Czym obniżać lub podnosic paramety wody ??? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Czym obniżać lub podnosic paramety wody ???

Liczba wyświetleń: 1737·Odpowiedzi: 3
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Czerwinskid Mielec
Jak obniżać lub podnosić parametry wody Np. PH,KH,GH,NO3,PO4,Fe jeżeli są za niski lub za wysokie .Czy są jakieś domowe sposoby czy trzeba zakupić specjalne preparaty
Za każdą poradę będę wdzięczny.

Czerwinskid
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Mielec

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
bohen22 Gniezno

06 lip 2008, 20:38   (#2)  

ja osobiście nie muszę nic robić przy parametrach wody, nawet u paletek, czasami wleje ph minus z sery jak podskoczy i nic więcej. jakby co do obniżania jeszcze polecić moge aquacid z tropicala bo niby nie zawiera kwasu ortofosforowego, bo zoolek zawiera i zbijając drastycznie ph można miec piękną plagę glonów i wysokie fosforanki :) . sera jest na bazie kwasu siarkowego więc nie ma problemu. Kh lub inaczej tww spada razem z ph. Na fosforany jest preparat też z sery bo swojego czasu walczyłem z tym, nazywa się phosvec. ale na chwile obecną mam w filtrze wkład z sery phosvec granulat i fosforany utrzymują mi się na poziomie 00,1 do 0,2 mg/l przy codziennym nawożeniu makroelementami zawierającymi fosfor. Na NO3 to nie wiem czy jest jakiś preparat, ale mi powyżej 5 mg/l nie podskoczyło przy 10% podmianach raz w tygodniu na osmozę i ph utrzymuje się na poziomie 6,5 przy nawożeniu z butli CO2. Na twardości czyli kh i gh są woreczki do zamaczania w akwarium, tww i two, osobiście jeszcze nie sprawdzałem bo kh mam na poziomie 3 stopni a ogólną na poziomie 4. Mam nadzieje że troche pomogłem :D

bohen22
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Gniezno

Waldek Wrocław

10 lip 2008, 07:16   (#3)  

W akwariach z silniejszym światłem i niezbyt wysokiej twardości wody reguluje się pH za pomocą CO2. Ważna przy regulacji pH jest regulacja twardości wody (przy zbyt twardej zakwaszanie wody jest trudne i może spowodować więcej szkód niż korzyści). Czasami podwyższa się pH za pomocą NaHCO3 i obniża za pomocą preparatów zawierających kwasy humusowe, ale ja bym stosował te preparaty tylko wtedy, gdy istnieją oprócz zmiany pH jeszcze inne przesłanki za ich stosowaniem.
Pozdrowienia
Waldek

Waldek
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Wrocław

Nuroslaw Sieraków
Czerwinskid napisał(a):Jak obniżać lub podnosić parametry wody Np. PH,KH,GH,NO3,PO4,Fe jeżeli są za niski lub za wysokie .Czy są jakieś domowe sposoby czy trzeba zakupić specjalne preparaty
Za każdą poradę będę wdzięczny.

najpierw należy określić z czym mamy problem. W przypadku kiedy jest nim twardośc i ogólna zawartość składników, najlepszy będzie zakup filtra RO.

TO jest dokładnie jak z kijem. Łatwo go zestrugać aby był cieńszy niż odwrotnie.

Jeśli parametry wody którą posiadamy znacząco odbiega od zakładanych, kupujemy filtr RO, a pozostałe składniki dodajemy.
tym bardziej iż twardośc jest niemal stała a pozostałe składniki, szczególnie w akwarium roślinnym ulegają szybkiemu zużyciu.
I aby podnieść należy zakupić odpowiednie preparaty: chociażby nawozy.

Jesli w wodzie akwarium gromadzi się nadmiar składników - najprostszą metodą jest zwiększenia podmian wody na wodę o właściwych parametrach.

Nuroslaw
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Sieraków

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

14_1_3825.jpg

Nowe reduktory CO2 Aqua-Art v2 - jeden lub dwa manometry

Piotr Baszucki w Technika CO2 · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2579
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/nowe-reduktory-co2-aqua-art-v2-jeden-lub-dwa-manometry_1_intro.jpg Druga generacja reduktorów Aqua-Art. Polska marka Aqua-Art wprowadz...
20260426_150003.jpg

Badanie wody TDS

andrzejkowac w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2519
Nabyłem miernik TDS i teraz próbuję zrozumieć co on pokazuje i jakie z tego wyciągnąć wnioski .Badam wodę do podmian I wychodzi RO -0003ppm wynik stały Woda do podmian mieszanka kran RO - 0106ppm Wo...
IMG_0657.jpeg

Piana na tafli wody

akwagucio w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 5965
Cześć. Zwracam się z problemem który mnie męczy od tygodnia. A mianowicie podczas napowietrzania akwarium pęcherze powietrza nie rozpuszczają się tylko tworzą „pianę” na tafli wody. Zaznaczę że jestem...
IMG20251211200519.jpg

Czy do wody RO należy podać mineralizator?

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 68 · Wyświetlenia: 27944
Witam Mam już filtr RO i mam pytanie. Chciałbym obniżyć GH i ph wody w moim akwarium. Jako że wode w kranie mam średniotwardą i alkaliczną a chciałbym mieć kwaśną i miękką. Niech mnie poprawi ktoś je...

Pompa do usuwania wody

Przemek1979 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1568
Cześć, Szukam informacji dotyczących pompy do pomian wody. Bym mógł z salonu wypompować część wody prosto do łazienki lub np. Na taras dzięki długiemu wężowi. Ktoś mógłby wskazać jakiś swój przykład ...

Stabilizacja parametrów wody a akwarium

Ergoline w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1668
Witam, to mój pierwszy post na forum, proszę wybaczyć jakieś wpadki z mojej strony. Mam zbiornik 288l (120x40x60), zbiornik zalany 21marca, bakterie na start Stability Seachem, podłoże żwir 2cm+4cm J...

Jaki minimalny przepływ wody w kubełku dla 300 litrów?

Łoś w Filtracja · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 4985
Cześć Mam akwarium 300 litrów. I mam takie pytanie. Jaki jest w l/h minimalny przepływ wody w kubełku tak aby czyścił on wode mechanicznie i biologicznie w akwarium właśnie 300 litrów?? No bo mechani...

Czy CO2 może powodować zmętnienie wody?

askpl w Technika CO2 · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 7215
Witam serdecznie, Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...

Dawki codzienne nawozu a ilość w słupie wody

Robcio12 w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1496
Witam mam takie pytanie podaje dawki dzienne nawozu aquaforest makro i mikro I to jest ok azotu 0.6 A dlaczego po zmierzeniu w słupie wody pokazuje 0 mierząc testem kropelkowym Dodam że posiadam akwa...

Mój filtr ro nie robi wody RO, czy to zesputa membrana?

Sebosska w Nawożenie · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 15826
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...

Statystyki

Ten temat przegląda 4285 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571603
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36913

•  Najnowszy użytkownik: veronika_lot

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4285 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.