odbłyśniki - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

odbłyśniki

Liczba wyświetleń: 1777·Odpowiedzi: 5
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.

11 sie 2008, 12:08 odbłyśniki  (#1)  

Mam zamiar zainstalować odbłyśniki na 2x30W. co sądzicie o skuteczności odbłyśników.

eryk

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

11 sie 2008, 12:20   (#2)  

Ok 20%

Osama

11 sie 2008, 12:21   (#3)  

ale rużnice widać gołym okiem

eryk

11 sie 2008, 19:19   (#4)  

eryk napisał(a):ale rużnice widać gołym okiem

To po co sie pytasz skoro sam wiesz?? Chyba po to by nabic sobie posty.
PS. różnice - tak sie pisze

PampersBoy
Ranga: Aktywny użytkownik

27 mar 2009, 17:25   (#5)  

Pomóżcie mi proszę rozwiać pewne wątpliwości. Z różnych źródeł słyszę co innego i już mam mętlik w głowie...

Często jednym z kryteriów doboru roślin w akwarium jest współczynnik mocy oświetlenia do pojemności akwarium (netto). W moim przypadku jest to 0,64W/l. Jakiś czas temu zakupiłem odbłyśniki Arcadia, co znacząco doświetliło akwarium. Efekt był wyraźny od razu. Na odbłyśnikach była informacja, że zwiększają ilość emitowanego światła o 100%. Jak zatem powinienem teraz na to spojrzeć?? Czy ma liczyć, że ów współczynnik jest o 100% wyższy, czyli 1,28W/l, czy nie? Wszak moc nie wzrosła ale ilość padającego do akwarium światła jest wyraźnie większa. A może jest jakaś reguła lub wzór, który można zastosować w przypadku odbłyśników??

Jeżeli odbłyśniki faktycznie zwiększają ilość światła to chętnie zrezygnuję z dwóch świetlówek. Ograniczę w ten sposób glony. Doradźcie zatem koledzy i koleżanki, niekoniecznie starsi ale na pewno bardziej doświadczeni ode mnie :D

grzesiekodm
Ranga: Początkujący

mayaca Polska -wyłącznie

27 mar 2009, 18:23   (#6)  

Odbłyśniki ,nie zwiększają w żadnym wypadku mocy źródła światła.Strumień świetlny emitowany jest w rożnych kierunkach i z rożną mocą.Odbłyśniki zwiększają intensywność światła oddanego w danym kierunku,określanym jako światłość.
[jednostka -:kandela}Krótko mówiąc -kierują strumień świetlny w pożądany punkt,zapobiegając jego stratom.Nie jest to z pewnością 100%.Mają jednak tą wadę że powodują wzrost temperatury nad źródłem światła ,przez co {zwłaszcza dotyczy to świetlówek]zmniejszają jego żywotność.

mayaca
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Polska -wyłącznie

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

Jak przeliczać odbłyśniki?

kerajx w Oświetlenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 1787
Witam, Mam do Was takie pytanie. Mam akwarium 258l. Oświetlenie jakie mam to 3*39W+1*21W. Przykleiłem nad świetlówkami lustro kupione w markecie budowlanym. Teraz mam łącznie ok. 0,53W/l. Skoro mam t...

waty na litr, świetlówki - a co dają odbłyśniki??????

marek732 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 4665
Witam. Niby wciąż mowa o watach na litr. A jak to się ma z zastosowaniem odbłyśnika. Producenci podają sieczkę marketingową a zycie....... co mówi???? Czy faktycznie jest 150% Jak liczyć. Waty na bel...

czy warto zainwestować w odbłyśniki?

mmudant w Oświetlenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3463
Witam, tak się zastanawiam i może ktoś z Was coś powie na ten temat. Czy faktycznie warto zainwestować w odbłyśniki?? i czym się kierować przy ich wyborze? Na stronach piszą czasem że nawet o 100% z...

Odbłyśniki z folii

matijasz w Oświetlenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 2895
Witam mam w piwnicy taką dosyć grubą folię która się wogóle nie gniecie. Ma ona taką powierzchnie jakby porowatą takie małe góreczki i jest ich tysiące :P Jest ona srebrna i na oko dobrze odbija świat...

Z czego wykonać odbłyśniki???

Lance w Oświetlenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 4317
Mam lampe 3x15W (jarzeniowki) z tym ze jest bez odblysnikow. W przyszlosci ma ona obslugiwac ciut wiekszy zbiornik i dlatego chcialem zamontowac do niej odblysniki zeby byla troche wydajniejsza, a nie...

Odbłyśniki juwela

BANDIT w Oświetlenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 892
Cześć mam pytanie czy to prawda że odbłyśniki juwela podwyższają o 100% intensywność światła

Odbłyśniki i świetłówki

krzysztof194 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 2443
Witam chciałbym się podzieli informacją szczególnie użyteczną dla osób z wrocławia. Znalazłem hurtownię elektryczną gdzie za odbłyśnik do świetłówki 18 w zapłaciłem niecałe 8 zł uchwyt do świetłówki w...

Odbłyśniki do świetlówek z Plexidasu

Jurek w Oświetlenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 1921
Witam. Czy ktoś z Was stosuje w swoim akwa takie odbłysniki? Zamówiłem je sobie,nie są one niczym powlekane,tylko wypolerowane-więc być może z czasem stracą cały swój blask :) .Tak się zastanawiam,cz...

Czy Pan Takashi Amano stosuje odbłyśniki ? ? ?

Dziad Borowy w Oświetlenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1082
Witam, Pytanie jak w temacie. Jeśli tak to jakie ?

odbłyśniki

GrzegorzBykowski w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2341
gdzie moge kupić folie odbłyskową

Statystyki

Ten temat przegląda 343 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571609
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 343 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.