Kilka dni temu wystartowałem akwarium 104 litrów. Obsadziłem doś sporą część zbiornika dosyć łatwymi w hodowli roslinami: Kabomba, moczarka, nurzaniec, microsorium, Rotala, Hygrophilia. Zakupione rośliny były w bardzo dobrej kondycji. Jednak już po kilku dniach od posadzenia widze że rośliny bardzo słabo rosną. Kabomba pusza jeden listek na 2 dni. Zbadałem parametry wody testami SERY i wygląda na to że wszystko powinno być w porządku. Temp. 27, PH 7.5, KH 7, GH 7, NO3 10, PO4 1, i żelazo którego według testu było mało bo tylko 0,05 to dodałem nawóz z Planta Gainer ferro+ tak aby Fe wynosiło ok. 2,5. CO2 podaje z butli 1,5Kg do dyfuzora Tetry z taką szybkością aby się jednocześnie podawało CO2 i rozpuszczało w wodzie. Światło świeci się przez 12h/dobę a jest 4 x 18W ale niestety zwykłe świetlówki a nie akwarystyczne: PILA i TUNGSRAM Day Light. Czy to światło jest przyczyną słabego zwrostu czy to może powolna aklimatyzacja roślin do nowych warunków?? Może powinienem podawać od rau jakieś nawozy? Mam do dyspozycji serie Planta Gainer.
W większości korzenie mają, przyciołem tylko niektóre te co mi się niemieściły w akwarium: Kabomba, moczarka, rotala. Podłoze to zwykły żwirek 1-5mm wymieszany z Tetra Initial Sticks. Nawóz dodałem bo myślałem że słabo rosną bo mają mało Fe. To na początku zbiornika nie podaje się żadnych nawozów nawet przy brakach pierwiastków??
Nie! Nie podaje się. W "zwykłej" wodzie - myślisz, że nie ma NIC ??! To byłaby wtedy "destylka" . Aklimatyzacja na początku, to widmo światła, ph, GH, KH, temperatura, "chemia" wody, także wytworzenie korzeni!.... Daj roślinom czas! To nie automaty...
Boracz w Nawożenie· Odpowiedzi: 70 · Wyświetlenia: 26771
Czy może mi ktoś pomóc w temacie: dlaczego rośliny w moim akwarium nie bąbelkują, ani jak rosną, ani po przycince? Na początku było ok, ale od jakiegoś czasu nic sie nie dzieje
Link do mojego zbiorni...
LukasTroch w Nawożenie· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1539
witam, dawno nie robiłem micro z kalkulatorem zulixa i zapomniałem jak wpisać dawkę jaką będę dawał dziennie do akwarium i czy dając intermag i chelat zelaza to w dwóch okienkach u góry po lewo ma być...
vasteq w Nawożenie· Odpowiedzi: 47 · Wyświetlenia: 21839
Czy może ktoś wytłumaczyć jak twardość wody a w szczególności KH ma wpływ na przyswajalność nawozów lub na ilość ich podawania? Przy małej twardości potrzeba chyba mniejszych dawek nawozów zgadza się?...
LukasTroch w Nawożenie· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3527
Witam. Od dłuższego czasu mam problem z zielenicami punktowymi na roślinach, na szybach i sprzęcie. Są to kropki ciężkie do usunięcia. Podaje parametry może ktoś się coś tu doszuka;
Akwarium 112L
Oświ...
Anonim 4156 w Nawożenie· Odpowiedzi: 29 · Wyświetlenia: 9704
Akwarium od kilku lat. Oświetlenie led kombinowane. Wg info winno być w granicach 0,5-07W/l. Całość na zwykłym żwirku. Pojemność 120 l. Podmiany wody co tydzień po 20 litrów RO (mineralizowana). CO2 p...
tomto1 w Nawożenie· Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4591
Cześć, zmagam się z tematem wybarwienia jakiś już czas - bez zadowalającego skutku ;) Oto co próbowałem i efektów niemal nie widać:
- azot = 0, nie podawany przez 3 tygodnie, znaczące spowolnienie wz...
mario w Nawożenie· Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 8331
Cześć,
generalnie miałem nie mieć jakiś super wymagających roślin ale nawet i te mają swoje słabsze dni. Obecnie w zbiorniku 720l brutto na zwirku, zbiornik dojrzały 4mce,nieodmulany:
1) Nurzańce
2)...
Anonim 4156 w Nawożenie· Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 9353
Akwa 120 litrów i CO2 z butli. Co tydzień podmiana 20 l wody RO, co 3 tygodnie - 30 litrów RO.
Od kilku tygodni utrzymuje mi się stały poziom NO3 (10-20 mg/l), K - 15 mg/l. Fosfór w pożądanym zakresie...
brunonatura w Nawożenie· Odpowiedzi: 23 · Wyświetlenia: 9752
Cześć,
rozpoczynam nowy wątek, aby nie mieszać w innych założonych przeze mnie.
Chciałbym rozpocząć nawożenie w moim Iwagumi. Akwarium ma miesiąc i dojrzało.
Mam dwa gatunki roślin Eleocharis parvula...
Furyan w Nawożenie· Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 9948
Witam , od półtorej roku mam baniak 200 litrowy.
Pół roku temu dołożyłem CO2 i miesiąc temu wymieniłem oświetlenie z oryginalnego juwela na dwie belki Superfish 56W suny + aquael plant 32w.
Rośliny po...
Statystyki
Ten temat przegląda 291 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571009
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 291 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej