tej właśnie strony: roslinyakwariowe.pl
( był przedstawiony jako optimum) dlatego takiego zakupu dokonałem

ronol

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

hygrophila-lancea-chai-in-vitro-aqua-art-i-46914-5-2000-665da2af40a83.jpg

Hygrophila lancea Chai - czy komuś się przyjęła?

Piotr Baszucki w Rośliny · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3641
hygrophila-lancea-chai-in-vitro-aqua-art-i-46914-5-2000-665da2af40a83.jpg Klienci zgłaszają nam problem z przyjmowaniem się Hygrophila lancea Chai z Aqua-Artu. Nam również nie udało się jej utrzymać,...
nalot na roślinach.jpg

Pojawiajacy się nalot na roślinach

Deore w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2008
Witam wszystkich. Mam problem z pojawiającymi się wykwitami glonów na liściach roślin. Akwarium stoi przy oknie ,ale jest zasłonięte z tyłu ,nie mam możliwości przeniesienia akwarium w inne miejsce. A...
1621268144797.jpg

Aquael OPTI SET - pytania

Badman w Szkło i meble · Odpowiedzi: 47 · Wyświetlenia: 45306
Ktoś widział na żywo zestaw Aquael Opti Set wraz z szafką ? Najbardziej interesuję mnie wersja WHITE. 1. Jak się wizualnie prezentuję 2. Jakość wykonania 3. Czy standardowe światło pozwoli na prowadz...
IMG_20250805_143746.jpg

Co się dzieje z bojownikiem...?

Valeska w Zwierzęta · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5819
Witam wszystkich, od 3 tygodni jestem szczęśliwą posiadaczką bojownika hmkp gigant. Od tygodnia mniej szczęśliwą, bo zaczęła go toczyć jakaś choroba, której nie za bardzo jestem w stanie zidentyfikowa...
1.jpg

Świeży zbiornik - rośliny się rozpuszczają

hyniks w Rośliny · Odpowiedzi: 25 · Wyświetlenia: 25577
Witajcie Przychodzę z prośbą o pomoc bo lekko nie ogarniam zaistniałej sytuacji. Akwarium to 200l 100x40x50 . Na dnie 27l podłoża aktywnego Chihiros aqua soil, do tego aranżacja czyli dragony + korz...
IMG20250322163422.jpg

Co z tymi roślinami się dzieje proszę o pomoc

Robcio12 w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3069
Witam wczoraj zaobserwowałem coś takiego co dzieje się z lisciami np u althernatwry rosanerving co to może być ? Wyskoczyło to raczej nagle.

Aquael ULTRAMAX BT - Bardzo słaby przepływ

miszelhdr w Filtracja · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 1001
Witam, od 1,5 mies posiadam w/w filtr. Na początku pięknie pracował, jednak po pewnym czasie przepływ drastycznie spadł. Wyczyściłem prefiltr, gąbki (o dziwo nie były jakoś za specjalnie zawalone, co ...

Oświetlenie po pozbyciu się zielenic

przemogasior w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2391
Cześć. Pozbyłem się zielenic z akwarium (algin+carbo+ograniecznie oświetlenia do jednej z dwóch belek aquael) - nie było ich dużo, ale na tyle, że psuły efekt wizualny (dopadły bucki, starsze liście a...

Opti white czy Rotala Super Pure

tunajerzy w Szkło i meble · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 7883
Zamierzam kupić akwarium 360L i mam dylemat, co wybrać. W internecie nie znalazłem informacji, na temat różnic, wad i zalet. Jeżeli ktoś miał/ma doświadczenia z tymi zbiornikami, proszę o podzielenie ...

Zebry zrobiły się płochliwe

densen w Zwierzęta · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4756
Witam, przepraszam z góry że zakładam kolejny wątek ale jest on o innym problemie, Otóż mam 300 litrowe akwarium a w nim stadko pielęgnic zebra. Jako światło miałem do tej pory belke led 46 watt. Obe...

Statystyki

Ten temat przegląda 1473 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (33585) było 11 sie 2026
 •  Liczba postów: 570933
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36922

•  Najnowszy użytkownik: wiewiórka_małkowicz

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1472 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.