|
|
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Czy płyte spienionego pcv można wkleic w akwarium nie martwiąc się , że rybki mi się potrują lub płyta poprostu wyskoczy z akwa robiąc kupe kłopotów ?
-

Hellus
●
- Ranga: Początkujący
Jak użyjesz silikonu akwarystycznego to sie nei masz o co martwić.
-

Heathen
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Zabrze
Heathen napisał(a):Jak użyjesz silikonu akwarystycznego to sie nei masz o co martwić.
Wiesz co jeżeli nie wiesz czego na pewno, to lepiej powstrzymaj się ze swoimi radami, bo możesz komuś mocno zaszkodzić swoją nadgorliwością.
Czy wiesz to z własnego doświadczenia, przecież nawet nie spytałeś ile litrów ma mieć to akwarium, nie wspominając o pytanie o grubość tego PCV. Spienione PCV jest dużo mniej wytrzymałe niż szkło i dużo bardziej elastyczne. W związku z tym zdecydowanie odradzam Ci takie rozwiązanie.
Uwielbiam ryby - nie tylko smażone
-

gpfoto
●
- Miasto: Grębocice
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
gpfoto napisał(a):Heathen napisał(a):Jak użyjesz silikonu akwarystycznego to sie nei masz o co martwić.
Wiesz co jeżeli nie wiesz czego na pewno, to lepiej powstrzymaj się ze swoimi radami, bo możesz komuś mocno zaszkodzić swoją nadgorliwością. Czy wiesz to z własnego doświadczenia, przecież nawet nie spytałeś ile litrów ma mieć to akwarium, nie wspominając o pytanie o grubość tego PCV. Spienione PCV jest dużo mniej wytrzymałe niż szkło i dużo bardziej elastyczne. W związku z tym zdecydowanie odradzam Ci takie rozwiązanie.
Wez wrzuc na looz ok?
Autor spytal o toksycznosc PCV, oraz czy nie wyskoczy PO WKLEJENIU DO AKWARIUM (a nie pytal o sklejenie z tego akwarium!). Owszem nie wyskoczy jak przyklei dobrze (SILIKONEM AKWARYSTYCZNYM) bo wiadomo wszak jest ono spienione i pływa idealnie.
A swoje dywagacje wsadz sobie do kieszeni, bo ja odpowiedzialem na pytanie majac doswiadczenie w zabawie z spienionym PCV a ty probojesz mnie pouczac.
1mm, 2mm, 10mm NIE POTRUJE RYB, i jesli je przyklei NIE WYSKOCZY, wiec jak widzisz grubosc nie ma nic do rzeczy,i OBJETOSC akwa tym bardziej!!!!!!!!!
Obstawiam ze z tego pcv autor chce zrobic tło/ozdoby/pokrywe i fakt ze ono jest gietkie jest OCZYWISTY i nie wiem po co wogole wspominasz tu o szkle, przeciez on z tego nie chce robic akwarium.
Tak wiec zanim zaczniesz pouczac, pierw zacznij czytac ze zrozumieniem, a jesli masz problemy z czytaniem to zalecam powrot do szkoly.
-

Heathen
●
Heathen napisał(a):Wez wrzuc na looz ok? Autor spytal o toksycznosc PCV, oraz czy nie wyskoczy PO WKLEJENIU DO AKWARIUM (a nie pytal o sklejenie z tego akwarium!). Owszem nie wyskoczy jak przyklei dobrze (SILIKONEM AKWARYSTYCZNYM) bo wiadomo wszak jest ono spienione i pływa idealnie. A swoje dywagacje wsadz sobie do kieszeni, bo ja odpowiedzialem na pytanie majac doswiadczenie w zabawie z spienionym PCV a ty probojesz mnie pouczac. 1mm, 2mm, 10mm NIE POTRUJE RYB, i jesli je przyklei NIE WYSKOCZY, wiec jak widzisz grubosc nie ma nic do rzeczy,i OBJETOSC akwa tym bardziej!!!!!!!!! Obstawiam ze z tego pcv autor chce zrobic tło/ozdoby/pokrywe i fakt ze ono jest gietkie jest OCZYWISTY i nie wiem po co wogole wspominasz tu o szkle, przeciez on z tego nie chce robic akwarium. Tak wiec zanim zaczniesz pouczac, pierw zacznij czytac ze zrozumieniem, a jesli masz problemy z czytaniem to zalecam powrot do szkoly.
Ja w przeciwieństwie do Ciebie jestem jak najbardziej wyluzowany. Mając jako takie doświadczenie w prowadzeniu dyskusji na forach trzeba też brać pod uwagę to, że niektórzy źle formułują swoje pytania i dobrze jest się zapytać najpierw do czego ma być użyte to PCV.
Domyśliłem się, że ma być jako tło i trochę z przekory zasugerowałem w mojej odpowiedzi, że być może ma być jako tylna ścianka, zamiast szkła.
Faktem jest, że za zdaniem: możesz komuś mocno zaszkodzić swoją nadgorliwością. nie wstawiłem emotikona  który miał sugerować żartobliwy ton mojej wypowiedzi.
No cóż moja wina i faktycznie mogłeś poczuć się co nieco urażony. Potrafię przyznać się do błędu i przepraszam za brak  który zmienił całkowicie sens mojej wypowiedzi. Wyszło z tego małe zamieszanie i zamiast żartobliwej formy, moja wypowiedź mogła faktycznie zostać uznana jako złośliwa.
Pozdrawiam 
Uwielbiam ryby - nie tylko smażone
-

gpfoto
●
- Miasto: Grębocice
gpfoto napisał(a):Heathen napisał(a):Wez wrzuc na looz ok? Autor spytal o toksycznosc PCV, oraz czy nie wyskoczy PO WKLEJENIU DO AKWARIUM (a nie pytal o sklejenie z tego akwarium!). Owszem nie wyskoczy jak przyklei dobrze (SILIKONEM AKWARYSTYCZNYM) bo wiadomo wszak jest ono spienione i pływa idealnie. A swoje dywagacje wsadz sobie do kieszeni, bo ja odpowiedzialem na pytanie majac doswiadczenie w zabawie z spienionym PCV a ty probojesz mnie pouczac. 1mm, 2mm, 10mm NIE POTRUJE RYB, i jesli je przyklei NIE WYSKOCZY, wiec jak widzisz grubosc nie ma nic do rzeczy,i OBJETOSC akwa tym bardziej!!!!!!!!! Obstawiam ze z tego pcv autor chce zrobic tło/ozdoby/pokrywe i fakt ze ono jest gietkie jest OCZYWISTY i nie wiem po co wogole wspominasz tu o szkle, przeciez on z tego nie chce robic akwarium. Tak wiec zanim zaczniesz pouczac, pierw zacznij czytac ze zrozumieniem, a jesli masz problemy z czytaniem to zalecam powrot do szkoly.
Ja w przeciwieństwie do Ciebie jestem jak najbardziej wyluzowany. Mając jako takie doświadczenie w prowadzeniu dyskusji na forach trzeba też brać pod uwagę to, że niektórzy źle formułują swoje pytania i dobrze jest się zapytać najpierw do czego ma być użyte to PCV.
Ja rozumiem, jednak w przypadkach gdy ktos PYTA bo widac ze czegos nie wie staram sie byc powazny, bo znam przypadki gdzie zarty zostaly potraktowane powaznie i np koles kabel od myszki skrocil bo mial laga;] ale EOT
Przepraszam ze sie unioslem (juz taki jestem:P), sprawa wyjasniona:) czekamy tylko na autora niech sie przyzna co zamierza wystrugać z pcv;)
Pzdr
-

Heathen
●
Panowie spokojnie  Akwa z spienionego pcv ? Przeciez to tworzywo jest białe . Ciekawe jak bys chciał rybcie oglądać  Poprostu chcę wkleic kawałem pcv do akwa . Ma to byc kolejny DIY ale to puźniej i w innym dziale . Pytam dlatego iz spotkałem się z wieloma opiniani na temat pcv w akwa , jednemu kolesiowi po sklejeniu silikonem akwarystycznym wszystko się rozkleiło w wodzie . Jak wiadomo owy materiał rózni sie znacząco od szkła i nie byłem w 100% pewny czy taki pomysł ma szanse bycia . Temat uważam za zamkniety . Rozumiem , że moge bez obaw o rybki wkleić ową płyte . Dzięki panowie jeszcze raz i następnym razem spokojniej 
-

Hellus
●
Powiązane tematy
Image1628955401.494779.jpg Image1628955421.024867.jpg
Zapraszam do obejrzenia filmu Szopena - może komuś się przyda/zainspiruje.
Cześć i czołem.
Powoli zbieram się do postawienia nowego zbiornika (w zasadzie 80% już przygotowane), jednak mam trochę problemów z oświetleniem. Żona zakazała otwartego akwarium, tłumaczenia nie poma...
Czy świetlówka led
(Leddy tube day&night 10W Sunny 415mm, https://www.aquaelzoo.pl/oswietlenie-akwarystyczne/19806-aquael-leddy-tube-daynight-10w-sunny-415mm-5905546328289.html?gclid=CjwKCAjwj6SE...
Witam,budował ktoś z was belkę o oparciu samych diod 3W white full spectrum i drugie pytanko,ile można dać diod 3W na radiatorze 150 cm na 16cm,aby to bardzo się nie grzało.Akwarium otwarte
Ogólnie to pytanko mam bo borykam się z w sumie niewielką ilością zielenic puntowych, raz tam wysypie gdzieś na szybie raz tam za filtrem wewnętrznym no i stąd pytanko co moge jeszcze zrobić ???
kost...
Hej
Czy krewetki:
Neocaridina green jade
Neocaridina black rose
są wymagającymi gatunkami?
Czy będzie im dobrze w takim normalnym hi-tech z bujną roślinnością,Co2 itd, czy może wymagają jakichś sz...
Witam. Mam pytanko
Jestem małym =młodym akwarystom. Zamierzam kupic akwarium 72l i w związku z tym chciałbym się dowiedziec, czy otoski oraz kiriski i mieczyki. Czy to jest dobre połączenie i czy ni...
Oglądając filmy o zakładaniu akwarium na YouTube zauważyłem, że skały mogą stać na kawałku rury pcv. Bywa, że drąży się w niej otwory i zasypuje wnętrze lawą wulkaniczną. Nie widziałem dyskusji na tym...
Witam akwarium 60x30x35 ogółem rośliniak.
Trochę o akwarium:
Filtr Kaskada fzn3
13kg Ancient stone
Podłoże jbl aquabasis/manado
Rośliny:
Eleocharis sp mini,
Monte carlo (trawnik),
Staurogyne repens,...
|
|