Przesyłka Pocztą Polską - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Przesyłka Pocztą Polską

Liczba wyświetleń: 2031·Odpowiedzi: 6
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
artur_89 Jaworzno

16 sie 2008, 11:50 Przesyłka Pocztą Polską  (#1)  

Witam, mam małe pytanie, w sprawie wysyłki Pocztą Polską roślin. Czy jeżeli rośliny zostały wysłane poniedziałek-wtorek, i jeszcze do mnie nie dotarły, a dotrą najprawdopodobniej w poniedziałek :evil: to czy jest sens po nie w ogóle jechać i zawracać sobie cztery litery, bo sądzę, że zostało już po nich tylko wspomnienie w postaci zielonej mazi. Jak sądzicie wytrzymały takie męki w paczce, przez tyle dni??

artur_89
Ranga: Znający temat

Miasto: Jaworzno

DzYm Toruń / obecnie WWA

16 sie 2008, 12:35   (#2)  

Jak się wysyła poleconym-priorytetem w kopercie bąbelkowej to idzie jakieś 24h ( max 48 ) - cena jakieś 5,30zł
Jak wysyłasz paczke-priorytet to idzie i idzie i dojść nie może (przynajmniej w moim przypadku zawsze tak było).

Wracając do pytanie:
Jeśli osoba, która wysyłała do Ciebie rośliny zapakowała je z głową (zawinęła w coś wilgontego itp. lub poszło to w worku z odrobiną wody) - to bym się nie martwił bo upałów nie było więc powinno być ok.

Ps. PP to dziwna instytucja i albo się zdziwisz albo rozczarujesz :)

Pozdrawiam
Obrazek

DzYm
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Toruń / obecnie WWA

Piotr Baszucki Nowa Ruda

16 sie 2008, 13:00   (#3)  

Od 1.5 roku wysylka roslin poczta to totolotek - goraco odradzam ten sposob transportu roslin. Czasem warto dolozyc 5-6zl i miec rosliny na drugi dzien od wyslania.

Swoja przesylke mozesz odebrac - z pewnoscia czesc bedzie do odratowania - nawet w przypadku wiekszych strat, czesc z nich odbije w Twoim akwarium.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

16 sie 2008, 13:41   (#4)  

Do mnie szedł mech priorytetem 8 dni, jednak był tak porządnie zapakowany (pudełko, woreczek, mokre gazety, woreczek z mchem), że jak doszedł to "pachniał" tak, jakby był dopiero wyłowiony z akwa. Drugi raz priorytet szedł 7 dni i mchy były zapakowane w kopertę. Po odpakowaniu śmierdziały okropnie, były sprasowane jakby ktoś na nich siedział, a mimo wszystko duża część cuchnących gałązek mi odżyła, więc nie ma się co martwić ;)

Osama

artur_89 Jaworzno

16 sie 2008, 13:58   (#5)  

Jedna paczka raczej będzie dobrze zapakowana, bo pochodzić będzie ze sklepu typowo roślinnego, druga od allegrowicza jest dla mnie znakiem zapytania. Tak jak napisałeś Piotrze, liczę, że przynajmniej co nieco odratuję :wink: dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam napiszę w poniedziałek jak to się potoczyło.

artur_89

artur_89 Jaworzno

18 sie 2008, 14:13   (#6)  

Rośliny dostałem dzisiaj, nadane były w poniedziałek i wtorek w tamtym tygodniu, a doszły dopiero teraz :evil: tyle mają szczęścia, że donieśli mi pod same drzwi. Z roślin nic się nie stało Blyksie Japonicy, trosze przyżółkła, ale wygląda pięknie. Natomiast Umbrosum, jest całe jasne, żółtawe, tylko czubki są zielonkawe, łodygi nie są podgniłe, więc myślę, że je odratuje, rośliny są już w akwarium, zobaczymy co z nich będzie. Już coraz mniej ufam PP, i chyba będę się decydował na kuriera, jeśli coś zamówię na większą skalę, bo parę groszy to przeżyję jeszcze. pozdrawiam

