Witam..,
rok temu wiedziałem nic o akwarystyce i jakież to początki mamy z Maksiem(Max ma prawie już 6 lat!), (od grudnia zeszłego roku 3 restarty),... można sobie wyobrazić.
54l... obecnie glony(na krawędziach listków) i b. słaby wzrost roślin, niedobory np. cryptocoryna petchii gniją/zanikają liście(mój wniosek?..za b.mocno odmulałem co tydzień i wyciągnołem
pokarm z
podłoża... był wysoki PO4). 30W(2x15) 12 godz., Aqua Clear 150-30 (zły wybór za mocny przepływ), Co2 z butli 12 godz. (z allegro lecz koszmar w regulacji, a i kaskada wypłukiwała b.dużo), podłoże 3cm do 8cm żwirek 2-5(1/2 warstwy +Tetra Initial Sticks), korzeń, roślinki sadzone w podłożu i pływające.
Obsada: 1+2 molinezje, 1+2 mieczyki(będą oddane.. ASAP!!), 1 amano, 1 ślimak (nie świderek) i od tygodnia 3 x otoski. Gama testów, nawozy PG, MgSo4, K2So4.
25l ? 8W, Fan Mini Plus, korzeń, ? podłoża ok. 1cm piasek drobny, reszta żwirek jak w 54l, mech jawajski i roślinki sobie radę dają, jest b.mało glonów, plus dużo
krewetk red cherry.
Chcę przerobić 54l następująco: plan a
1. 20l ?uniwersalnej ziemi kwiatowej? z Biedronki mineralizuję z gliną(1garść), część będzie zużyta na nową warstwę 2.5-3.0 cm
2. żwirek mocno umyty, zasypać 3cm a z tyłu dać do 5.0 cm
3. wodę użyć tą samą jaka była
4. obsadę wpuścić tego samego dnia
5. roślinki obecne umyć/oczyścić
6. dokupić więcej roślinek
7. 2x15W w pokrywie zostawić jak jest(możliwe że będę musiał dodawać troszkę CO2)
8. Fan Mini Plus z krewetkarium bez mycia( Fan Mikro Plus "dojrzewa" i zostanie)
plan b
1. wysterilizować zbiorniczek(gdzieś czytałem... umyć kalią)
2. wygotować lub umyć żwirek i korzeń
3. zrobić szablonowy restart z ziemią, wszyskie rośliny nowe
4. obsadę(3otoski,3molinezje,amano i ślimaka) przenieść do krewetkarium (czas..? muszę podpatrzeć... bo książkę D.W. pożyczyłem),
5. przerobić(uch!) pokrywę na stan pierwotny 1 x15W
6. Fan Mini Plus z krewetkarium bez mycia
Może oba plany są nie takie złe ?, proszę o " input"... w końcu chcę trafić w 10-tkę i przed świętami założyć 375l LT.