pytanko o pcv - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

pytanko o pcv

Liczba wyświetleń: 2002·Odpowiedzi: 6
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok

12 sie 2008, 19:46 pytanko o pcv  (#1)  

Czy płyte spienionego pcv można wkleic w akwarium nie martwiąc się , że rybki mi się potrują lub płyta poprostu wyskoczy z akwa robiąc kupe kłopotów ?
Obrazek

Hellus
Ranga: Początkujący

Heathen Zabrze

12 sie 2008, 20:51   (#2)  

Jak użyjesz silikonu akwarystycznego to sie nei masz o co martwić.

Heathen
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Zabrze

gpfoto Grębocice

13 sie 2008, 11:45   (#3)  

Heathen napisał(a):Jak użyjesz silikonu akwarystycznego to sie nei masz o co martwić.

Wiesz co jeżeli nie wiesz czego na pewno, to lepiej powstrzymaj się ze swoimi radami, bo możesz komuś mocno zaszkodzić swoją nadgorliwością.
Czy wiesz to z własnego doświadczenia, przecież nawet nie spytałeś ile litrów ma mieć to akwarium, nie wspominając o pytanie o grubość tego PCV. Spienione PCV jest dużo mniej wytrzymałe niż szkło i dużo bardziej elastyczne. W związku z tym zdecydowanie odradzam Ci takie rozwiązanie.
Uwielbiam ryby - nie tylko smażone

gpfoto

Miasto: Grębocice

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Heathen Zabrze

13 sie 2008, 14:07   (#4)  

gpfoto napisał(a):
Heathen napisał(a):Jak użyjesz silikonu akwarystycznego to sie nei masz o co martwić.

Wiesz co jeżeli nie wiesz czego na pewno, to lepiej powstrzymaj się ze swoimi radami, bo możesz komuś mocno zaszkodzić swoją nadgorliwością.
Czy wiesz to z własnego doświadczenia, przecież nawet nie spytałeś ile litrów ma mieć to akwarium, nie wspominając o pytanie o grubość tego PCV. Spienione PCV jest dużo mniej wytrzymałe niż szkło i dużo bardziej elastyczne. W związku z tym zdecydowanie odradzam Ci takie rozwiązanie.

Wez wrzuc na looz ok?
Autor spytal o toksycznosc PCV, oraz czy nie wyskoczy PO WKLEJENIU DO AKWARIUM (a nie pytal o sklejenie z tego akwarium!). Owszem nie wyskoczy jak przyklei dobrze (SILIKONEM AKWARYSTYCZNYM) bo wiadomo wszak jest ono spienione i pływa idealnie.
A swoje dywagacje wsadz sobie do kieszeni, bo ja odpowiedzialem na pytanie majac doswiadczenie w zabawie z spienionym PCV a ty probojesz mnie pouczac.
1mm, 2mm, 10mm NIE POTRUJE RYB, i jesli je przyklei NIE WYSKOCZY, wiec jak widzisz grubosc nie ma nic do rzeczy,i OBJETOSC akwa tym bardziej!!!!!!!!!
Obstawiam ze z tego pcv autor chce zrobic tło/ozdoby/pokrywe i fakt ze ono jest gietkie jest OCZYWISTY i nie wiem po co wogole wspominasz tu o szkle, przeciez on z tego nie chce robic akwarium.
Tak wiec zanim zaczniesz pouczac, pierw zacznij czytac ze zrozumieniem, a jesli masz problemy z czytaniem to zalecam powrot do szkoly.

Heathen

gpfoto Grębocice

13 sie 2008, 14:28   (#5)  

Heathen napisał(a):Wez wrzuc na looz ok?
Autor spytal o toksycznosc PCV, oraz czy nie wyskoczy PO WKLEJENIU DO AKWARIUM (a nie pytal o sklejenie z tego akwarium!). Owszem nie wyskoczy jak przyklei dobrze (SILIKONEM AKWARYSTYCZNYM) bo wiadomo wszak jest ono spienione i pływa idealnie.
A swoje dywagacje wsadz sobie do kieszeni, bo ja odpowiedzialem na pytanie majac doswiadczenie w zabawie z spienionym PCV a ty probojesz mnie pouczac.
1mm, 2mm, 10mm NIE POTRUJE RYB, i jesli je przyklei NIE WYSKOCZY, wiec jak widzisz grubosc nie ma nic do rzeczy,i OBJETOSC akwa tym bardziej!!!!!!!!!
Obstawiam ze z tego pcv autor chce zrobic tło/ozdoby/pokrywe i fakt ze ono jest gietkie jest OCZYWISTY i nie wiem po co wogole wspominasz tu o szkle, przeciez on z tego nie chce robic akwarium.
Tak wiec zanim zaczniesz pouczac, pierw zacznij czytac ze zrozumieniem, a jesli masz problemy z czytaniem to zalecam powrot do szkoly.

Ja w przeciwieństwie do Ciebie jestem jak najbardziej wyluzowany. Mając jako takie doświadczenie w prowadzeniu dyskusji na forach trzeba też brać pod uwagę to, że niektórzy źle formułują swoje pytania i dobrze jest się zapytać najpierw do czego ma być użyte to PCV.
Domyśliłem się, że ma być jako tło i trochę z przekory zasugerowałem w mojej odpowiedzi, że być może ma być jako tylna ścianka, zamiast szkła.
Faktem jest, że za zdaniem: możesz komuś mocno zaszkodzić swoją nadgorliwością. nie wstawiłem emotikona :wink: który miał sugerować żartobliwy ton mojej wypowiedzi.
No cóż moja wina i faktycznie mogłeś poczuć się co nieco urażony. Potrafię przyznać się do błędu i przepraszam za brak :wink: który zmienił całkowicie sens mojej wypowiedzi. Wyszło z tego małe zamieszanie i zamiast żartobliwej formy, moja wypowiedź mogła faktycznie zostać uznana jako złośliwa.

