Pomoc w urządzeniu 17,5 l. - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Pomoc w urządzeniu 17,5 l.

Liczba wyświetleń: 1033·Odpowiedzi: 2
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
blackdrake

21 lip 2008, 19:34 Pomoc w urządzeniu 17,5 l.  (#1)  

Witam!

Na początku nadmienię że jeste początkujący i nie mam doświadczenia w hodowli roślin akwariowych (kiedyś prowadziłem akwarium, obecnie oczko wodne), oraz chciałbym przy niewielkim nakładzie pieniężnym zrobić coś ładnego.

Posiadam akwarium o wymiarach 35, 25 i 20 cm wysokości (co prawda miało ono służyć innym celom, ale nie wyszło ;)). Chciałbym przemienić je na akwarium roślinne z dodatkiem krewetek.

Po krótkiej dyskusji na innym forum (akwarystycznym) dowiedziałem się że można by wstawić do tego akwarium filtr kaskadowy (wg poradnika na tej stronie nie jest to najgorsze rozwiązanie). Dodatkowo poradzono mi taką obudowę na świetlówkę.

Co myślicie o takim sprzęcie? Zapewne świetlówka dodana w zestawie nie nadaję się i trzeba będzie wymienić ją na jakiś daylight. Czy dać dwie świetlówki o 8W czy jedną?

Planowałbym zrobić pokrywę ze spienionego PCV - wysokości około 6cm (tak, by 1cm pokrywy "zachodził" na akwarium).

Czy może lepiej nie robić pokrywy przy takiej powierzchni tafli wody?

Co do aranżacji planowałbym czarne tło (razem z pokrywą - ona wewnątrz byłaby biała) i ukształtować coś ładnego z wgłębki.

Wszystkie uwagi i rady są mile widziane - jestem na prawdę zielony.

Pozdrawiam.

PS. Zapomniałem dodać, że CO2 (jeśli musiałbym) to bym otrzymywał dzięki reaktorowi drożdzowemu ;).
Ostatnio edytowano 23 lip 2008, 22:07 przez blackdrake, łącznie edytowano 1 raz

blackdrake

Emi Gliwice

22 lip 2008, 16:05   (#2)  

Jeśli ściągniesz ten plastik z oświetlenia, który rozprasza światło to będzie ok. Może nawet świetlówka będzie na początk ok ale trzeba sprawdzić co na niej jest napisane i jakie ma parametry. Jeśli nie chcesz mieć problemów z wypływającą wgłębką to zamiast niej pomyśl nad trawniczkiem z gałęzatki. Kupujesz kulki, potem je rozcinasz, rozpłaszczasz nieco i albo przymocowujesz do płaskich kamieni, które następnie układasz obok siebie albo "przyszywasz" rozwiniętą gałęzatkę do siatki budowlanej (plastikowej). Do tego kilka większych skałek ala ADA albo jakiś ładny korzeń obrośnięty mchem i żadne CO2 nie będzie Ci potrzebne ani specjalistyczne światło a krewetki będą miały elegancki domek, który nie będzie kłopotliwy w prowadzeniu.

Emi
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Gliwice

blackdrake

22 lip 2008, 17:11   (#3)  

Wielki dzięki za odpowiedż!
Ja czytam dalej i wyczytałem, że chyba najtaniej by mi wyszło (do tego naj elastyczniej - tamta oprawka jest za długa i bym musiał ją w poprzek zawieszać :() gdybym podpiął elektronikę ze świetlówki kompaktowej (20W), przez oprawki bryzgoszczelne do świetlówki (i teraz mogę sobie sam wybrać dobrą świetlówkę).

Mała zmiana. Wrzucę szkicowy kosztorys takiego wynalazku (do tego nie wiem czy nie powinienem wziąść elektroniki z jakiejś markowej świetlówki 11W).

