Oświetlenie 4 x 18 W
Zwykłe śiwetlówki
2x TUNGSRAM 18W
F74 DAY LIGHT 950lm
2x PILA 18W
LF 18W/54-765 1000lm
Nawożenie W tej chwili jeszcze nie podaje nawozów chociaż planuje już zacząć od następnego tygonia podawać serie PG, ale nie wiem narazie od jakiś dawek zacząć.
CO2 Butla 1,5kg. Gaz podawany do dyfuzora Tetry
Podłoże Zwykły żwirek 2-5mm wymieszany z Tetra Initial Sticks
Parametry wody NO3 - 10
PO4 - 0,5
Fe - 0,1
KH - 7
GH - 7
Ph - 7,5
Temp. ok. 27 C
Gatunki ryb 4 Pielęgnice Ramirezy
3 Bocje Wspaniałe
Gatunki roślin Kabomba karolińska
Moczarka argentyńska
Jezierza Mała
Nurzaniec
Bolbitis Heudelota
Żabienica, 2 gatunki
Rotala Hygrophila Mikrozorum uskrzydlone
Nie jestem pewiem wszystkich nazw więc jak ktoś potrafi mnie poprawić niech to zrobi:)
Wiem że akwarium nie jest typowo roślinne ale może ktoś mi pomoże od czego by zacząć jakieś zmiany bo nie wiem za co sie najpierw złapać:D Akwarium ma już 3 tygodnie.
Baniak bardzo sympatyczny.
Bardzo podobają mi sie wymiary samego zbiornika.
Sprawia wrażenie bardzo dużego, a ma zaledwie setke.
Zielsko ładnie sie rozrosło.
Ogółem jestem na tak.
pzdr
Spytam przekornie, czemu takie swietlowki? Przy tej dlugosci akwa i pokrywy mogles dorwac dluzsze co zapewniloby bardziej rownomierne oswietlenie (owszem na zdjeciu tego nie widac) no chyba ze boki z zalozenia mialbyc niedoswietlone lekko, ale nie widze tam roslin wrazliwych na silne oswietlenie.
A co do akwa mi sie podoba;) Lubie takie panoramy;) ale akwarium az prosi o stadko neonkow (kto co lubi)
Heathen napisał(a):Spytam przekornie, czemu takie swietlowki? Przy tej dlugosci akwa i pokrywy mogles dorwac dluzsze co zapewniloby bardziej rownomierne oswietlenie (owszem na zdjeciu tego nie widac) no chyba ze boki z zalozenia mialbyc niedoswietlone lekko, ale nie widze tam roslin wrazliwych na silne oswietlenie.
A co do akwa mi sie podoba;) Lubie takie panoramy;) ale akwarium az prosi o stadko neonkow (kto co lubi)
Owszem pewnie lepsze by były świetlówki 30W ale jak akwarium było robione to takie miałem dostępne w sklepie, bo następne większe od 18W mieli 36W, a te się już nie zmieszczą . Troche też z niewiedzy bo na początku miały być tylko 2 x 18W a potem dopiero były dołożone jeszcze 2.
A jeżeli chodzi o neonki to taki był zamair od początku:) Niestety nie wszystko naraz z braku funduszy Nie wiem tylko ile by zakupić, 20?, 30?? Co sądzicie?
Jutro prawdopodobnie pojade bo rybki do akwarium, wiec chciałem sie jeszcze zapytać czy ramirezy mogą być trymane z neonkami? A może pasowały by tu bardziej jakieś inne ryby??
No muszę przyznać że akwarium troszku zdziczało No i jeszcze troszeczkę glonów doszło Mam nadzieję że sobie poradzisz tylko przesadziłbym bardziej w tył tę kepe ??Eleocharisa??
Mam jeszcze jedno pytanie co do rybek:
Czy kupowałes kilka samic i samca czy parkami, bo chcę sobie też kupić i nie wiem ile kupić, żeby się szybko w parki dobrały
pozdrawiam
Ramirezy były kupowane po 2 sztuki dwa razy, w sklepie mówiono mi że to parka, ale róznie to może być:) Myśle że jest to gatunek niezbyt agresywny wiec możesz śmiało kupić kilka samców o ile masz dość spore akwarium.
salava8 w Akwaria· Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 6964
Cześć. ;) W tym szkiełku prowadziłem skomplikowany hardscpe (link poniżej). Jak zapowiedziałem w poprzednim temacie układ okazała się dla mnie trudny w utrzymaniu, więc przerobiłem go na coś prostszeg...
salava8 w Akwaria· Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 7947
Cześć, tym razem nowy projekt prowadzony na produktach AquaForest . Niektórych nawozów tego producenta już używałem w przeszłości. Spodziewam się bardzo dobrych efektów. Jako podłoża użyję AquaForest ...
salava8 w Akwaria· Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 13335
Cześć. :wink: Poniżej przedstawiam moją najnowszą aranżację. Tym razem mało jest w niej aquascpaingu. Można powiedzieć, z przymrużeniem oka, że to prawie Duch Style :D. Jak przystało na prawdziwego ho...
maliniak1990 w Akwaria· Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 5759
Objętość: 60 x 45 x 40
Oświetlenie: 2x ADA RGB 60 + ADA Light Screen
CO2: Z butli 24/h
Nawożenie: Cała linia nawozów AquaForest Freshwater
Podłoże: GROWISE Base + GROWISE MINERAL POWER SAND 5L + A...
salava8 w Akwaria· Odpowiedzi: 26 · Wyświetlenia: 19281
Przedstawiam moją najnowszą aranżację . Zgodnie z założeniami ma być prosta w utrzymaniu, a przynajmniej prostsza niż poprzednia. Znacząco ograniczyłem ilość szybkorosnących roślin na rzecz epifitów.
...
salava8 w Akwaria· Odpowiedzi: 168 · Wyświetlenia: 69735
Nareszcie udało mi się wystartować nowe akwarium 45L. Założenia są proste HT z CO2 i oświetleniem LED, do którego podchodzę trochę z dystansem. Tak naprawdę nie wiem czego mogę się spodziewać po tej b...
salava8 w Akwaria· Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 11523
Jakiś czas temu pytałem na forum o tanie oświetlenie LED do pokrywy. Musze przyznać że chyba udało mi się znaleźć dobre rozwiązanie. Poniżej prezentuje zestaw akwariowy założony dla syna kolegi. To je...
salava8 w Akwaria· Odpowiedzi: 49 · Wyświetlenia: 24333
W miarę możliwości lubię stosować całe systemy prowadzenia zbiorników zaprojektowane przez producentów. Nie mam za bardzo czasu i chęci kombinować z solami, chociaż sporadycznie też zdarzało mi się ic...
maliniak1990 w Akwaria· Odpowiedzi: 51 · Wyświetlenia: 19916
Objętość : 60 x 30 x 36
Oświetlenie : ADA RGB 60
CO2 : Z butli 24/h
Nawożenie : Cała linia nawozów AquaForest Freshwater
Podłoże : ADA Amazonia + ADA Power Sand S
Woda : Kranówka, podmiany ...
misiekck w Akwaria· Odpowiedzi: 45 · Wyświetlenia: 19175
Witam szanowne grono miłośników podwodnych upraw :) Po prawie 3 letniej przerwie spowodowanej wyjazdem z kraju, postanowiłem spróbować swoich sił w pojedynku z angielską kranówką. Akwarystyka w Anglii...
Statystyki
Ten temat przegląda 209 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571011
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 209 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej