[375][nature]Dead End - Maciej Wnuk
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Witam. Po dluzszej przerwie w końcu skostruowalem nowy aranż. Chcąc nie chcąc musialem skosztować ryuboku. Z powodu strajku domowego rodziców musialem ograniczyć się w kosztach. No więc : Let's start!
1. Puste akwarium
2. Hardscape
3. Zalewanie
4. Fotka z 10 lipca
5. Nowy lokator
Trochę danych:
Akwarium: 375 litrów 150x50x50
Oświetlenie: 4 x 54 w T5
Filtracja: Fluval 305 Aquael 450l/h
ogrzewanie: grzałka, wiecznie wyłączona...
Zwięrzęta: Krewetki red cherry, babaluti, Otoski, Skalary (odmiana dzika i czarna) zbrojniki niebieskie, kirysy panda, neony , Pielęgniczka Kakadu
Roślinność: Valiseneria nana, Cryptocoryne wendtii green, Cryptocoryne brown, rotala rotundifolia, Eleocharis Parvula, Taiwan Moss, Liaoepsis brasilenis, Bolbitis heudelotti, Blyxa japonica, Rotala sp. green, Anubais barteri var. nana, Microsorium pteropus Windelov
Liczę na zainteresowanie
Pozdrawiam
Maciej Wnuk
Ostatnio edytowano 20 sie 2008, 18:48 przez Gość, łącznie edytowano 2 razy
-
Gość
●
Obsadź korzenie mchem, doda to naturalności akwarium 
-

artur_89
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Jaworzno
Jak ustawiłeś, umocowałeś korzenie, że się nie przewracają 
-
Kansol
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Bydgoszcz
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Mech bedzie na tej klodzie po lewej co wygląda najbrzydziej xD A na oby korzeniach co się krzyżują bedzie Microsorium narrow. Korzenie przytrzymalem kamieniami które tak jakoś się same wtopily w otoczenie 
-
Gość
●
Zapowiada sie ladnie chc juz teraz mi sie bardzo podoba. Poczekac trzeba az to sie naturalnie rozrosnie , przyklepie itd.
Jezeli moglbym cos skromnie dodac od siebie:
1. Na lewym korzeniu zamiast juz bardzo popularnych mchow, ktore czesto-gesto rozrastaja sie do poteznych rozmiarow umocowalbym - galezatke. Po pierwsze cos orginalnego, co nie czesto tu widze. Po drugie, bedziesz mial przykryty (juz nie taki brzydki  ) korzen delikatnym zielonym kocykiem. Ladnie i proporcjonalnie.
2. Ten skalarek wedlug mnie jakos mi teraz nie pasuje. Moze pozniej. Widze mniejsze rybki  i patrzac na proporcje to jak M/S Batory do kajaka. Moze stadko jakis srebrnych badz czerwonych rybek. Sredniej wielkosci. Bedzie cacy.
OT. W polskich aranzacjach czestym bledem jest utrata proporcji. Azjaci jakos tego nie maja. OK lapiemy zloty podzial ale dalej dowalamy wszystkiego i zamiast slicznej minimalistycznej ale jakze pieknej aranzacji mamy pastisz tego o co w NA chodzi.
-

cHris dm
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Dundalk
Dzięki Chris  Wpadłem na pomysł. A moze by tak zamiast gałęzatki małego heńka na tym korzeniu umieścić?
-
Gość
●
maciek* napisał(a):Dzięki Chris  Wpadłem na pomysł. A moze by tak zamiast gałęzatki małego heńka na tym korzeniu umieścić?
A może mini Pelię 
-

