Stary temat - wirki? nicienie? wyplawki? - próba zwalczenia - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Stary temat - wirki? nicienie? wyplawki? - próba zwalczenia

Liczba wyświetleń: 2133·Odpowiedzi: 3
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Przyniosłem z roślinami 3 stworzenia.

Wypławka - podłużnego, trochę spłaszczonego, białego
Oczlika - wiadomo

i?

Bardzo cieńkie, białe nitki, jakby nitka z waty, poruszają się po szybach i w toni wodnej. Poruszają się chaotycznie.
Nie potrafię o tej pory tego zidentyfikować choć już ponad pół roku googluję i przeszukuję fora.
Wszyscy mówią, że jak podłużne to wypławek i już, ale wypławek po kuracji którą opiszę zapewne by zginął i tak się stało a białe nitki, żyjątka a nie glony, nadal żyją :|

Przy okazji zawlokłem z mchem ślimaki.

Jako że nie mam ani krewetek, ani ryb w akwarium - tylko mchy i trochę roślin, postanowiłem się tego wszystkiego pozbyć. Tym bardziej, że planuję duże nowe akwarium roślinne, w którym nie chcę mieć żadnych ślimaków, wirków, nicieni i wypławków.

Zrobiłem test - w wielu miejscach polecają siarczan miedzi.
Wiedziałem, że mogę mieć straty w roślinach - np. delikatne roślinki potrafią się dosłownie rozpuścić,

No i tak - 30 litrowe akwarium.
0,2 gramy siarczanu miedzi:
Ślimaki wszystkie co do jednego zostały zabite po 20 min.
Niestety wypławki i oczliki nadal pływały.
Po 30 min. dodałem 0,1 gram siarczanu miedzi.
Po następnych 30 minutach (w sumie to już godzina), wypławki powoli zaczęły umierać.
Jednakże oczliki i białe cieniutkie nitki nadal żyły.
W sumie po wspomnianej godzinie dodałem 0,3 grama siarczanu dodatkowo.
Oczliki i wypławki zginęły, jednakże niesamowicie cieńkie nitki, których właśnie nie mogę zidentyfikować, nadal żyły.

W sumie dodałem później wręcz zabójczą dawkę siarczanu miedzi jak na tak małe akwarium, Było to aż 0,9-1,0 grama siarczanu miedzi. Akwarium stało w siarczanie aż 3 godziny. Jakie było moje zdumienie, jak Kabomba się rozpływała a cieńkie białe robaczki nadal żyją?

Oczywiście wymieniłem po tej operacji 100% wody.

Tak jak wspomniałem, nie mam żadnych ryb i krewetek w akwarium. Przygotowuję mchy i roslinki do nowego, dużego akwa. Chcę się pozbyć tych cieńkich i wyglądających jak strzępy waty nieproszonych gości. Liczę się ze stratami w roślinności - chcę zastosować wyłącznie skuteczną kurację chemiczną.

Czy ktoś chemicznie pozbył się tych żyjątek?

raforafo

08 lip 2008, 18:55   (#2)  

mówię nie!
Ostatnio edytowano 31 lip 2009, 20:19 przez Gość, łącznie edytowano 1 raz

Gość

08 lip 2008, 21:51   (#3)  

Dzięki za odpowiedź. Jako że w akwa nie ma zwierząt chce eksperymentować - tym bardziej, że jak wspomniałem szykuje duże akwa które chce mieć czyste. Jak spróbuję tej moetody o której wspomniałeś, dam znać.

Czy tabletki pozostawić na stałe i czekać aż się rozpuszczą? Czy po jakimś czasie podmienić stosowna ilość wody?

raforafo

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

10 lip 2008, 00:25   (#4)  

mówię nie!

Gość

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

IMG_4950.JPG

Co to za robale? Nicienie?

Dejv95 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2852
Witam co to za małe białe drobne żmijki robale ? Siedzą w podłożu. IMG_4950.JPG Wysłane z iPhone przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl
IMAG5556.jpg

Nicienie(?) w podłożu - identyfikacja, czy zagrażają rybom?

Zamulacz w Zwierzęta · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 9864
Cześć! Proszę o pomoc w identyfikacji tych paskud. najwięcej jest ich oczywiście w podłożu, choć kilka razy widziałem jak pływały w zbiorniku :x Wydaje mi się, że przywlokłem je razem z roślinami pł...
nicienie.jpg

Nicienie - czy groźne?

zegancio w Zwierzęta · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 31895
Witam.Dziś zauważyłem pływającą (ruchem zygzakowatym) nitkę którą pożarł neon. Pierwszy raz coś takiego zauważyłem w moim akwarium. Akwarium ma 2 miesiące i do tej pory nic takiego nie pojawiało się.F...

Nicienie w akwarium

AquaMolitor w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2236
Koleżanki i Koledzy. Temat stary. Bywał nawet na forum. Do odkopania go skłoniły mnie nicienie zamieszkujące moje quasi krewetkarium. Na zdjęcie nie ma szans (póki co, ale czekam), bo obiekty zainte...

Nicienie, wypławki

Kuba47 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3166
Cześć. Posiadam zbiornik 30l od ok. 2 miesięcy. Mam w nim stadko krewetek red cherry i ślimaki(Helmety i Ampularię). Od pewnego czasu mam w nim problemy z planarią. Jest w nim sporo nicieni oraz (mnie...

Nicienie? Paludarium

Hati2999 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2399
Witam Wie może ktoś co to za stworzenie i jak się go pozbyć? Chodzi sobie po ścianie nad wodą. Niedługo w paludarium ma zamieszkać wąż trawny i boję się że to coś może mu zaszkodzić. Bardzo proszę o p...

Nicienie

dadu w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2603
Witam ,czy oprócz zooleka są jakieś preparaty na nicienie żyjące w podłożu ? a może jakieś rybki które na nie polują

Ryby zjadające nicienie

Kamil Sobala w Zwierzęta · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3968
Witam jakie ryby będą porządkować moje akwarium z pojedynczo pływających nitek lub też innych małych stworków . Zastanawiałem się nad Rozborą Galaxy ale wyczytałem że jest płochliwa i agresywna wobec ...

Nicienie

Kamil Sobala w Zwierzęta · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 7363
Witam mam problem pojawiły mi się nicienie w akwarium . Zbiornik założyłem parę tygodni temu. Byłem dzisiaj w sklepie zoologicznym i Pan powiedział że one pojawiły się od korzeni Reed mor Wood które m...

Ratunku!!!!Jakieś nicienie w akwarium!!!!

Albinn88 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 22645
Witam. Podczas robienia restartu akwarium,natknąłem się na dwie niespodzianki.:małe molinezje ukryte za kamieniami,oraz jakieś nicieniowate glisty wijące się jak tasiemce i próbujące się wspinać po s...

Statystyki

Ten temat przegląda 823 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571005
 •  Liczba wątków: 48807
 •  Użytkownicy: 36935

•  Najnowszy użytkownik: marcin stuglik

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 823 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.