Twardość węglanowa - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Twardość węglanowa

Liczba wyświetleń: 2222·Odpowiedzi: 3
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.

28 lip 2008, 14:58 Twardość węglanowa  (#1)  

Witam. Mam ostatnio problem z twardością węglanową. Do zmiękczania wody używam kationitu. Kranówka ma następujące parametry: TWO 26 TWW 21. Po przelaniu wody przez kationit oczywiście parametry są takie: TWO - 0 TWW - 0 (bynajmniej tak pokazuje tester zooleka). Problem jest w tym, ze woda w akwarium ma nastepujące parametry: TWO 12 a TWW 3-4. Czemu TWW jest takie niskie?? I jak je podwyższyć? Tylko nie piszcie o sodzie oczyszczonej, bo niby ona podwyższa TWW ale cyjanobakterie sie potem u mnie pojawiają. Czy jest jakis inny sposob do podwyższenia TWW?? Co2 podaje dosyc duzo, ale mysle ze wiekszość jego i tak ulatuje do atmosfery prze ta niska TWW a przez to krasnorosty rosna sobie jak szalone:(
Pozdrawiam i prosze o pomoc.
Ostatnio edytowano 01 sie 2008, 18:53 przez Rom_27, łącznie edytowano 1 raz

Rom_27
Ranga: Poznaje temat

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
romanbyd Tryszczyn

28 lip 2008, 22:06   (#2)  

Na początek : nie wierz tak mocno testowi Zooleka :P :)
A może coś więcej info o akwa?...
...nie wystarczy chcieć, trzeba działać" (Goethe)

romanbyd
Ranga: Znający temat

Miasto: Tryszczyn

29 lip 2008, 08:40   (#3)  

Tak wiem!! Nie wierz zoolekowi:) tylko ze nigdy nie mialem takiej sytuacji z woda - az takich roznic w two a tww.
A wiec tak:
Akwarium 140l
parametry wody:
wg zooleka:
two - 12
tww - 3 - 4
no3 - 10
wg sery:
po4 - 0,25
fe - 0,25

ph - 6.8-7.0
co2 - podaje ok 1 babelek na sekunde

nawożenie: PlantaGainerCclassic i PlantaGainer Macro

Swiatło 3xPhilips Master TLD - 865 30W (ok. 0,7/l) Światło pali się od 12 - 22.

Pozdrawiam
Załączniki
26.08.jpg

Rom_27
Ranga: Poznaje temat

romanbyd Tryszczyn

29 lip 2008, 14:41   (#4)  

Akwa przyjemne dla oka :) . Może tak więcej roślin, np. na 3-ci plan, a sytuacja się poprawi.
...nie wystarczy chcieć, trzeba działać" (Goethe)

romanbyd
Ranga: Znający temat

Miasto: Tryszczyn

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

p.jpg

Twardość wody a przyswajalność nawozów i kondycja roślin

vasteq w Nawożenie · Odpowiedzi: 47 · Wyświetlenia: 21398
Czy może ktoś wytłumaczyć jak twardość wody a w szczególności KH ma wpływ na przyswajalność nawozów lub na ilość ich podawania? Przy małej twardości potrzeba chyba mniejszych dawek nawozów zgadza się?...

kalkulator uwzględniajacy twardośc wody

Krzysztof-Katowice w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3770
Witam Was, mam do Was kilka pytań 1. Czy istnieje kalkulator ktory uwzględni stosowanie soli w stosunku do twardości wody? Aby mniej wiecej wiedzieć jak nawozic azotem z KNO3 czy innymi solami pr...

Tetra ActiveSubstrate a twardość / odczyn wody

Niepohamowany w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1058
Czy podłoże Tetra ActiveSubstrate może zmieniać twardość i odczyn wody? W moim „świeżym” akwarium 54l zastosowałem ten substrat jako samodzielne podłoże. Akwarium wypełniłem wodą RO . Po kilku dniach...

Potas Easy life a twardość wody

git66 w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1505
Witam. Pytanie czy jest możliwe że Nawóz potasowy Easy-life: https://sklep.roslinyakwariowe.pl/nawozenie/potas-k/nawoz-easylife-kaliumpotassium-500ml-potas-p-5914.html podnosi twardości wody (KH i G...

Wkład do filtra z żywicą a twardość wody i bezpieczeństwo

mix1981 w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3484
Cześć wszystkim, czy ktoś stosował filtr z żywicą jonowymienną do zmiękczania wody? Chodzi mi konkretnie o takie coś https://dafi.pl/dafi/produkty/filtry-systemowe-dafi/filtr-z-zywica-jonowymienna/ -...

Twardość wody w akwarium a związki mineralne.

HaberAqua w Sprzątanie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 6437
Witam. Mam pytanie, czy podczas podmiany wody jeśli chce zbić twardość i leje samą wodę RO bez mineralizatora to czy nie wyjalawiam za bardzo wody, jeśli np. mam w akwarium GH-11, KH-9 i podmieniam 50...

Pomoc w zrobieniu analizy na twardość ogólną odczynnikami

mirooosss w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 2993
Witam, Temat dla osób znających się coś na chemii, mam do dyspozycji odczynniki: wersenian (płynny), czerń eriochromowa, bufor sprzęt: biureta, kolba Nie za bardzo wiem jak zrobić analizę na twardoś...

Twardość wody a makroelementy

radh w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1848
Czy warto w akwarium ustawic parametry Kh=0 i Gh=5-6 przy pH=6,6? Przy takich parametrach co z dozowaniem CO2? Wedlug tabelki i wzorow pH/kH CO2=0 ppm Jak powyzsze parametry mogą wplynac na poziom mak...

Twardość wody a kolor indykatora.

MisterVento3 w Technika CO2 · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3977
Witam, od jakiegoś czasu nurtuje mnie pytanie czy twardość wody może mieć wpływ na kolor w indykatorze. Od samego początku mam problemy z nitkami, w kranie strasznie twardą wodę i bardzo duże stężenie...

Twardość wody i podnoszące ją kamienie jak wyliczyć

ciabatta w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1733
Proszę o wyjaśnienie informacji. Woda RO wkładam kamienie po kilku dniach woda osiąga 18 Gh oraz sporą ilość Ca Jeżeli wleję kranówkę która ma 16 Gh to Kamienia ją podniosą do 34 Gh ?

Statystyki

Ten temat przegląda 428 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571606
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36913

•  Najnowszy użytkownik: veronika_lot

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 427 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.