Niskie GH i KH a niedobory
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Mam obecnie klopot z niedoborami mg i ca po obnizeniu GH i KH do 1-2*. Trudno mi o kompromis idealnych parametrow dla ryb i roslin. Problem zaczal sie gdy zabraklo CO2 przez kilka tygodni wiec prawdopodobnie rosliny wyciagnely z wody Ca. Jednoczesnie filtrowalem wode przez torf(duzo) aby utrzymac ph na stalym poziomie 6*. GH i KH oscylowalo w granicach 3-4*. Dostalem nowa butle i filtrax k. Poziom CO2 wrrosl do ok 30ppm a filtrax k obnizyl GH i KH do 1-2*. Rosliny jeszcze nie zginely ale ich stan jest fatalny. Niedobor Ca jest rzadko sie zdarza gdyz normalnie w kranie jest go pod dostatkiem. Jak osiagnac kompromis aby zlikwidowac niedobory i jednoczesnie utrzymac parametry j/w?. Obecnie zmieszalem PMDD i kropelkuje 1/3min. Niestety nie zawiera wapnia. Dodac do wody koralowca czy tez cos innego? Podmiana odpada bo zmieni parametry wody.
-
Gość
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Coś strasznie zagmatwany ten Twój opis i sam sobie zaprzeczasz. Obniżasz twardość wody prawie do zera. Twardość wody to ilość rozpuszczonych w wodzie soli wapnia (Ca) i magnezu (Mg). Czyli najpierw usuwasz Ca i Mg a potem ubolewasz że ich nie ma.
Napewno przez brak CO2 rośliny nie zjadły Ci Ca.
Twoja woda ma słuzyć chyba do rozmnażania ryb, a nie do chodowli roślin. Chyba niewiele gatunków roślibn jest w stanie wytrzymać takie parametry. Skrajności w żadną stronę nie są dobre. Twoja woda jest za miękka, za kwaśna, i ma za dużo garbników(torf).
PS. Dodanie korali też spowoduje zmianę parametrów.
-

bogust
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Rzeszów
Kompromis sie udal. Ca uzylem w plynie do akwa morskiego. Nawozenie przez kroplowke pomoglo. GH i KH nie wzrosly za to zaczely rosnac rosliny. Moj experyment polegal na sprawdzeniu czy jest mozliwe utrzymanie parametrow dla kasaczy i pielegnic pld z utrzymaniem wzrostu roslin. Panaceum to jednak CO2. Rosliny do wzrostu potrzebuja mineralow ale nie wszystkich ile jest w wodzie tylko tyle ile im trzeba. mozna wiec przy bardzo miekiej wodzie i niskim ph. Zadziwia mnie jednak ze przy filtracji przez torf utrzymuja sie jeszcze glonyi to jednoczesnie nitki i krasnorosty.
Pozdrawiam 
-
Gość
●
10 wrz 2008, 18:55
odp
(#4)
z tego co widze to masz problem nie z niedoborem Ca ,a raczej problemy z jego absorbowaniem przez rosliny jesli chcesz poszukaj na www.aquaticplantcentral.com
jesli masz wapnia ok 20ppm w akwa to w zupelnosci wystarczy ,inna sprawa ze z Ph ponizej 6.5 pobieranie Ca gwaltownie spada do zera i rosliny zaczynaja chorowac poddajac sie glonom.
i czegos tu nie rozumiem podajesz ze masz co2 ok 30ppm ,tyle ze przy Kh pomiedzy 1-2 i Ph6
Co2 wynosi od 35do65ppm
tak czy siak nie masz niedoboru tylko rosliny nie pobieraja Ca przez niskie Ph, co w polaczeniu z silnym oswietleniem poteguje objawy.
-
Gość
●
Jak wyglądały u ciebie niedobory Ca?
