Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Czy w Iwagumi nie może być większych rybek niż np. neonki?? Zauważyłem, że zazwyczaj są tylko neonki i rasbory. Ja u siebie planuję taką obsadę:
1+2 A. Linkei/Nannancara Anomala(do 10cm)
20x Rasbora maculata
5x otosek
6x Red Cherry
Czy większe rybki coś szkodzą w tego rodzaju akwarium??
-

markus383
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Otwock Mały
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Oczywiście, że mogą być, ale w akwarium typowo roślinnym przyjęło się, że to ryby są dodatkiem a nie na odwrót, przeważnie ryby się wybiera takie, żeby było z nimi jak najmniej problemów, w szczególności chodzi o to, żeby nie robiły bałaganu (nie wyrywały roślin). Jeżeli chcesz mieć piękne rośliny, to nie masz czasu na rybki i na odwrót.
-

artur_89
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Jaworzno
No to dobrze. Jak oglądałem te akwaria to myślałem, że rybki szkodzą wodzie w podwodnych ogródkach 
-

markus383
●
- Miasto: Otwock Mały
markus383 napisał(a):Czy w Iwagumi nie może być większych rybek niż np. neonki?? Zauważyłem, że zazwyczaj są tylko neonki i rasbory. Ja u siebie planuję taką obsadę: 1+2 A. Linkei/Nannancara Anomala(do 10cm) 20x Rasbora maculata 5x otosek 6x Red Cherry Czy większe rybki coś szkodzą w tego rodzaju akwarium??
Zostawiłbym tak w Iwagumi:
20x Rasbora maculata
5x otosek
6x Red Cherry
-

ArS
●
- Miasto: Szczecin
artur_89 napisał(a):Oczywiście, że mogą być, ale w akwarium typowo roślinnym przyjęło się, że to ryby są dodatkiem a nie na odwrót, przeważnie ryby się wybiera takie, żeby było z nimi jak najmniej problemów, w szczególności chodzi o to, żeby nie robiły bałaganu (nie wyrywały roślin). Jeżeli chcesz mieć piękne rośliny, to nie masz czasu na rybki i na odwrót.
Może ktoś mi wytłumaczy dlaczego żywe stworzenia są traktowane jako dodatek, drugi plan? Jeżeli chcesz miec piekne rośliny to dlacego ma to odbijać sie na zdrowiu rybek
Jak ma czuć się neon który wystepuje w BW, w zbiorniku zalecane jest użycie roślin pływających aby "przytłumić" oświetlenie a tu jest wpuszczany do akwarium (np. iwagumi) gdzie oświetlenie wynosi prawie 1W/L?
Pozdrawiam, Paweł
-

pawel_ok
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: lubelskie
Jak któregoś z moich neonków razi światło w oczy : ) to sobie wpływa między rośliny i chowa w gęstwinie... potrawi czasem tak siedzieć maluch, aż do dobranocki.
-
Fellblade
●
- Ranga: Początkujący
Fellblade napisał(a):Jak któregoś z moich neonków razi światło w oczy : ) to sobie wpływa między rośliny i chowa w gęstwinie... potrawi czasem tak siedzieć maluch, aż do dobranocki.
Tak, mamy tu dwie sprawy: jedna to taka, że rybka zamiast swobodnie pływać po zbiorniku to siedzi gdzieś w ukryciu...
a druga to gdzie w iwagumi rybka na znalść "cień" skoro w calym zbiornkiu jest kilku centymetrowy trawnik 
Pozdrawiam, Paweł
-

