pyatnie o CaSo4,i przeliczenie ile otrzymam ppm Ca po rozpus - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

pyatnie o CaSo4,i przeliczenie ile otrzymam ppm Ca po rozpus

Liczba wyświetleń: 2345·Odpowiedzi: 3
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
jak wy to liczycie chlopaki bo mnie juz rece opadaja ile ppm Ca otrzymam po rozpuszczeniu 1g CaSo4 w 100 l wody .
dajcie przyklad jak sie te stezenia liczy .
przyda sie to nie tylko mnie ale innym poczatkujacym

Gość

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

25 lip 2008, 22:35   (#2)  

Obliczamy ile jest Ca w zadanej ilości CaSO4:
Sumujemy masy atomowe wszystkich atomów związku, czyli Ca=40, S=32 4*O=4*16=64
Tak więc jeden mol siarczanu wapnia waży 136g, a wapnia jest w tym 40g. Z proporcji obliczamy(1*40/136), że w 1g CaSo4 jest tego wapnia 0,294g. Ponieważ ppm odpowiada mg/l zamieniamy gramy na miligramy, mamy 294mg wapnia. Teraz aby otrzymać nasze ukochane pipiemy dzielimy 294mg przez 100litrów wody do której dodajemy tę sól. Wychodzi na to, że 1g CaSO4 rozpuszczone w stu litrach wody podniesie poziom wapnia o 2,94ppm.
Dla soli uwodnionych należy uwzględnić mase wody.
Jeśli gdzieś jest błąd lub nieścisłość prosze o wybaczenie i korekte, spać mi się chce ;)
Ostatnio edytowano 26 lip 2008, 08:40 przez Plejstocen, łącznie edytowano 1 raz

Plejstocen
Ranga: Stały bywalec

26 lip 2008, 01:39 odp  (#3)  

wiellkie dzieki Plejstocenie dzieki tobie przypomnialem sobie jak to sie liczy i jak odczytywac z tabeli pierwiastkow masy atomowe(czasteczkowe)chyba raczej w tej kwestii nie bede mial problemu. :P

Gość

26 lip 2008, 17:42 o  (#4)  

acha powiedzcie jeszcze jak rozpoznac czy dana sol to forma uwodniona czy tez nie ,poniewaz najczesciej gdy kupuje cos to pisze tylko CaSo4,MgSo4 czy inne a pozniej dowiaduje sie na forum to uwodnione , to bezwodne itd.tylko czy zeczywiscie tak jest i od czego to zalezy.

Gość

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

1.jpg

Co ile ja lać

guzi75 w Nawożenie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 5521
Witam chciałbym się dowiedzieć czy ktoś może mi pomóc z nawozami a mianowicie chodzi o? Czy po podmianie wody nawozy lejemy tylko na tyle ile litrów podmieniliśmy wody, czy na cały litraż akwarium. A...
kostka.jpg

Ile Nawozic i jakie Nawozy

guzi75 w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4592
Witam, Mój zestaw Kostka- 31L brutto-30x30x35 netto-pewnie jakieś 25L Światło- Twinstar III 300C 16W 1028 lm świece 7godz akwarium ma 1 miesiąc CO2 TROPICA System Nano na noc zakręcam Filtracja- HW ...
1449395938430-1792791790.jpg

Ile potasu zużyją rośliny w ciągu tygodnia?

dwael w Nawożenie · Odpowiedzi: 32 · Wyświetlenia: 39527
Ponieważ szukałem długo i namiętnie na tym oraz innych forach i nie znalazłem konkretnej odpowiedzi, więc chciałem po prostu zapytać. Zanim oburzycie się, że przecież fosfor nie szkodzi, ale szkodzi, ...

Nawozenie z dozownikiem. Ile razy dziennie ?

vasteq w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2629
Podaje nawozy z dozownika automatycznego który ma opcje ustawienia kilku cykli w ciągu dnia. Mój nawoz to Vimi All in one. Zastanawiam się czy dla lepszego wykorzystania przez rosliny mniejszych dawek...

Ile potasu

Paweł Q w Nawożenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 5285
Witam potrzebuje pomocy ile powinienem mieć potasu przy tych parametrach:N-4, P-0,3, Ca-27, Mg-9, Kh-1, Ph-6,2, Fe-0,05,Gh-6 Akwarium jest na podłożu aktywnym helpa rośliny nie rosną

Ile czego dodać ?

spoko9711 w Nawożenie · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 6635
Witam Od początku Posiadam akwarium 1080 l nawożę solami, z mniejszymi bądź większymi sukcesami - jak do tej pory :D Ponieważ zdarzyła się mi przeprowadzka wraz z całym akwa i sprzętem trafiłem na...

Przeliczenie składu % na ppm w mineralizatorach

DarekSlim w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3111
Witam. W jaki sposob przeliczyć podany skład procentowy mineralizatorów na ppm?? Np. Vimi: sklad Ca 11%, K - 7%, ile to bedzie ppm np w 100 litrach? Vimi podaje skład w %, Seachem też a nie wiem jak t...

1,5 mg/l w 100 l a ile w 60l ?

spider26 w Nawożenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 4564
Drodzy Małe pytanie może banalne, ale chce mieć pewność. Mam kno3 rozrobione w 500 ml RO na etykiecie pisze ze dostarcza jedno naciśnięcie 1,5 mg/l w 100 l wody. I tu zgłupiałem .. to jakie stężenie b...

Nawożenie akwarium - ile makro- i mikroelementów?

snyghter w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 3096
W itam jestem tu nowy. Problem moj dotyczy nawożenia. Jaka ilosc nawozu makro i mikro oraz wegla w plynie podawac do mojego baniaka. Nawoze makro i mikro i weglem w plynie zakupionym orzez allegro. Ba...

Ile ppm "K" wprowadzam stosując Aquapotas??

Adi-85 w Nawożenie · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 11413
Witam, ile wprowadzam ppm "K" stosując zalecaną dawkę Aquapotasu?? Pozdr. Adrian K

Statystyki

Ten temat przegląda 331 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571609
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 331 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.