-
Pawel P
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Kraków
14 wrz 2008, 01:38
o
(#6)
jesli chodzi o mnie to dlugi czas nie moglem zaskoczyc o co chodzi w moim akwa wszystko wygladalo ze jest ok swiatlo, 0.8w/l, wszystkie testy wody w normie tj. Ca=50 ,Mg=13(z wyliczen twardosci ogolnej i wapnia),Po4=1,No3=7,Gh=6.5,Kh=4,temp 26stopni,nawozenie TMG 4ml/dzien(stosuje czyste RO),Ph=6.2(takie bylo kiedys,dzis utrzymuje Ph=6.7,mierzone phmetrem),biorac pod uwage niskie ph wody nie domyslalem sie o co chodzi i gubilem sie w domyslach czego brakuje ,wygladalo to tak ;rosliny slabo rosly choc babelkowaly (Co2 z butli)przyrosty nie byly duze ,malo tego na echinodorusie barteri jak i innych echinodorusach najpierw pojawialy sie plamy chlorotyczne na srodku lisci ,starszych i najmlodszych ,potem te plamy przechodzily w nekroze i wypadaly dziury ,malo tego kabomba , a dokladnie jej lodyga od strony substratu robila sie przezroczysta ,a potem odpadala i cala reszta plywala w akwa ,na valisineriach robily sie przejasnienia jak przy typowym braku zelaza (tyle ze ja mialem 0.2Fe).
braki mikro wykluczylem ze wzgledu na podawanie TMG w 200% dawce dziennej ,pasowalo to wszystko do braku azotu i wapnia ,po jakims czasie azot wykluczylem i zostalo braki Ca tylko jakim cudem skoro jest go 50ppm , a czytajac fora niektorzy rosliniarze czasem maja go mniej i jest ok .cos blokowalo Ca i nie byl to nadmiar czegos, tylko po prostu za niskie Ph wody, dlaczego, nie zupelnie do konca jeszcze rozumiem.
ale znalazlem na aquaticplantcentral.com ze rosliny przy ph ponizej 6.5 gwaltownie redukuja pobieranie Ca .jesli chcesz to jutro wkleje zdjecia brakow ktore gdzies jeszcze mam .
-
Gość
●
http://www.holenderskie/forum/viewtopic.php?t=22994
Wyglądało to podobnie do niedoborów ze zdjęcia powyżej? Zanim zrobią się dziury , w ich miejscach pojawiają się żółte plamki, czasem otoczone brązowym rąbkiem. Następnie wypada dziura, a potem odpada cały liść, niekiedy rozlatuje się też cała łodyga. Problemy zaczęły się przy przejściu na 100% RO i zjechaniu z 7 GH do 3/4 .
Pozdrawiam
-
Pawel P
●
Z Ca moze byc u mnie jak u dariusza, gdyz objawy mam praktycznie te same male brazowe plamki prowadzace do nekrozy, ogolne brazowienie lisci i gnicie. U mnie doszlo jeszcze do obumierania wierzchołków. Podnosiłem powoli ph do 7 zobacze czy będzie poprawa, choc docelowo i tak chce minimum 6,5
Pawel P- dziury w lisciach to może być niedobor azotu. Zmierz No3 jeśli 10 lub mniej to na pewno. Przy przejsciu na RO zwiększyłbym nawożenie. Uzywam zywic jonowymiennych i bez nawozow ponad norme zgnilo by mi wszystko.
Parametry dzis Fe 0,1 Po chyba 0 lub 0,1 GH i KH = 1. Glony ustępują ale poki co wstrzymam się jeszcze z FE i Po mimo, ze sa niskie.
Nadal dziwi mnie obecność glonow które ponoc nie lubia miękkiej i kwasnej wody. Mam bardzo miekka i była lekko kwasna a glony sa, co ciekawe również krasnorosty które nie lubia duzo swiatla a u mnie w porywach dochodzi do 1W/litr.
Kolejna sprawa to kalkulator zawartości Co2 w wodzie. Dlaczego im nizsze KH tym zawartość Co2 wieksza, może prościej babluje tak samo przy kh 5 i kh 1 dlaczego przy KH 1 mam mieć wiecej Co2. Przy KH i GH zbliżonym do wody destylowanej zawartość CO2 zalezy nie tylko od ph ale i od temperatury czego kalkulator nie uwzglednia.. Przykład: temp zawartosc CO2 w wodzie o temp 20*C 0,51mg/dm3 30*C = 0,38 czyli wraz ze wzrostem temperatury spada zawartość Co2 pytanie czy ta zasada dotyczy również akwarium.
