|
|
Przygotowanie szkła pod Akwa
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam, od dłuższego czasu borykam sie z zamiarem sklejenia akwarium wymiarze 80x40 lub 80x45 .
Myśle o szkle 8 mm OW i float w takiej konfiguracji Przod i boki z OW reszta ze zwykłego.
Czy szkło musi byc oszlifowane i polerowane?,ze wzgledow estetycznych napewno bedzie to ładnie wygladło , ale czy nie wystarczy drobnym papierkiem lekko przejechac ? przygotować powierzchnie i skleić.
Moj znajomy wykonał zbiornik jakies 13 lat temu ze zwykłego szkła , brzegi oszlifował papierkiem i posklejał jego akwa to 150x40x50 10mm
Pozdrawiam
Łukasz
-

leon1000
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: lubuskie
Mam wrazenie ze idealnie plaska wypolerowana powierzchnia ma dodatkowa przewage w postaci zjawiska adhezji (płytki wzorcowe np), ale Twoj przyklad qmpla swiadczyc moze o tym ze gra nie jest warta swieczki;)
-

Heathen
●
- Miasto: Zabrze
Ja bym się nie bawił w polerowanie papierem ,zwłaszcza przy szkle z OW szkło to jest bardzo twarde,czy nie lepiej jest dopłacić to 85zł więcej i mieć wszystko pięknie ładnie wypolerowane.
-

Jerdezz
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Kępno
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Jerdezz napisał(a):Ja bym się nie bawił w polerowanie papierem ,zwłaszcza przy szkle z OW szkło to jest bardzo twarde
Skąd takie wiadomości?
Czytałem już na tym forum że jest bardziej wytrzymałe, teraz czytam że jest twardsze. Szukałem porównań parametrów szkła odżelazionego i zwykłego floatu ale nic nie znalazłem. Na jakimś anglojęzycznym forum z kolei jakiś człowiek twierdził że OW ma mniejszą wytrzymałość niż zwykłe szkło, ponieważ to właśnie żelazo nadaje wytrzymałość. 
-
Plejstocen
●
- Ranga: Stały bywalec
Po prostu tak słyszałem,że niby jest twardsze i trudniejsze w obróbce,mimo wszystko i tak bym nie ryzykował ze względów estetycznych,ale chętnie zobaczę jak to wygląda z pod ręki kolegi leon'a . 
-

Jerdezz
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Kępno
Jerdezz napisał(a):Po prostu tak słyszałem,że niby jest twardsze i trudniejsze w obróbce,mimo wszystko i tak bym nie ryzykował ze względów estetycznych,ale chętnie zobaczę jak to wygląda z pod ręki kolegi leon'a . :)
Dzieki za sugestie , doszedłem do wniosku ze w domowycm zaciszu ciezko bedzie oszlifowac a tym bardziej wypolerowac szkło . Znalazłem gdzeis na necie co daje oszlifowane szkiełko - zmniejszenie ryzyka samoistnego pęknięcia w wyniku mikropęknięć powstających w procesie cięcia, - brak ryzyka zranienia w przypadku kontaktu z krawędzią szyby, - wysoka estetyka wykończenia
filmik polerowanie szkła: http://www.press-glas.com/_files/filmy/ ... kla_pl.wmv
-

leon1000
●
- Miasto: lubuskie
Powiązane tematy
Dawno mnie z wami nie było - ale wrócił syn marnotrawny :)
więc wg prawidła
Akwa 200l
światło: 1x Hagen Power GLO, 1x Hagen Flora GLO ( w środku ), 1 x Hagen Sun GLO ( 10 godzin )
Filtracja - Eh...
Szukam rozwiązania z oświetleniem dla mojego akwarium 140l (100x40). Chciałabym aby czerwone rośliny zrobiły się czerwone, ale też żeby światło dało się umieścić pod pokrywą. Póki co znalazłam tylko S...
Witam właśnie jestem w trakcie cięcia prolili pod akwarium 150*60*60
Profile jakie zakupiłem to 40*40 2mm
Całkowita wysokość to 80cm z blatem .
Tak się zastanawiam czy nie popełniłem błędu nie kupując...
Wracam po 15 latach (albo dalej ) Zamieszczam fotki akwa z około 2003 i 2010 .
Juz w 2010 miałem co2 sterowane komputerem ph, system ciągłą podmiany wody z mieszaniem z RO ( miałem bardzo twardą wodę...
Witam ,powoli nadchodzi czas wymiany mojej szafki pod akwarium 270l kiepsko wykonanej i już z trochę zawilgoconym blatem .Wymyśliłem że najlepiej stelaż lub szafka z stelażem i koniecznie nóżki bo pod...
Dzień dobry, zakładam akwarium i zastanawiam się nad oświetleniem pod pokrywę myślę o 2x Aquael Leddy Tube Retrofit Plant 2.0 14W + np AquaEl LEDDY TUBE Day & Night 14W czy 2x Aquastel oświetlenie...
Witam na wstępie uprzedzę że przeszukałem lupka forum znalazłem kilka wątków z dawnych lat który niczego nie wyjaśnił więc pozwolę sobie zapytac ponownie .
Zakupiłem filtr RO 2x200gpd według instrukcj...
Witam
Mam takie pytanie. Czy jak się da kulki gliniano-torfowe pod żwir lub pod korzenie roślin to czy one po pewnym czasu się że tak powiem "zużywają" tak fizycznie czyli zmniejszają się a...
Dzień dobry
Posiadam podłogę w postaci desek na legarach w odległościach około co 60 cm od siebie na betonowym stropie. Gdy chodzę po podłodze, wyczuwalne są drgania od legarów. Akwarium na szafce wa...
Hej,
może wpadam w lekką paranoję XD, ale czy to normalne, że filtry wewnętrzne (tu akurat Pat Mini) zamocowane do szyb na przyssawkach powodują lekkie, ale wyczuwalne drgania szyb w akwarium? Jak prz...
|
|