Nawoże Co2 24 godziny na dobe. - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Nawoże Co2 24 godziny na dobe.

Liczba wyświetleń: 1158·Odpowiedzi: 3
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Nawożę od pół roku CO2 24h/dobe. Nawożę z bimbrowni, bąbelki ida praktycznie cały czas, 1-2 na sekundę.W dzień nie włączam napowietrzania wogólę, chodzi tylko 24 godzina na dobe filtr wewnętrzny Nic sie nie dzieje, rybki zachowują się normalnie( czesto obserwowałem je czy czasem nie są podduszone, rośliny są zielone i pięknie rosną, woda dzięki CO2 spadła z 7.8 na 7.0 pH i utrzymuje sie cały czas na stałym poziomie. Akwarium zamaknięte pokrywą całąd dobę. Czy coś jest nie tak? Pytam bo mnie dziwi że ludzie zatruwają sobie zbiorniki juz po jednej dobie a ja szprycuje to akwarium cały czas i nic. Dodam że gaz podaje prymitywnym dyfuzorem firmy FILTUS ( zwykły kawałek odwróconego plastikowego kubka).

DanKro

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Kadazan Toruń / Bydgoszcz

02 lip 2008, 20:40   (#2)  

Proste - masz duży bufor kH, który nie pozwala na nagłe, duże skoki pH. To właśnie skoki odczynu, oraz odczyn za niski są groźne, ale przy twardej wodzie to nie grozi.

Kadazan
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Toruń / Bydgoszcz

02 lip 2008, 21:05   (#3)  

Ponadto rozpuszczasz gaz pasywnie, żadnego rozpylania, mieszania tylko dyfuzja.

Plejstocen
Ranga: Stały bywalec

03 lip 2008, 12:17   (#4)  

Plejstocen napisał(a):Ponadto rozpuszczasz gaz pasywnie, żadnego rozpylania, mieszania tylko dyfuzja.

Czyli mam rozumieć że rozpuszczeni przez deyfuzję jest mało efektywne i lepiej skombinować jakiś " rozpylacz" do CO2?

Jeśli tak, to jaki najtańszy radzicie? (pewnie jakiś oparty na kostce lipowej ale przecież pewenie mikropory sie zatkają po jakimś czasie, mniej wiecej po jakim?)

DanKro

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

YouTube

Jak zakwasić wode bez CO2 ??

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 48 · Wyświetlenia: 14697
Witam Udało mi się zmiękczyć wode przy pomocy wody ro i jak w kranie mam 11 GH to teraz w akwarium mam 5 GH. I udało mi się też ją lekko zakwasić tak na 6,5 ph ale to dzięki chyba podłożu Controsoil....
YouTube

Akwarium z mchami - czy podawać CO2 i nawozić mchy?

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1719
YouTube

Low-tech bez CO2, bez nawozów, bez ogrzewania

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3956
bezco2.jpg In this video I discuss the four most important criteria for success when managing low tech planted aquascapes. 1. Substrate: Aquasoils are the best option and superior to other substra...

Jbl direct co2 test - nie działa

szkot w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1537
Dzień dobry, Jakiś czas temu zakupiłem wyżej wymieniony test do bezpośredniego pomiaru co2. Nieważne czy mierze wodę z akwarium LT, wodę kranową, wodę przegotowaną, dopiero po wlaniu wielu kropel mi...

Nawożenie HT z Co2

Dejv33 w Nawożenie · Odpowiedzi: 25 · Wyświetlenia: 9621
Witam, zakładam akwarium 120L HT. Oświetlenie - Chihiros LED RGB VIVID 2 Akwarium - 80x35x50 Podłoże - Platinium Soil Normal Zestaw Co2 Planowane rośliny to w szczególności średnio wymagające ale i ...

Jak szybko rozpuszcza się Co2 z dzwona?

seb_ik w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4558
Dzień dobry wszystkim! Pytanie jest następujące: sprawiłem sobie do małego baniaczka ok. 20l zestaw ISTA BUTLA CO2 Z DYFUZOREM, pytanie dla obytych: jak szybko powinien znikać z dzwonu bąbel z gazem,...

Czy ktoś zna skład CO2 w płynie?

smugga w Nawożenie · Odpowiedzi: 104 · Wyświetlenia: 54970
Witam, czy ktoś z szanownych kolegów i koleżanek forumowiczów zna i mógłby podać "przepis szwagra" na ten modny ostatnio specyfik jakim jest węgiel w płynie ? Spodziewam się, że tak jak w przypadku in...

Tetra CO2 Plus

mmagik123 w Nawożenie · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 17101
Witam, Dzisiaj na stronie sklepu natrafiłem na CO2 w płynie. https://sklep.roslinyakwariowe.pl/tetra-plus-250ml-p-20913.html?osCsid=6df84e45f95e8 A teraz pytanie do was : Jak się sprawdza w waszych...

Nawozenie bez co2

coku w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1955
Witam , chce sie wziąć w końcu lepiej za akwarium i szukam odpowiedzi od osób , które miały nie jedno akwarium , żeby mieć pewność. Chce zamówić sole i sam nawozic bez testow, metoda EI, tylko bez co2...

Trawnik - bimbrownia i CO2 w płynie

AQwa MANIAK w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2022
Chciałbym założyć akwarium z trawnikiem, i mam pytanie czy trwanik będzie poprawnie rósł z co2 z bimbrowni plus węgiel w płynie.

Statystyki

Ten temat przegląda 279 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571608
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 279 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.