|
|
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Dawnio niczego nie pokazywalem  Ale w poczatku lata przy okazji urzadzania nowej chatki dla mojej rodziny zaczynam urzadzac akwaria. Start od dwu malych 36x22x26 z OW na Mini Solarach. A wiec blizniaki na jednej szafce w przedpokoju (tak dla zaskoczenia wchodzacych  ). Wspolne rzeczy to poza tym (oprocz wody- na razie kran 100%, docelowo 2/3 RO, jak juz zainstaluje): filtry Eheim 2211 (choc jeden na Ehfisubstracie, a drugi na Bio Rio), zestawy rurek ADA-owskich (no.. jednej mi zabraklo, bo mi jeden kolega z forum podkupil  ), zestawy CO2 tez ADA, podloze tez wszelkie mozliwe historie Amanowskie (Penac P i W, Bacter 100, Clear Super, Tourmaline BC i Amazonia Powder), tyle ze ten po prawej ma jako dodatek polski piaseczek kwarcowy
A teraz roznice:
iwagumi- Manten Stones, krzaczki to Eleocharis parvula, Utricularia graminifolia, Hemianthus callitrihoides 'Cuba',
ryuboku- Old Black Wood, krzaczki to Hemianthus micranthemoides, Ludwigia arcuata, Didiplis diandra, Lagarosiphon madagascariensis, Rotala rotundifolia 'green', Microsorium pteropus 'narrow', Vesicularia montagnei.
Fauna, to zobaczymy- na pewno kraweteczki Red Cristal, a ryby......................
Fotki z pierwszego dnia 
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Kraków
-
Bardzo przyjemnie dla oka Grzegorzu 
Pozdrawiam
Marcin Pęczek
-

Marcin Peczek
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Łódź
Jak zwykle coś pięknego w Twoim wykonaniu  czekam na dalszy rozwój sytuacji. Powodzenia i pozdrawiam.
-

artur_89
●
- Miasto: Jaworzno
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Grzegorzu, bdb! Szczególnie przypadło mi do gustu Ryuboku - moje klimaty i fajnie zapowiadający się dobór roślin. Iwagumi też niezłe - proste, klasyczny układ 3 kamieni - podoba się. Parvulę od razu przytnij gdzieś do 1 cm inaczej będzie rosła wysoka jak accicularis, przynajmniej u mnie tak było. Sprawdzone, klasyczne schematy też trzeba umieć dobrze zrealizować, a Tobie wychodzi to doskonale!
-
Anonim 1811
●
Bardzo ładnie zapowiadają się te baniaczki,jednak bardziej podoba się rybouku .
-

Jerdezz
●
- Miasto: Kępno
Dzieki Panowie  Wlasnie mialem napisac, ze taka mala klasyka wprost w stylu Mistrza, alescie doskonale wyczuli  Tez czekam na rozwoj wypadkow 
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
-
Ja również stawiam na ryuboku.Generalnie "drewniane" aranżacje są bliższe memu sercu  .Z drugiej strony z chęcią zobacze te iwagumi jak wszystko podrośnie.
P.s Grzesiu,jak już przedpokój masz "zaaranżowany"  ,to teraz pora na coś więszkego w salonie 
-
Gość
●
Otoz to  Stawiam klasyczna dziewiecdziesiatke (90x45x45), moze wreszcie wygram konkurs ADA  No i bedzie jeszcze jeden wiekszy zbiornik, ale, jak mawia Adas, 'przechodze czesciowo na ciemna strone Mocy', bo bedzie to morszczyzna 
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
-
Fajne maluchy 
-

markus383
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Otwock Mały
To ja się wyłamię... Świetne Iwagumi  Naprawdę w moim guście.
-
Ghost
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Lublin
-
Grzegorz Guzik napisał(a):zestawy rurek ADA-owskich (no.. jednej mi zabraklo, bo mi jeden kolega z forum podkupil  )
osz... Ci niedobrzy koledzy z forum
Bardzo fajnie to startuje, czekam na dalsze foto, jako ze moj gust bladzi pomiedzy kamieniami a drewnem, to coz i lewa i prawa podoba mi sie
... z ta morszczyzna w salonie to przepadles ....
NIECH MOC BEDZIE Z TOBA!
-
poligraphica
●
Wlasnie, strasznie niedobrzy  No ale jakos sobie poradze
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
-
Grzegorz, zapodaj fotki postepów bliźniaków...
-
poligraphica
●
poligraphica napisał(a):Grzegorz, zapodaj fotki postepów bliźniaków...
Też jestem za 
-

