|
|
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Przepraszam z góry za jakość zdjecia ale było ono robione telefonem  Mam poważny problem z rośliną na zdjęciu ( bolbitis?), ktąrą kupiłem do nowo zakładanego akwarium w bardzo dobrym stanie. Akwarium ma już ponad tydzień, wszystkie inne roślinki bardzo łądnie roną( jedynie na kabombach pajawia się sporo okrzemków) ale roślina i tak łądnie zaczyna sie rozrastać. Roślina ze zdjecia jak widać marnieje w oczach. Liscie gniją i odpadają. Co mogło by być tego przyczyną? Trudna adaptacja rośliny do nowych warunków? Akwarium: 104 l, 4x 18W, ph 7, kh 7 , z nawozów dodałem tylko raz PG ferro+.
-

mkrol
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Mielec
Masz tą roślinę przyczepioną do jakiegoś korzenia lub kamienia 
-

artur_89
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Jaworzno
roślina była już zakupiona razem z kamieniem do którego była przymocowana gumką. Korzenie nie trzymały się go za bardzo wiec wsadziłem ją razem z tą gumką do akwarium.
-

mkrol
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
U mnie bolbitis tez kiedyś kilka tygodni odchorowywał przeprowadzkę. Później, za sprawą miękkiej wody, wylotu filtra przy korzeniach i półcienia stworzył pokaźną kępę. Podajesz CO2?
-
Plejstocen
●
- Ranga: Stały bywalec
Tak. C02 podaje z butli 1,5kg do dyfuzora Tetry od samego początku tego zbiornika.
Plejstocen napisał(a):Później, za sprawą miękkiej wody, wylotu filtra przy korzeniach i półcienia stworzył pokaźną kępę.
U mnie ten bolbitis rośnie na samym środku w bardzo mocnym oświetleniu. Może powinienem go umieścić gdzieś w rogu gdzie jest troche mniej światła i lekki ruch wodu z filtra?
-

mkrol
●
mówię nie!
Ostatnio edytowano 31 lip 2009, 22:34 przez Gość, łącznie edytowano 1 raz
-
Gość
●
Światło niezbyt mocne , przepływ wody jak najmniejszy . To roślina wolno rosnąca z tendencją do odkładania się na powierzchni liści "mułu" i co za tym idzie przy silnym oświetleniu i nieidealnych warunkach podatna na rozwój glonów na tych powierzchniach. Tak jak anubias .
Czy ja wiem? U mnie rosnie na korzeniu tuz pod powierzchnia wody i jest narazony bezposrednio na swiatlo o silnym natezeniu. Do tego jest umieszczony przed wylotem filtra gdzie ma silny przeplyw wody. Wykorzystalem go jako maskowanie. Rosnie swietnie i musze go ciagle przycinac. Podaje CO2 i mam Ph 6,8. Zbyt twarda woda zle wplywa na Bolbtisa i to moze byc Twoja przyczyna. Rowniez trzeba poczekac aby sie przyzwyczail do nowego mieszkanka 
-

cHris dm
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Dundalk
Wypunktuje sobie kilka rzeczy  :
1) Bolbitis nie jest rośliną wrażliwą na zmianę parametrów wody
2) Najlepiej rośnie w zacienieniu, umiarkowany przepływ wody
3) Jak już dajesz CO2 pomimo słabego oświetlenia to samo PGC Ferro+ może okazać się niewystarczające
4) Masz dzwon dyfuzyjny a nie to co większość akwarystów uważa za 'dyfuzor', taki dzwon jest mało efektywny
5) cHris dm ma rację, Bolbitis nie przepada za twardą wodą podobnie jak większość roślin akwariowych
Napisz coś o filtracji i ogrzewaniu.
Pozdrawiam, Mariusz
-

enigma
●
- Ranga: Zasłużony akwarysta
- Miasto: Wrocław
-
Powiązane tematy
Hej
Film Jak usunąć z kamieni i korzeni glony przy pomocy preparatu firmy ADA -Phyton Git Sol . Film po niemiecku.
Wracam po 11 latach do akwartstyki i zakupiłem dzisiaj roślinę w ciemno bez nazwy i z dziwnym nalotem. Proszę o pomoc w wyjaśnieniu co to za roślina i czarne kropki na liściach.
Pozdrawiam
Witam wszystkich, cztery lata temu zlikwidowałem 450l z paletami - zdjęcia poniżej, jak widać rośliny tylko w doniczkach.
Jednak cały czas ciągnie mnie w stronę wody i zbieram się do założenia roślinn...
Witam tak jak w temacie od zakupu tych echindorusów minęło już 3 miesiące wypuszczone są młode liście tak jak widać na zdjęciach. Ostatnio przestały mi rosnąć stoją w miejscu przy ostatniej podmiance ...
Witam. Kupiłem roślinki na all... lokalnie... Pomijam to że dostałem wielkie G zapakowane kilka roślin w jedno pudełko... ale dostalłem też parę roślin których nie zamawiałem. Oto jedna z nich której ...
Witam.
Posiadam od około 2 miesięcy zbiornik 200l.
Za filtracje odpowiada fluval 305 i aquael turbo 1500.
Cykl azotowy zamknięty.
Parametrów wody nie mierzyłem wszystkich ale takie jak no2,no3,nh3/nh4...
bolbitis1.jpeg
Paproć Bolbitis heudelotii jest piękną i polecaną rośliną akwariową z bardzo atrakcyjnymi ciemnymi liśćmi. Bolbitis preferuje miękką wodę z pH poniżej 7 a na wzbogacanie jej dwutlenki...
Podpowie ktoś czy to.samiec czy samica bo mam problem
Witam posiadam akwarium 150x60x60 rosline mam pytanie co do lampy Chihiros LED-System Universal WRGB 1500mm
Czy wystarczy mi na takie akwarium z srednio wymagających roslin
Witajcie, przeszukuje forum jednak nigdzie nie mogę znaleść precyzyjnej odpowiedzi, mam akwarium 200 litrów (100cm x 40cm x 50cm) w którym mam dosłownie kilka Alternanthera reineckii mini które na ośw...
|
|