100l - 100-li-ca - LT po raz pierwszy
Galeria naszych akwariów. Tu prezentujemy nasze akwaria.
Witam
Wczoraj po przebudowie pokoju postnowilem zrobic malutki pol restarcik.
Dane:
zbiornik: 100l - 73x35x40
ogrzewanie: grzalka z termostatem 100W
filtracja: aqua shut turbo 550
podłorze: ziemia + gres okolo 2mm
Oswietlenie: 2x 18 dey light i 1x 18w roslinna
obsada:
1+1 pielegnica ellioti
5x molinezje
4x glonojad syamski
1x zbrojnik niebieski
xxx gupiki
Roslinki takie jak bedzie widac na zdjeciu bo akurat nie jestem dobry w nazewnictwie.
Jak juz pisam wyzej zrobilem polrestart, doszlo nowe podlorze na bazie ziemi doniczkowej bez nawozow i zostalo to zalane wodą z starej aranrzacji w stosunku 1:1 z kranowką.
Troszke z akwarystyka mam doczynienia ale nigdy nie bawilem sie w LT wiec wszelkie uwagi i rady mile widziane
a oto mala fotorelacja z placu budowy
A teraz obiecane zdjecia samego tanka:
Fotograf ze mnie zaden, ale popracuje i moze lepsze foty uda sie cyknąc
-
tatadoor
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Łódź
Jakaś tapeta do akwa by się przydała
pod akwarium istna elektrownia  he he
-

bati
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Uniejów
tapetka bedzie ale za pare dni jak sie ukorzenia roslinki bo czesto jakas tylatuje z podlorza, moze to spowodowac jej zalanie i brzydkie zacieki.
2 dni temu doszly jeszcze dwie kosiarki jako slurzby porzadkowe, razem z glonkami syjamskimi buszuja i ganiaja sie wzajemnie 
-
tatadoor
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Wygląda nieźle  , uważaj na glonki a będzie dobrze  . Masz zamiar dawać CO2  . Muszę przyznać, że jak ja podawałam CO2 to akwarium było najpiękniejsze  . Teraz od chyba 3 tygodni nie podaję i jest baaardzo powolny wzrost roślin.
-

Tusia
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Rzgów
-
Co2 juz podaje zeby zmotywowac rosolinki do wzrostu, na razie krew mnie zalewa bo roslinki wylatuja (wyciagane sa)z podlorza.
Glonkow boje sie jak ognia, ale chyba ich nie unikne obydelikatnie to przeszlo.
Naswietlam od 16 do 21 - 21.30 i chyba wiecej nie bedzie na ten moment doswietlane.
-
tatadoor
●
Witam!!!
Widzę, że kolejny zaraził się wirusem LT
Ogólnie akwarium ładnie się prezentuje i nie mogę się doczekać dalszego rozwoju sytuacji.
Tylko uważaj na Sagittarę Subulate ( tą na pierwszym planie) w LT lubi wypuszczać dłuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuugie liście.
Pozdrawiam
25l - Low Tech - Krewetkarium
54l - Low Tech - P. Kakadu
96l - Tanganika -Ll. Meleagris + j. Dickfeldi
-
langi1219
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Tuchola
slyszlem wiele dobrego o tej metodzie, pora sprobowacna wlasnej skorze co i jak, licze na Wasze dobre rady w tym temacie.
-
tatadoor
●
Połączenie ellioti z żyworódkami i innymi niewielkimi rybkami to nie najlepszy pomysł. Jeśli dojdzie do tarła możesz stracić większość obsady. Szczerze mówiąc dziwię się, że te pielęgnice żyją u Ciebie z gupikami.
-
Osama
●
A im to wcale nie przeszkadza, takie polaczenie utrzymuje sie od okolo 6miesiecy i jest ok.
Ellioti zajmuja dolną czesc baniaka a zyworodki gorna, zadne nie wchodza sobie w parade.
Tak na marginesie to ellioti sa najspokojniejsze z pielegnic jakie mialem, nawet w trakcie tarla (a bylo ich kilka) nie dochodzi do zadnych ekscesow miedzy mieszkancami.
Jesli ktos by byl chetny to z checią za kilka groszy je sprzedam bo chce przejsc na apisto.
.............................................................................................................
Witam, po krótkiej przerwie postanowilem zrobic maly update mojego baniaczka.
Zaszlo troszke zmian doslo odrobine roslin, zmienila sie obsada.
Rybcie:
3x molinezja
3x skalar
4x zbrojnik niebieski 2+2
1+2 p. kakadu
3x glonojad syjamski
2x kosiarka
Odeszly pielegnice
Rosliny rosną jak szalone juz byla jedna przycinka bardzo selektywna ale za tydzien szykuje wiekszą, jedynie blyxa nie ma checi rosnąć, poczekamy co z niej bedzie...
Glony ustąpily w sposób naturalny, po prostu sobie poszly  sukcesywnie usuwam resztki nalotów.
Oswietlam od 15 do 22
Naworzenie, hmmmm... jak sobie przypomne to podleje SERA FLORENA.
czas na fotki, co do tego to nic sie nie zmienilo nie mam reki do zdjec
Zapraszam do ogladania.
Szykuje sie do malego misz maszu gdyz roslinki rosna b.ladnie i trzeba uporzadkowac plany i rejony gdzie bedzie co roslo.
-
tatadoor
●
Akwarium super, ale brakuje jakiegoś elementu czerwonego, jednak sama zieleń, nieco usypia 
-

artur_89
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Jaworzno
Na dzien dzisiejszy badzo ladnie rozwinol sie lotos tygrysi (przy mikrosorium) dostal ladnych czerwonych kolorow i łamie tą zieleń 
-
tatadoor
●
Bardzo ładnie, typowy wygląd LT choć nieco podrasowane  ...CO2 i nawozy...czasami...
-