artur_89
●
Łooo Artur strzeliłeś w sam środek. Mini Pelia to jest to! Dzięki. Faktycznie mini Pleia bedze lepiej pasowała do tego klimatu. Dzięki jeszcze raz. Trafiłeś w samo sedno;)
-
Gość
●
Aktualka. Zmieniłem ustawienie korzeni. We wtorek udam się na polowanie na nowe drewno. Bo to jakoś nijak mi nie pasuje. Zwłaszcza ta kłoda po prawo wystająca ponad poziom wody. Taka troszka za długa;/
Pozdrawiam, Maciek
Ostatnio edytowano 20 sie 2008, 18:49 przez Gość, łącznie edytowano 1 raz
-
Gość
●
Ja bym nie kombinował z drewnem. Teoretycznie te dwie kłody powinny wyglądać beznadziejnie, ale imo wyszło całkiem fajnie - wygląda jak kawałek natury. Poza tym z doświadczenia wiem, że zwykle później żałuje się wprowadzonych zmian. Pozwól baniaczkowi rosnąć, a nowe drewno zostaw na następny aranż. Ładnie się rozwija 
-
Anonim 1811
●
[quote=chester]Teoretycznie te dwie kłody powinny wyglądać beznadziejnie[/quote] Nie do konca chyba zrozumiałem, jeśli ma wyglądać beznadziejnie to po co je dalej trzymać?  Do następnej fotki użyję chyba lamp błyskowych+softboxy bo te fotki mnie kompletnie nie zadowalają. Z doswiadczenia wiem że lampy błyskowe w połączeniu z sotboxami dają niesamowity efekt. A tak ps to fajnie że się podoba  Chester do następnej aranżacji to raczej będe musiał szukowac kamienie a nie drewno bo korzenie na razie mi się "przejadły" Znalazłem przed chwila małą szczepkę Microsorium Windelov leżącą wśród mchu. Chyba mały bonusik z zoologa 
-
Gość
●
Po prostu chodzi o to, że powinny wyglądać beznadziejnie. A wyglądają ciekawie  Gdyby ktoś mi powiedział, żebym włożył do zbiornika dwie skrzyżowane proste gałęzie to raczej bym się nie zdecydował, a tutaj proszę - gra gitara (oczywiście moim zdaniem).
-
Anonim 1811
●
chester napisał(a):Po prostu chodzi o to, że powinny wyglądać beznadziejnie. A wyglądają ciekawie  Gdyby ktoś mi powiedział, żebym włożył do zbiornika dwie skrzyżowane proste gałęzie to raczej bym się nie zdecydował, a tutaj proszę - gra gitara (oczywiście moim zdaniem).
Ja również się z tym w 100% zgadzam  Czasami to co proste jest piękne, jak dla mnie fajna aranżacja, wygląda już coraz lepiej.
-

artur_89
●
Nie był bym sobą jak bym jednak czegoś nie pozmieniał  Ale mieliście rację. Wśród wszystkich możliwości ustawienia korzeni obecna najbardziej mi się podoba. Zrobiłem podmiankę 100 litrów na RO. Wszystko byłoby ok gdybym nie musiał czekać na wodę jakieś 10godzin  Podałem również macro. Zmierzyłem azot. Z testu Sery wynika że jest na poziomie 5ppm. Co2 leci z prędkością 2b/sek Roślinki bąblują aż miło  Zwłaszcza Greenka która została juz podcięta dwa razy w przeciągu hmmm 14 dni i trzeba jeszcze raz ją przyciąc
Niestety źle zrobiłem że zalałem akwa kranówką, wyskoczyły krasnorosty
-
Gość
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Aktualka.

-
Gość
●
Szczerze powiem, że trochę zepsułeś aranż  Zapowiadał się bardzo ciekawie, a teraz stracił cały swój urok. No, ale może coś z tego wyjdzie
Pozdrawiam
25l - Low Tech - Krewetkarium
54l - Low Tech - P. Kakadu
96l - Tanganika -Ll. Meleagris + j. Dickfeldi
-
langi1219
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Tuchola
Lewa strona mi się bardziej podoba teraz za to prawa już mniej mi się podoba;/ Spox langi jak nie przekona mnie to ustawienie to wróce do poprzedniego.
-
Gość
●
Również uważam, że zepsułeś aranż. Te dwie belki nadawały NAPRAWDĘ naturalną atmosferę (czyli wyglądały, jak w naturze, a nie w japońskim ogródku  ), zwalonych pni w rzece.
Pozdrawiam
------
>>Moja strona<<
Na tym forum można odnieść wrażenie, że Heteranthera zosterifolia nigdy nie istniała...
-

Yahilles
●
-
spoko chłopaki już wróciłem do poprzedniego ustawienia bo mnie tez to nie przekonywały te korzenie  Boże jestem wykończony psychicznie przez to grzebanie w akwa 
-
Gość
●
Powiązane tematy
Hej
Film długi ponad godzinę, ale jak zwykle fajnie przedstawiony krok po kroku z budowy aranżacji i opieki nad zbiornikiem. Miłego oglądania.
Hej
Zapraszam do obejrzenia. ?si=qi8_1eOFIS4Bmvy9
Hej
Nowy aranż że stajni Liquid nature o wymiarach 150x60x60. Oczywiście film po niemiecku 😁. ?si=YA28XBm6fYB9xI33
Hej
Miłego oglądania. ?si=Pc9Uho4QabXfsC-A
Hej
Bardzo fajne te skały Wild rhino stones. Ciekawa struktura. &t=?si=jU_gJ-8BGogZjvld
Hej
Ciekawe duże projekty Liquid nature. Film po niemiecku. ?si=H7nIXt4dsEFpCSiA
ADA zaczyna promować małe zbiorniczki roślinne.
Witam
Można zrobić film długi ale jest w nim wszystko co do tej pory firma Oase przedstawiła w tych 5 odcinkach. Tak więc jeśli macie wolne 40 minut to zobaczcie jak to się robi w Liquid Nature.
Ed...
|
|