pawel_ok
●
Chyba nie zrozumiałeś zartobliwego tonu...
Ale skoro chcesz na poważnie to jestem przekonany o kilku rzeczach, chociaż nie konsultowałem tego jeszcze z moimi rybkami.
Mając mało rybek a wiele roslin zapewniasz swoim rybkom większy komfort niż większość "akwarystów" którzy tłoczą rybki z kilkunastu gatunków (bo co chwile im się coś w supermarkecie spodoba) a nie potrafią sadzić roślin więc wrzucaja okręt podowodny odlany z jakiejś formy. Krytykowałeś tych akwarystów już kiedyś?
Nawet w iwugami tylko z eleocharisem lub lilaeopsisem są takie przestrzenie między źdzbłami trawki a np kamieniami gdzie rybki czasem wpływają (ja nie mam Iwagumi i rzeczywiście mam przyjemne strefy cienia), ale w kazdym Iwagumi takie strefy widziałem (zwłaszcza jesli pojawia sie w baniaku jakiś łodygowiec)
Ryby które kupujemy to w większości ryby tropikalne  , które uwielbiają słońce, ciepło...
a wiele z nich żyje w zbiornikach. które okresowo wysychają...
Moje całymi dniami pływają przy powierzchni, od wielu miesięcy są w swietnej formie, zadna mi jeszcze nigdy nie zdechła. Gonią się, ścigaja wpływaja pod prąd wody, trą się ze sobą, skubią mnie w palec, jedzą jak oszalałe. Gdy wyłaczam swoje gigantyczne żródła swiatła : ) ryby po chwili zastygają prawie w bezruchu i tak wegatuja całą noc (pomijajac oczywiście kiryski) - zastanawiam się dlaczego czasami.... hmmm moze dlatego, że Słońce (w tym przypadku swiatło o spektrum podobnym do słonecznego) to wspaniała, zyciodajna siła, która zrodziła przy niewielkiej pomocy Pana Boga : ) życie na naszej planecie?
acha i jeszcze jedno: rosliny to tez żywe stworzenia : )
-
Fellblade
●
Chyba nie zrozumiałeś zartobliwego tonu...
tak, może i nie zrozumiałem bo nie było to dla mnie żartobliwe Mając mało rybek a wiele roslin zapewniasz swoim rybkom większy komfort niż większość "akwarystów" którzy tłoczą rybki z kilkunastu gatunków (bo co chwile im się coś w supermarkecie spodoba) a nie potrafią sadzić roślin więc wrzucaja okręt podowodny odlany z jakiejś formy. Krytykowałeś tych akwarystów już kiedyś?
Masz rację, iż ryby w zbiorniku roslinym maja się znacznie lepiej niż w tami ze sztucznym okretem. Oczywiście, zwracam uwagę tym którzy sadzą sztuczne roślinki, ceranmiczne korzenkii etc. Nawet w iwugami tylko z eleocharisem lub lilaeopsisem są takie przestrzenie między źdzbłami trawki a np kamieniami gdzie rybki czasem wpływają (ja nie mam Iwagumi i rzeczywiście mam przyjemne strefy cienia), ale w kazdym Iwagumi takie strefy widziałem (zwłaszcza jesli pojawia sie w baniaku jakiś łodygowiec)
Zazwyczaj jak w iwagumi pojawi się jakiś łodygowiec (nawet kilka sztuk  ) to cienia zawile on nie zrobi, bo właściciel takiego zbiornika nie pozwoli aby płożył się na powierzchi wody, szczegolnie przy oświetleniu 1W/L. Chodzi mi o zacieniony zbiornik taki jak zaleca się dla noeonów  czyli na powierzchi rosliny pływające (np. pistia stratiotes) a nie cień rzucany przez źdzbło kilkucentymetrowej trawki... Ryby które kupujemy to w większości ryby tropikalne , które uwielbiają słońce, ciepło...
a neony "lubią" rośłiny pływające na powierzchi wody np pistia stratiotes a wiele z nich żyje w zbiornikach. które okresowo wysychają...
taka jest już natura.... Moje całymi dniami pływają przy powierzchni, od wielu miesięcy są w swietnej formie, zadna mi jeszcze nigdy nie zdechła. Gonią się, ścigaja wpływaja pod prąd wody, trą się ze sobą, skubią mnie w palec, jedzą jak oszalałe. Gdy wyłaczam swoje gigantyczne żródła swiatła : ) ryby po chwili zastygają prawie w bezruchu i tak wegatuja całą noc (pomijajac oczywiście kiryski) - zastanawiam się dlaczego czasami.... hmmm moze dlatego, że Słońce (w tym przypadku swiatło o spektrum podobnym do słonecznego) to wspaniała, zyciodajna siła, która zrodziła przy niewielkiej pomocy Pana Boga : ) życie na naszej planecie?
to dobrze że Twoje rybki mają się dobrze... acha i jeszcze jedno: rosliny to tez żywe stworzenia : )
tylko rybki to zwierzęta, które myślą, czują i cierpią jak mają złe warunki... To o co mi chodzi: dla rybek należy stwarzać takie warunki aby czuły się najlepiej, czyli w przypadku neonów W akwarium należy stworzyć środowisko zbliżone do mrocznego strumienia w dżungli.
a nie Iwagumi z oświetleniem 1W/L.
Pozdrawiam, Paweł
-