Oprawka z kablem T5 105 cm 5,89
Oprawka z kablem T5 105 cm 5,89
OBEJMY METALOWE T5 0,75
OBEJMY METALOWE T5 0,75
Elektronika z świetlówki 10
8W (30cm) PHILIPS Aquarelle 10000 K 19

Suma 42,28

Elektronikę trafię najprawdopodomniej za darmo - więc cena była by już jak za tamtą oprawę, ale mam lepszą świetlówkę. Co do świetlówki - to najdroższa na jaką mogę sobie pozwolić. Mógłbym wziąść jeszcze ewentualnie:
8W (30cm) PHILIPS MASTER TL-D 840 4000K 13
8W (30cm) SYLVANIA GROLUX 8500 K 14

blackdrake

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

IMG_2488.jpeg

Proszę o pomoc sinica krasnorosty

Mąteusz179 w Glony · Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 4567
IMG_2488.jpeg IMG_2489.jpeg Mam akwarium 72L (60x30x40) Pampa sinkor wrb 60cm na 30% 7h dziennie Podłoże jałowe piasek i żwir Grzałka na 23 stopnie Filtr tera ex 700plus na 90% mocy Co2 z butli i...
1.jpg

Pomoc w identyfikacji glonów (wgraj zdjęcie)

Piotr Baszucki w Glony · Odpowiedzi: 3402 · Wyświetlenia: 1461670
identyfikacja-glonow.jpg Wątek do identyfikacji glonów. Wgraj zdjęcie i poproś o identyfikację glonów, następnie sprawdź skuteczną metodę zwalczania korzystając z poradnika
11.JPG

Pomoc w identyfikacji rośliny - wgraj zdjęcie

enigma w Rośliny · Odpowiedzi: 2132 · Wyświetlenia: 752091
Temat dedykowany identyfikacji gatunków roślin wodnych.
20160130_181238.jpg

Pomoc w identyfikacji ryby (wgraj zdjęcie)

LYSERpL w Zwierzęta · Odpowiedzi: 146 · Wyświetlenia: 210421
Witam! Kupiłem niedawno akwarium, z którym dostałem kilkanascie rybek. Nie bardzo znam sie na pielęgnicach i prosze o pomoc w identyfikacji gatunków 1 http://imageshack.us/f/19/njzs.jpg/ 2 http://imag...
Bez tytułu.jpg

Pomoc w założeniu nowego akwarium

EmWuj w Nawożenie · Odpowiedzi: 35 · Wyświetlenia: 20263
Cześć, Od dłuższego czasu kompletuję sprzęt aby założyć kostkę 29x29x35 29L. Robię to na spokojnie czytając, edukując się aby wszystko było tak jak trzeba. Doszedłem do nawozów i tu zrobiły się dla m...
73ce8a47-11f1-4867-a81c-e58bcce100c7.jpg

Pomoc w diagnozie choroby(?)

Wojciech S w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1430
Cześć, zwracam się o pomoc w diagnozie choroby(?) u ryb w moim zbiorniku. Wszystko zaczęło się mniej niż pół roku temu, zaczęły wtedy zdychać skalary i czasem inne ryby, średnio jedna ryba na 2/4 tyg...
IMG_20250518_061723.jpg

Pomoc w ocenie

slaw1313 w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3201
Witam serdecznie. Panowie pomóżcie mi w ocenie czy rysy na spoinie silikonowej w moim zbiorniku 120x45x50 szyba 10 mm bez wzmocnień mogą spowodować rozszczelnienie mojego nowego zbiornika. Rysy, skazy...
20251108_203757.jpg

72l pilna pomoc - ugięcie szafki

Kuba47 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3816
Witam. Mam nowo zalozone akwarium 60x40x30, 72l postawione na szafce z Ikei. Wymiary 160x48. Szafka ma wzmocniony środek, bez wzmocnioneia tyłu. Blat wydawał się solidny przed postawieniem zbiornika. ...
20251026_222515.jpg

Pomoc w identyfikacji

Gumloke w Glony · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2300
Cześć, Czy ktoś wie co to moze byc? W moim akwarium pojawiło sie dużo takich przezroczystych obłoków. Czy to rodzaj jakiegoś glona, grzyba czy jaj?

Pomoc z obsadą do dwóch baniaków.

Pstrungarz w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2345
Dzień dobry - zakładam właśnie nowe akwarium(ciemne wody) i w głowie mam prostą i niedużą obsadę. Proszę tylko kogoś bardziej doświadczonego o opinię na ten temat. Akwarium 60x40x40 72l Podłoże piach ...

Statystyki

Ten temat przegląda 489 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571000
 •  Liczba wątków: 48803
 •  Użytkownicy: 36935

•  Najnowszy użytkownik: kamil_wind

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 489 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.