artur_89

poligraphica

12 wrz 2008, 22:55   (#7)  

do mie przesylka z microsorium szla do mie 26 dni, rozliny byl zapakowane w woreczek strunowy i po odebraniu mialy jeszcze resztke wilgoci w tym woreczku, po szybkiej reanimacji w zbiorniczku w ktorym ma tak zwany zmetnik i moge czsami sobie po przenawozi, zaswieci za mocno i tak dale.... przezyly! wznowily wegetacje i rosna sobie zdrowo w mojej nowej aranzacji.

Poczta Polska to tak czy siak desperacjia i jezeli ktos cos CI sle poczta to moze sie okazac rownie dobrze ze Twoja przesylke odbierze Twoj wnuk :wink:

poligraphica

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

YouTube

54l akwarium biotopowe. Polska rzeka Krężniczanka

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1351
W dzisiejszym filmie kolejne akwarium biotopowe. Pięknie przedstawiony wycinek Krężniczanki w wykonaniu Bartłomieja Paśnika. Zbiornik wziął udział w tegorocznej edycji konkursu biotopowego zajmując 3 ...
YouTube

Zabiegi pielęgnacyjne w siedzibie ADA Polska

Piotr Baszucki w Sprzątanie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 7608
Dla ciekawskich - jak dba o swoje akwaria Adam Paszczela w galerii ADA Polska. Nagranie z prezentacji na żywo.
YouTube

Polska Flora i fauna w Akwariach

Gurami303 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 26 · Wyświetlenia: 10998
W akwariach trzymamy wiele różnych roślin i zwierząt ze stref tropikalnych Azji Ameryk Afryki czy Australii nie zdając sobie sprawy z tego że obok nas istnieje równie ciekawy ekosystem (Piękna mi wysz...

Miejsca, w których można nabić butlę CO2 (cała Polska)

Piotr Baszucki w Technika CO2 · Odpowiedzi: 412 · Wyświetlenia: 394999
Sam stanalem przed decyzja zakupienia butli CO2 (poza wakacjami rzadko bywam w domu a przygotowanie 10l mieszaniny rekacyjnej jak by nie bylo zajmuje troche cennego czasu). Pomyslalem przy okazji o ...

Wyjazd i przesyłka

omegius w Rośliny · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 2565
Cześć! Mam taki problem: Zamówiłem bucephalandry w zeszłym tygodniu, liczyłem, że sprzedawca wyśle je wcześniej, ale on wysłał je dopiero dziś. We czwartek wyjeżdżam i nie będzie mnie w domu do niedzi...

Trochilocharax ornatus - polska nazwa, wymagania, dostępność

Andre83 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1276
Witajcie! Trochę zahipnotyzowała mnie jedna rybeczka z artykułu zagranicznego opublikowanego na RA. Chodzi konkretnie o rybkę trochilocharax ornatus . Czy ktoś mógłby napisać mi coś więcej o tej ryb...

Niskie temperatury a przesyłka nawozów?

mateo91 w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1064
Witam. Mam pytanie, ponieważ kończy mi się Tropica Plant Nutrition Liquid i na dniach muszę zamówić nową butelkę. Problem polega na tym, że na ulotce od tego nawozu jest napisane że minimalna temperat...

polska? w 25l?

Magdallenah w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4798
Witam! Wpadłam na pomysł aby zrobić w akwarium 25l takie mini paludarium z polskimi machami i porostami. podłoże z ziemi, torfu, keramzytu trochę kamieni i drewna a na tym mchy. jedyny problem to tak...

Rośliny pocztą

Boogie w Sprzątanie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1637
Mam takie pytanie, Jak najlepiej pakowac rośliny na wysyłke pocztą i w lecie i zimie...?? dziękuje

Statystyki

Ten temat przegląda 589 użytkowników w tym 2 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570958
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 587 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.