pozdrawiam

-
Gość
●
16 wrz 2008, 01:31
o
(#9)
nawet dokladnie tak samo Pawel
co do rady utrzymywania no3 na poziomie 10ppm to bym odradzal przy bardzo miekkiej wodzie ,maximum to 5ppm (ledwo wykrywalne testami jest najlepsze) na przykladzie Slawka od razu widac ze przypalil stozki u roslin .rosliny przez dlugi czas magazynuja azotany i ciagle podawanie roznych form azotu moze doprowadzic do sytuacji ze ktoregos dnia testy pokaza 50ppm (a mierzac dwa dni temu nic nie zapowiadalo tragedii bo test ledwo co pokazywal )
Slawek przy twojej twardosci dawanie 10ppm no3 da dokladnie ten sam efekt co braki Ca,dlaczego, otoz przy ph 6.5 woda jest wystarczajaco kwasna i rosliny maja problem z pobieraniem wapnia a dodatkowo azotany w stezeniu powyzej 5ppm skumulowane w roslinie powoduja wyplyw elektorlitow(kwasow)w kozenie powodujac ich rozpuszczanie (potocznie nazywane sluzowaceniem ) no i po roslinie .
nadmiar azotu w miekkiej wodzie jest tak samo szkodliwy co niedobor wapnia .
niektore sytuacje podobne sa tez do niedoborow potasu ale przestrzegam przed podawaniem K2so4 w ilosci wiekszej niz max 50ppm na tydzien (omawiamy tylko i wylacznie wode miekka) ,bo to przy niesprzyjajacych warunkach ,ktore niestety nastepuja czesto w tym przypadku zablokuje pobieranie przez rosliny wapnia.
jesli chodzi o zawartosc co2 w wodzie to co do temp to zgoda ,wszak powszechnie wiadomo ze im wyzsza temp tym nizsza rozpuszczalnosc kazdego gazu w wodzie nie tylko tlenu .
A kiedy mowimy o co2 to chyba cos pomyliles Slawek ,im mniejsza twardosc weglanowa tym mniej co2 w wodzie .
na przykladzie ph 6.5 przy :
Kh1=10ppm
kh2=20ppm
kh3=30ppm
kh4=40ppm itd.(dotyczy ph=6.5)
jesli mowisz o glonach to znaczy ze czyms nawozisz tylko czym?
bo mam to samo i wiem czemu ,podaje TPN+ tropica w ilosci 200% dawki dziennej ,a niespecjalnie ocenilem ilosc roslin w akwa ,tylko posluzylem sie objetoscia(200l).
najwazniejsza jest ocena ile roslin jest w zbiorniku ,jakiego typu (co lubia) i dostosowanie nawozenia do ilosci i upodoban roslin ,a nie do objetosci akwa , bo nie dosc ze nadwyzki w wodzie moga (nawet na pewno)zaszkodzic roslina to jeszcze bedziesz dokarmial glony nitkowate i piekne krasnorosty .
Ja rowniez Pozdrawiam .
-
Gość
●
U mnie problemy zaczely sie po filtrowaniu torfem w celu utrzymania ph. To byl blad bo nadmiar zwiazkow humusowych wykonczyl rosliny co zbieglo sie w czasie z brakiem co2. Po prostu za duzo kwasu w wodzie. Nie mialem testu na Fe a jak kupilem pokazal nie 0,1 tylko 1 to chyba 100ppm. Jak przy takim stezeniu ma nie byc glonow. Nie wymienialem wody tylko przepuscilem wszystko przez filtraxK. Mysle ze to super wynalazek na naprawianie bledow. Bardzo szybko(1-2 dni) zelazo spadlo do 0,1 a poziom azotanow do 0 poprzednio byl na poziomie 10 ppm Nie nawozilem jakies dwa tygodnie ze wzgledu na glony. Nie wiem czemu to cholerstwo jest takie uparte ze jeszcze jest. Co2 pomoglo roslinom gdyz przez 2 tyg tylko ono trzymalo ph wiec pewnie dochodzilo do 30ppm przy KH 1. wczesniej i teraz nawozy mieszam sam wedlug PMDD. Nie probowalem podrobki Tropica Master Grow ale chyba przy miekkiej wodzie u mnie bylby bardziej odpowiedni. Tymczasem widze jak rosliny dochodza do siebie, chociaz z tego co bylo zostala polowa. Niestety nawet maly blad szkodzi a taki jak moj to w ogole dramat. Niestety jak mowia czlowiek na bledach sie uczy tylko czemu na swoich. Teraz nawoz kapie przez kroplowke mniej wiecej 0,5 na 10 dni. Roslin mam nadal duzo i calej wody w obiegu ok. 1000l wiec troche potrzebuje. Tymczasem zamierzam wykorzystywac filtrax do korekt nadmiarow i trzymania bardzo miekkiej wody - moze w koncu uda mi sie rozmnozyc neony. Co do ph rezygnuje z torfu na rzecz HCL tylko nie moge sie wybrac do sklepu. Jak akwa dojdzie do siebie porobie fotki, na razie nie ma specjalnie co ogladac.
pozdrawiam z Dublina
-
Gość
●
Dzięki za odpowiedz, jest bardzo pomocna, już powoli podnoszę z GH z 3 do 7. Czy to jest odpowiednia wartość dla NO3 10-20?