Jerdezz
●
- Miasto: Kępno
Ja tez jestem za... Ale: prawy, czyli ryuboku jest juz fajniutki i nawet cos przycinalem, lewy jeszcze sie nie wykaraskal z glonkow i nie do konca dobrze rosnie utricularia. W obu na razie tylko Red Cristale. A poza tym.... moja skromna cyfrowka wyladowala ostatnio twardo na betonie i szlag trafil matryce. Tak wiec znowu robie tylko slajdy 
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Grzegorzu, domyślam się, że w tej kwestii jesteś tradycjonalistą, ale może czas kupić porządną cyfrę? Pokolenie internetowych akwarystów na pewno by na tym skorzystało 
-
Anonim 1811
●
Klasyczne iwagumi boję się tylko że jak utricularia urośnię to zasłonie kamienie. W opisie masz jeszcze HC. Czyżbyś jako trawnik zmieszał Utriculrię i Heńka?
Ryuboku tez ciekawe, bardzo ładny korzeń. Wsyzstkie łodygowce które wypisałeś w opsiie poszły na trzeci plan? Nie boisz się że wyjdzie z tego taki lekki misz masz.
Czy w "Zestawy CO2 Amanowskie" wchodzi u Ciebie również gaz który imituje zapach lasu deszczowego?
Powodzenia w morszczyźnie choć wolałbym żebyś pozostał przy jaśniejszej stronie mocy

-
Gość
●
Macku, celuje w jakiegos przyzwoitrzego Nikona, bo mam ten system analogowy, ale mi przeprowadzka (i morszczyzna, hehe.. no zartuje) zjada wszystkie srodki.........
macek* , tak zestaw CO2 zawiera pachnacy dwutlenek, choc jakos tam nie czuje.. Co do henka i utricularii- heniek jest po prawej stronie, a plywacz po lewej i z tylu po prawej. Mam mieszane uczucie co do utricularii, ale zobaczymy. W ryuboku jest.. 2 korzenie, a miszmaszu sie nie boje, mysle, ze bedzie ok 
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
-
pięknie zapowiadają się te bliźniaki;
mam nadzieję, że szybko pojawią się nowe foty 
-
zaraza
●
Wskrzeszam watek ze wzgledu na zapytania kilku osob  Jakis czas nie mialem cyfry bo mi spadla na betonik... A teraz juz mam. Ostrzegam- akwaria fotografowane z doskoku, oba przerosniete, choc kazde inaczej. W najblizszym czasie przycinka- w ryuboku tak naprawde dopiero trzecia  Po przycince pokaze efekty 
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
-
Powiązane tematy
Witam,
Zainspirowały mnie widoki, które miałem okazję ujrzeć na tym Forum, oraz własne zamiłowanie do miniaturyzacji (np. bonsai). Proszę wybaczyć zamieszczone zdjęcia, które są nie najlepszej jako...
Wreszcie! Nowe wcielenie blizniakow- tym razem jeszcze wiecej prostoty: krzaczki w iwgumi to Eleocharis parvula wzieta zywcam w formie darni z poprzedniej aranzacji w riuboku tylko mikrozorium, Ludwig...
Aloha, jakoś dawno tu nic nie umieszczałem, bo i za bardzo nie ma co. Akwaria właściwie poszły na 3ci plan odkąd pierworodny sie pojawił. Wrzucam mały update kjubów, zmieniły lokalizacje i stanowia te...
|
|