pawel_ok
●
Miałem nastrój ostatnio na długie dywagacje, alez sie rozpisałem... ale te tematy już nie raz były omawiane.
Zazdroszczę pewności, ze rybki myślą i czują... chciałbym tez miec taka pewność.
To co napisałem w zdaniu powyżej nie oznacza, że nie szanuję, czy nie uwielbiam zwierząt.
Zachwyca mnie większośc rzeczy stworzonych.
Nie sądzę, by podobnych uczuć nie żywili wszyscy Ci zapaleni akwaryści, którzy stworzyli style takie jak Iwagumi i pokrewne. Jestem wręcz przekonany, ze nie kierowali się wyłacznie "wykombinowaniem" kompozycji, którymi mogliby sie pochwalić sąsiadom. Większość z nich myśli o tym, czy coś mogłoby szkodzić rybkom, badz powodować dla nich istotny dyskomfort - o tym jestem przekonany tak jak Ty o mysleniu rybek.
: )
A tak wogóle to sprzeczam się tak przyjacielsko, z przekory wrodzonej.
-
Fellblade
●
A ja pojde o krok dalej, te wszystkie iwugami/ryboki i inne (nie chce mi sie sprawdzac pisowni) to tworzone sa doslownie w ekspresowym tempie, rybki wrzucane nie po to aby pomoc w rownowadze itd tylko aby zrobic zdjecie....jak ja widze jak niektorzy co pol roku zmieniaja aranzacje to mnie juz wogole skreca...tu napewno o rybkach nikt nie mysli.
-

Heathen
●
- Miasto: Zabrze
Fellblade napisał(a):A tak wogóle to sprzeczam się tak przyjacielsko, z przekory wrodzonej.
Po to jest forum, aby podyskutować, każdy ma swoje poglądy 
Pozdrawiam, Paweł
-

pawel_ok
●
Powiązane tematy
rybki chowaja sie pod filtrem lub w roslinach co zrobic?
Witam,
w swoim akwarium nie miałem szczęścia do odważnych ryb, miałem neona zielonego, czerwonego, zwykłego, teraz bystrzyki amandy i wszystkie prędzej czy później staja się płochliwe. Do akwarium rac...
Rybki osiadaja na dnie i zdychaja nie wiem co zorbic juz zwracalem sie po porade na stronie caly czas to nastapia mam molinezje i brzanki molinezji jest teraz 2 stzuki bo jedna zdechła a brzanek 6 ora...
Rybki plywaja na sammym dnie albo brzanki glowa do podloza nie wiem co zrobic testy wykazuja na dobra wode brzanek 7 molinezji 3 a kiryskow jest 3 akwa 60l
mam 3 molinezje 4 brzanki w 60l akwarium i rybki pływaja po samym dnie chyba ze dostaja pokarm to szybko wyplywaja do gory czym to jest spowodowane jak swiatlo jest wylaczone to plywaja w miare normal...
Witam,
Zakupiłem taki zestaw:
aquael.jpg
aquael2.jpg
i dojrzewa...
do.jpg
Mam pytanie odnośnie oświetlenia w tym zestawie. Ma ono 3 tryby, dzień, wieczór/wschód i noc. Ponoć rybki nie lu...
Zapraszam do obejrzenia propozycji rybek do nano akwariów.
Szczegółowe opisy i wymagania znajdziecie w bazie ryb: https://sklep.roslinyakwariowe.pl/ryby-krewetki/ryby/wielkosc-akwarium/nano-c-348_2390...
Zastanawiam się jak by wyglądało połączenie dużego akwarium 200, 300, 500 litrów i dużej ławicy mikrorybek pokroju galaxy albo czegoś innego powiedzmy do 3,5cm ale w znacznych ilościach. Miał ktoś kie...
Witam.
Posiadam w pracy akwarium 120l a w nim rybki t.j. brzanki (6), molinezje (4), gupiki(?), mieczyki(?), tetry(11), neony(5), glonojady(4), kirysy(6), danio(5), 2 welony złote długość po ok 10cm...
Czy warto mieć glonojady syjamskie?
|
|