Nadmiar/Niedobor prosze o pomoc
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam
Mam problem z roslinami, liscie maja deformacje i ogolnie nie sa w najleprzej kondycji.Od dluzszego czasu sledze forum i duzo czytam,lecz niestety nie rozwiazalem tego problemu,mysle ze bedziecie wiedzec lepiej co moim roslina dolega.A teraz ktorki opis zbiornika:
Akwa 150X50X50 375L(300 L netto)
Podmiany-tygodniowo 50%
Oswietlenie- 9 godzin, dwa uklady: I- 12-21, II-15-18
Moc:1w/L,pelna moc swieci sie przez 3 godziny
Co2:butla wysokocisnieniowa 25ppm-33ppm
Parametry wody:
PH-7.0
Kh-10
GH-niestety nie mam testu ale podejrzewam ze woda jest twarda
NO3-10-15
NO2-0.0
PO4-1.0
Dozowanie nawozow
Do podmian: NO3-15ppm PO4:1.0ppm Potas:20ppm
Codziennie:NO3:2ppm K:1ppm PO4:0,25ppm PGC 50% dawki dzienne 3ml)
Jesli brakuje jakis informacji prosze pytac.Ponizej dalem zdiecia.Ocencie sami co brakuje,co zmienic w nawozeniu.
-
Raperzu
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Debica
Więcej potasu, do podmian 30ppm, dziennie z 3ppm, zawsze powinno być go więcej od azotu, bo będziesz miał spalone stożki. Z czego podajesz azot? z KNO3?
-
Maciej Kozłowski
●
Maciej Kozłowski napisał(a):Więcej potasu, do podmian 30ppm, dziennie z 3ppm, zawsze powinno być go więcej od azotu, bo będziesz miał spalone stożki. Z czego podajesz azot? z KNO3?
Jak pisalem wyzej do podiam podaje 20 ppm potasu,codziennie KNO3 2pmm na obietosc akwarium z czego K wynosi 1,6 i dodatkowo z PGC 50% zalecanej (K nie podaje zewzgledu ze podaje odrazu z KNO3 i PGC)-nie chce przedozowac.Ostatnio zauwazylem ze na jednej roslinie nie robi sie deformacja lisci,jak narazie bede utrzymywal takie wartosci ( chyba ze jakas zmiana)...???zobacze za kilka dni jakie beda efekty.Niestety nie znam stosunku Ca do MG wiec nic na ten temat nie moge powiedzec,wnioskuje ze mam twarda wode KH 10.
-
Raperzu
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Debica
Powiązane tematy
Cześć,
Od dłuższego czasu kompletuję sprzęt aby założyć kostkę 29x29x35 29L. Robię to na spokojnie czytając, edukując się aby wszystko było tak jak trzeba. Doszedłem do nawozów i tu zrobiły się dla m...
Witam serdecznie. Panowie pomóżcie mi w ocenie czy rysy na spoinie silikonowej w moim zbiorniku 120x45x50 szyba 10 mm bez wzmocnień mogą spowodować rozszczelnienie mojego nowego zbiornika. Rysy, skazy...
Witam czego to może być niedobór lub jakąś inną przyczyna?
Akwarium 180 l 160 netto wystartowało ok 3 miesiące temu
Akwarium na podłożu aktywnym rotala intense
Oświetlenie 80w LED RGB
Czas świeceni...
Witam może ktoś pomoże . Posiadam akwarium 112 l podłoże yokuchi ma już 2 lata aleod początku na wodzie kranowej. Od 3 tygodni podmieniam wodę na to ,a od 2 miesięcy posiadam CO2 . Co2 podaje godzinę ...
Witajcie,
Piszę z nadzieją na uzyskanie pomocy i podpowiedzi.
Opiszę akwarium, parametry a później problem.
Akwarium 220x55x60h zalane lipiec 2024
Filtracja sump ok 120L brutto (gąbki różnej gradac...
Dzień dobry, w słowach wstępu chciałbym się przywitać i napisać kilka słów o mojej przygodzie z akwarystyką. Wspomnianym hobby zajmuję się od wielu lat, zawsze miałem w posiadaniu większe lub mniejsze...
Szukam pomocy w identyfikacji niedoborów lub nadmiarów w oparciu o zdjęcia. Niestety nie jestem w stanie powiedzieć nic o parametrach w akwarium w tym momencie. Chciałbym poznać klucz oznaczeń niedobo...
Cześć wszystkim.
Proszę o pomoc w dobraniu właściwych dawek nawozów. Przegapiłem pojawienie się niedoborów i trochę się nakomplikowało w zbiorniku.
Akwarium: 130x60x65cm ok. 400l netto.
Oświetlenie:...
Witam .
Zbiornik na podłożu master soil
50 litrów netto , 50lumenow na litr barwa 7000k
K 18 (po zwiększeniu dawki mikro i zauważeniu niedoborów spadło do 10)
Ph6.9-6.3
Gh/kh 8/1
No3 5
Po4 0.2
Ca/mg...
Używam mineralizatora Seachem Equalibrium do GH i AquaVitro do KH, problem polega na tym że oba z nich zawierają dużo potasu. Chcąc mieć wartość GH=8 KH=4 mam już potas wg. testu JBLa na poziomie ok. ...
|