Pozdrawiam :lol:
Uwielbiam ryby - nie tylko smażone

gpfoto

Miasto: Grębocice

Heathen Zabrze

13 sie 2008, 14:37   (#6)  

gpfoto napisał(a):
Heathen napisał(a):Wez wrzuc na looz ok?

Ja w przeciwieństwie do Ciebie jestem jak najbardziej wyluzowany. Mając jako takie doświadczenie w prowadzeniu dyskusji na forach trzeba też brać pod uwagę to, że niektórzy źle formułują swoje pytania i dobrze jest się zapytać najpierw do czego ma być użyte to PCV.

Ja rozumiem, jednak w przypadkach gdy ktos PYTA bo widac ze czegos nie wie staram sie byc powazny, bo znam przypadki gdzie zarty zostaly potraktowane powaznie i np koles kabel od myszki skrocil bo mial laga;] ale EOT
Przepraszam ze sie unioslem (juz taki jestem:P), sprawa wyjasniona:) czekamy tylko na autora niech sie przyzna co zamierza wystrugać z pcv;)
Pzdr

Heathen

13 sie 2008, 17:02   (#7)  

Panowie spokojnie :wink: Akwa z spienionego pcv ? Przeciez to tworzywo jest białe . Ciekawe jak bys chciał rybcie oglądać :lol: Poprostu chcę wkleic kawałem pcv do akwa . Ma to byc kolejny DIY ale to puźniej i w innym dziale . Pytam dlatego iz spotkałem się z wieloma opiniani na temat pcv w akwa , jednemu kolesiowi po sklejeniu silikonem akwarystycznym wszystko się rozkleiło w wodzie . Jak wiadomo owy materiał rózni sie znacząco od szkła i nie byłem w 100% pewny czy taki pomysł ma szanse bycia . Temat uważam za zamkniety . Rozumiem , że moge bez obaw o rybki wkleić ową płyte . Dzięki panowie jeszcze raz i następnym razem spokojniej :wink:
Obrazek

Hellus

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

Image1628955401.494779.jpg

Pytanko co to za rośliny i czy je wsadzić do podłoża czy to

jacek171 w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3119
Image1628955401.494779.jpg Image1628955421.024867.jpg
YouTube

Hydraulika PCV w akwarium

Piotr Baszucki w Szkło i meble · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 695
Zapraszam do obejrzenia filmu Szopena - może komuś się przyda/zainspiruje.
akwa.png

[DIY] Pokrywa PCV + Power Led 160l

krzysiekh w Oświetlenie · Odpowiedzi: 43 · Wyświetlenia: 13176
Cześć i czołem. Powoli zbieram się do postawienia nowego zbiornika (w zasadzie 80% już przygotowane), jednak mam trochę problemów z oświetleniem. Żona zakazała otwartego akwarium, tłumaczenia nie poma...

Pytanko o oświetlenie aquaela (Day&Night)

Ptysiek Amano w Oświetlenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2441
Czy świetlówka led (Leddy tube day&night 10W Sunny 415mm, https://www.aquaelzoo.pl/oswietlenie-akwarystyczne/19806-aquael-leddy-tube-daynight-10w-sunny-415mm-5905546328289.html?gclid=CjwKCAjwj6SE...

Szybkie pytanko

jacek_M w Oświetlenie · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 4395
Witam,budował ktoś z was belkę o oparciu samych diod 3W white full spectrum i drugie pytanko,ile można dać diod 3W na radiatorze 150 cm na 16cm,aby to bardzo się nie grzało.Akwarium otwarte

Zielenica punktowa pytanko :)

mikolajszymczuk1 w Glony · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1338
Ogólnie to pytanko mam bo borykam się z w sumie niewielką ilością zielenic puntowych, raz tam wysypie gdzieś na szybie raz tam za filtrem wewnętrznym no i stąd pytanko co moge jeszcze zrobić ??? kost...

Dwie odmiany krewetek ... pytanko.

rudson w Zwierzęta · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 6035
Hej Czy krewetki: Neocaridina green jade Neocaridina black rose są wymagającymi gatunkami? Czy będzie im dobrze w takim normalnym hi-tech z bujną roślinnością,Co2 itd, czy może wymagają jakichś sz...

Pytanko o otoski, kiryski i mieczyki.

początek mojego akwarium w Zwierzęta · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3246
Witam. Mam pytanko Jestem małym =młodym akwarystom. Zamierzam kupic akwarium 72l i w związku z tym chciałbym się dowiedziec, czy otoski oraz kiriski i mieczyki. Czy to jest dobre połączenie i czy ni...

Skały postawione na rurze pcv

Przemek2dl w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 4981
Oglądając filmy o zakładaniu akwarium na YouTube zauważyłem, że skały mogą stać na kawałku rury pcv. Bywa, że drąży się w niej otwory i zasypuje wnętrze lawą wulkaniczną. Nie widziałem dyskusji na tym...

Trochę zielonego, trochę zółtego :) Pytanko

puszek225 w Rośliny · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2592
Witam akwarium 60x30x35 ogółem rośliniak. Trochę o akwarium: Filtr Kaskada fzn3 13kg Ancient stone Podłoże jbl aquabasis/manado Rośliny: Eleocharis sp mini, Monte carlo (trawnik), Staurogyne repens,...

Statystyki

Ten temat przegląda 581 użytkowników w tym 2 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570951
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 579 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.