Tusia
●
-
tatadoor możesz powiedzieć jak się nazwya taka siatka, któą zastosowałeś ? Bo takiej własnie poszukuje, ale nie wiem o jaką pytać.
-
Pawson
●
tatadoor napisał(a):A im to wcale nie przeszkadza, takie polaczenie utrzymuje sie od okolo 6miesiecy i jest ok. Ellioti zajmuja dolną czesc baniaka a zyworodki gorna, zadne nie wchodza sobie w parade. Tak na marginesie to ellioti sa najspokojniejsze z pielegnic jakie mialem, nawet w trakcie tarla (a bylo ich kilka) nie dochodzi do zadnych ekscesow miedzy mieszkancami. Jesli ktos by byl chetny to z checią za kilka groszy je sprzedam bo chce przejsc na apisto. ............................................................................................................. Witam, po krótkiej przerwie postanowilem zrobic maly update mojego baniaczka. Zaszlo troszke zmian doslo odrobine roslin, zmienila sie obsada. Rybcie: 3x molinezja 3x skalar 4x zbrojnik niebieski 2+2 1+2 p. kakadu 3x glonojad syjamski 2x kosiarka Odeszly pielegnice Rosliny rosną jak szalone juz byla jedna przycinka bardzo selektywna ale za tydzien szykuje wiekszą, jedynie blyxa nie ma checi rosnąć, poczekamy co z niej bedzie... Glony ustąpily w sposób naturalny, po prostu sobie poszly  sukcesywnie usuwam resztki nalotów. Oswietlam od 15 do 22 Nawo żenie, hmmmm... jak sobie przypomne to podleje SERA FLORENA. czas na fotki, co do tego to nic sie nie zmienilo nie mam reki do zdjec Zapraszam do ogladania.      Szykuje sie do malego misz maszu gdyz roslinki rosna b.ladnie i trzeba uporzadkowac plany i rejony gdzie bedzie co roslo.
-

Tusia
●
-
Świetnie 
-

Tusia
●
-
Powiązane tematy
120x45x45, 243l
Lampa: https://sklep.roslinyakwariowe.pl/oswietlenie/lampy-akwarium/120cm-dlugosci/lampa-chihiros-a1201-120cm-bluetooth-p-42339.html
Docelowo jeszcze:
https://sklep.roslinyakwariowe.p...
To moje pierwsze akwarium w życiu, start w 05.2019r, restart 12.12.2019r.
Akwarium: 112l 80x35x40cm 6mm
Oświetlenie: Chihiros A801 + 2x paski LED 15cm niebieskie - ośw. nocne
Podłoże: 24l platiniu...
Serdecznie witamy Mroczny&Kubek.
Pragniemy zaprezentować forumowiczom nasz reaktor żyworódek.
Akwarium 100l
Typ Low Tech
ph 6.8 - 7.0
Kh 7-8
Gh 8-10
Temp zimą 22-24'C , latem 24-28'C
Przesyłamy li...
Witam wszystkich, jest to moje pierwsze akwarium dlatego liczę na waszą pomoc, sugestie oraz krytykę:)Mam problem ze zmianą zdjęcia głównego.
Akwarium:
60x30x30 Optiwhite 54 L, Grubość szkła 6 mm
...
Witam chciałbym przedstawić wam moje 1 akwarium. Swoją przygodę z akwarystyką rozpocząłem w sierpniu 2016. Wcześniej nie miałem absolutnie żadnej styczności także pierwsze kroki były bardzo ciężkie al...
Witam.
Przedstawiam akwarium 100 L brutto.
Start baniaka 02.12.2016 r.
Akwarium: 50x40x50h OW
Podłoże: czarny żwir kwarcowy Zolux diamant
Wystrój: Łupek drzewiasty, żwir kwarcowy biały gradacji 0
Fil...
Chyba mój ulubiony i najlepiej wychodzący mi rozmiar ;)
Szkło: Mini M 36x22x26 21 litrów
Ośwwietlenie: Dennerle scaper's lights, oryginał padł obecnie 11 W
Filtracja: kaskada hagen aquaclear 20
P...
Witam Wszystkich,
Akwarystyką interesuje sie od kilkunastu lat. Miałem akwaria małe i średnie, zawsze raczej low cost - tani żwirek akwarystyczny, filtr wewnetrzny, rośliny i ryby kupione na giełdzi...
Witam, wszystkich.
Zacznę od tego że moje pierwsze akwarium, 160 litrów padło. Tak duże akwarium dla początkującego, nieprzygotowanego akwarysty to moim zdaniem nieporozumienie.
Więc chcę zacząć od ...
100l 75x35x40 Float Aquael
Chihiros A601 39W, 8h/doba, Moc maksymalna.
EasyLife Profito 10ml/100l/tydzień plus 10ml/100l/tydzien Ferro; dziennie po 1.5 ml; Easylife Fosfo 3ppm (60ml) 3 razy w tygodniu...
|
|