-
Pawel P
●
Zalezy w jakim celu potrzebne ci takie a nie inne parametry. Ja mam akwa nastawione na ryby am. pld bystrzyki neony pielegnice itd. jak zakladalem akwa myslalem o paletkach ale brakuje mi jeszcze doswiadczenia na tak drogie ryby
Rosliny bardziej lubia wode miekka niz twarda, glony odwrotnie. Jesli nie masz ryb o szczegolnych wymaganiach tarla optymalne gh i kh wynosi 5. Jak mialem rakie + duzo Co2 nie nadazalem z przycinaniem roslin. Plus byl taki ze zaprzyjaznilem sie z wlascicielem sklepu akwarystycznego oddajac lub wymieniajac nadmiar rosli.
Klopoty zaczely sie gdy zaczalem obnizac parametry ph gh i kh. Poprzednio mialem NO3 10-15 teraz nie powinienem przekraczac 5. wczesniej przy poziomie Fe 0,5 nic sie nia dzialo a teraz jest wysyp glonow. Jednym slowem przy niskim gh trzeba baczniej zwracac uwage na nawozy gdyz latwo o niedobory.Zaleta niskiego gh i kh jest to ze trudno przekroczyc 30ppm zawartosci CO2 i trudniej o nadmiary.
Parametry wody zaleza czy i jakie masz ryby
pozdrawiam
-
Gość
●
Powiązane tematy
Witam,
Posiadam akwarium 72l które ma ponad 5 tyg. Obsada to 4 gupiki i jeden glonojad. Wpuszczone po zakończeniu cyklu azotowego. Karmione minimalnie.
Testy kropelkowe:
Kh 3
Gh 12
No2 0
No3 10
Akw...
Dzień dobry
Akwarium jest na substracie aktywnym. Filtracja jest za pomocą filtra gąbkowego delfin. Akwarium ma 35 litrów brutto. Oświetlenie 10w plant. Woda jest przygotowywana z ro pół na pół z kra...
Witam, mineralizuje wodę samym Qualdropem gh+ plant czyli samo mg/ca i wydaje mi się, że w moim zbiorniku występują objawy niedoboru SIARKI, bo przecież nie podaje jej ani z kno3 ani z kh2po4, w moim ...
Witam.
Zaczęły mi się pojawiać mikro dziury
Czy ktoś jest w stanie powiedzieć co jest nie tak ?
Parametry mam książkowe .
Choc nie wiem czy to nie przez mikro
Witam
Posiadam roślinne akwarium 112 litrów. Rośliny to lotosy, cryptokoryny, anubiasy, dzisiaj przyjdzie żabienica i jeszcze jakaś roślina. Posiadam filtr ro. W kranie mam wode o Gh jakieś 12 i Kh j...
Proponuje założyć bazę zdjęć roślin które mają nie dobory , makro lub mikro elementów.
1) Akwarysta umieszcza zdjęcie swojej rośliny
2) Akwarysta w formularzu zaznacza jakie nie dobory widzi u siebie ...
Dzień dobry
Czy jest w ogólne możliwe aby na starych liściach występowały niedobory mikro na przykład żelaza?
Czy w przypadku niedoboru mikro roślina przestaje raczej rosnąć i niedobory wystąpią jed...
Witam,
9 października zrestartowałem zbiornik 25l (20l netto) na kranówce i żwirku + kulki GT.
Przez pierwszy tydzień standardowo dodawałem dzienne dawki K i bakterie (Stability) oraz zalecane dawki ...
Witam
Akwarium 170l
Podloze: pokruszona lawa i ceramika, podsypka denerle deponitmix 6w1 (2cm), żwir bazaltowy 2-5mm
Filtr ultramax 1400l/h
Oswietlenie led 6500k, 80w, 55lm/l + barwa czerwona/niebiesk...
Witajcie.
Szukam pomocy w sprawie "zielenienia się" roślin. Ludwigia White którą mam od tygodnia zmienia kolor z białego na zielony, a i Rotala Maka Red też traci czerwień. Akwarium jest na...
|
|