|
|
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Jaki nawóz polecacie do akwarium o wymiarach 100x35x30cm, oświetleniu 2x39W(~0,75W/L) i podawaniu CO2??
Niestety na Ada'ę jeszcze mnie nie stać
Woda:
GH 7
KH 5
pH 6
-

markus383
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Otwock Mały
Baniak 200l 130W co2 z butli AB mikro+makro+aquapotas na poczatku...ZA DUZO TEGO, a to pomieszalem mikro z makro:D a to zapomnialem nalac...
teraz uzywam
https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hp?t=23346
I powiem jedno, tego nawozu szukalem! Psik i po sprawie:)
-

Heathen
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Zabrze
Jakoś mało tych głosów 
-

markus383
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Heathen napisał(a):Baniak 200l 130W co2 z butli AB mikro+makro+aquapotas na poczatku...ZA DUZO TEGO, a to pomieszalem mikro z makro:D a to zapomnialem nalac... teraz uzywam https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hp?t=23346I powiem jedno, tego nawozu szukalem! Psik i po sprawie:)
Pochwalsie może osiągnięciami na tym nawozie 
-

Andrzej Bondaruk
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Katowice
Andrzej Bondaruk napisał(a):Heathen napisał(a):Baniak 200l 130W co2 z butli AB mikro+makro+aquapotas na poczatku...ZA DUZO TEGO, a to pomieszalem mikro z makro:D a to zapomnialem nalac... teraz uzywam https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hp?t=23346I powiem jedno, tego nawozu szukalem! Psik i po sprawie:)
Pochwalsie może osiągnięciami na tym nawozie 
jeszcze nie teraz, stosuje go dopiero 3 tyg, a przedtem tak jak pisalem sporo namieszalem, narazie wychodze na prosta. Ale w sumie fotke jak wroce zrobie:)
-

Heathen
●
markus383 napisał(a):Jakoś mało tych głosów 
Jakoś mało tych możliwości wyboru.
Wg mnie dla początkującego dobry będzie PG Classic lub Tetra PlantaMin + K2SO4 + KNO3 + KH2PO4. Pierwsze pozycje zadbają o poprawne nawożenie w mikroelementy i odrobinę potasu a w razie braków N i P (należy mierzyć testami) dodajemy KNO3 i KH2PO4. K2SO4 podajemy przy podmianach w ilości wyliczonej na kalkulatorze chemicznym (zamieszczony chyba jest na portalu) albo kupujemy gotowy nawóz potasowy.
Taka kombinacja pozwala początkującym samemu pilnować poziomu makroelementów co pozwala poznać swój zbiornik i swoje rośliny oraz dowiedzieć się jak rośliny reagują na braki czy nadmiary i czego i ile zużywają pomiędzy podmianami. Pozwala to także określić ile N i P produkują nasze ryby bo i to jest bardzo ważną rzeczą przy wyborze nawozów.
-

Emi
●
- Miasto: Gliwice
-
Narazie nie ma sie czym chwalic, widac po mikrozorium jak wygladaly liscie przedtem, i jak nowe odkad stosuje ów nawoz. Tak samo czarne patyczki po malym henku....a teraz? Widze ze gdzies jakies klacza przetrwaly i zaczynaja rosnac
Przepraszam ze zamieszczam tutaj, ale narazie oddzielnego tematu o swoim baniaku nie zakladam, dopoki nie osiagne efektu zamierzonego:)
-

Heathen
●
Piękne.
I moje ulubione rybcie- ramirezki. U siebie planuję kupić 8szt i zostawić ze trzy pary 
-

markus383
●
Jeśli jest tyle głosów na PG to zostawię to co już mam(Classic i Ferro+ -małe butelki, później kupię w dużych) i dokupię Macro w dużej. Jak dojdę do wprawy(i akwarium się ustabilizuje) to zacznę eksperymentować z samoróbkami, a narazie zaufam innym.
Dzięki za wszystkie głosy, chociaż niewiele ich. Możecie głosować do końca sierpnia(jeszcze mogę się przekonać do innego nawożenia), bo wtedy kupię już akwarium i nawozy 
-

markus383
●
Robię i stosuję ten sam nawóz, o którym pisał Heathen.
Co do serii PG to odradzam. Jak przeczytasz posty w dziale Glony, to użytkownicy tej mikstury napisali tam najwięcej postów z prośbą o pomoc.
-
Tomasz_P
●
- Ranga: Początkujący
Powiązane tematy
GEN-X-1.jpg
Informacja od producenta:
Gen X to nowatorski nawóz łączący kluczowe makro- i mikroelementy w jednej butelce, który znacząco ułatwia pielęgnację roślin akwariowych. Opracowany na bazie...
Rich-Solution-1200x630-px.jpg
Do gamy nawozów QualDrop trafił preparat Rich Solution:
ich Solution to preparat makroelementowy zawierający łatwo przyswajalne formy azotu i fosforu. Jest przeznaczo...
Witam. Mam akwarium 73L ze sporą obsadą ryb gdzie mam dość wysokie No3=25 i Po4=2. Podaje vimi all in one codziennie 7ml, ono jakos szczególnie nie zwieksza No3 i Po4 ale wydaje mi się ze powinienem z...
Cześć . Odkąd przesiadłem się z 60 do 190 L ciągle borykam się z problemami . Generalnie kupiłem trochę testów i wiem , że mam poważne braki mikro . Wrzucam dane akwarium z innego postu z update .Ze w...
Witam, mam pytanie, czytam o nawozach i dozowaniu i już mam kręćka w głowie.
W jaki sposób powinienem dozować nawóz tj. czy powinienem dążyć do utrzymania cały czas takie samego poziomu nawozu w wodzi...
nawozy-vimi.jpg
VIMI wprowadziło do oferty nowe, skoncentrowane nawozy w małych buteleczkach - podobnie jak ADA.
W ofercie ADA znajdziemy żelazo (jako ADA ECA) i hormony roślinne przydatne do regen...
Dzień Dobry,
Dotychczas mineralizowalem wode ro którą wlewałem do akwarium postawionego na podłożu ada amazonia ver. 1 przy pomocy preparatu growise mineraliser. Preparat ten dostarcza wapń i magnez w...
Szukając w internetach z asortymentu nawozów ogólnych bez N i P znalazłem następujące:
Tropica Premium Nutrition
Microbe-Lift Plants Green
Easy-Life ProFito
Aqua Art Planta Gainer Classic
Azotu mam ...
Witam wszystkich, na początku zaznaczę, że jestem bardzo początkujący jeśli chodzi o akwarystykę i robię co mogę ;)
Akwarium: 30l 29x29x35h
Oświetlenie: Lampka Aquael Leddy Smart 2 Plant 6W (7,5h/dzi...
Jakiś czas temu potrzebowałem "chemii" do zastosowań domowych, więc zacząłem szukać możliwości w moich okolicach.
No i znalazłem: https://warchem.pl/
Polecam!
PS
Można też zamawiać z wysyłk...
|
|