Nawoże Co2 24 godziny na dobe.
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Nawożę od pół roku CO2 24h/dobe. Nawożę z bimbrowni, bąbelki ida praktycznie cały czas, 1-2 na sekundę.W dzień nie włączam napowietrzania wogólę, chodzi tylko 24 godzina na dobe filtr wewnętrzny Nic sie nie dzieje, rybki zachowują się normalnie( czesto obserwowałem je czy czasem nie są podduszone, rośliny są zielone i pięknie rosną, woda dzięki CO2 spadła z 7.8 na 7.0 pH i utrzymuje sie cały czas na stałym poziomie. Akwarium zamaknięte pokrywą całąd dobę. Czy coś jest nie tak? Pytam bo mnie dziwi że ludzie zatruwają sobie zbiorniki juz po jednej dobie a ja szprycuje to akwarium cały czas i nic. Dodam że gaz podaje prymitywnym dyfuzorem firmy FILTUS ( zwykły kawałek odwróconego plastikowego kubka).
-
DanKro
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Proste - masz duży bufor kH, który nie pozwala na nagłe, duże skoki pH. To właśnie skoki odczynu, oraz odczyn za niski są groźne, ale przy twardej wodzie to nie grozi.
-

Kadazan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
Ponadto rozpuszczasz gaz pasywnie, żadnego rozpylania, mieszania tylko dyfuzja.
-
Plejstocen
●
- Ranga: Stały bywalec
Plejstocen napisał(a):Ponadto rozpuszczasz gaz pasywnie, żadnego rozpylania, mieszania tylko dyfuzja.
Czyli mam rozumieć że rozpuszczeni przez deyfuzję jest mało efektywne i lepiej skombinować jakiś " rozpylacz" do CO2?
Jeśli tak, to jaki najtańszy radzicie? (pewnie jakiś oparty na kostce lipowej ale przecież pewenie mikropory sie zatkają po jakimś czasie, mniej wiecej po jakim?)
-
DanKro
●
Powiązane tematy
Witam
Udało mi się zmiękczyć wode przy pomocy wody ro i jak w kranie mam 11 GH to teraz w akwarium mam 5 GH. I udało mi się też ją lekko zakwasić tak na 6,5 ph ale to dzięki chyba podłożu Controsoil....
bezco2.jpg
In this video I discuss the four most important criteria for success when managing low tech planted aquascapes.
1. Substrate: Aquasoils are the best option and superior to other substra...
Dzień dobry,
Jakiś czas temu zakupiłem wyżej wymieniony test do bezpośredniego pomiaru co2. Nieważne czy mierze wodę z akwarium LT, wodę kranową, wodę przegotowaną, dopiero po wlaniu wielu kropel mi...
Witam, zakładam akwarium 120L HT.
Oświetlenie - Chihiros LED RGB VIVID 2
Akwarium - 80x35x50
Podłoże - Platinium Soil Normal
Zestaw Co2
Planowane rośliny to w szczególności średnio wymagające ale i ...
Dzień dobry wszystkim!
Pytanie jest następujące: sprawiłem sobie do małego baniaczka ok. 20l zestaw ISTA BUTLA CO2 Z DYFUZOREM, pytanie dla obytych: jak szybko powinien znikać z dzwonu bąbel z gazem,...
Witam, czy ktoś z szanownych kolegów i koleżanek forumowiczów zna i mógłby podać "przepis szwagra" na ten modny ostatnio specyfik jakim jest węgiel w płynie ? Spodziewam się, że tak jak w przypadku in...
Witam, Dzisiaj na stronie sklepu natrafiłem na CO2 w płynie.
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/tetra-plus-250ml-p-20913.html?osCsid=6df84e45f95e8
A teraz pytanie do was : Jak się sprawdza w waszych...
Witam , chce sie wziąć w końcu lepiej za akwarium i szukam odpowiedzi od osób , które miały nie jedno akwarium , żeby mieć pewność. Chce zamówić sole i sam nawozic bez testow, metoda EI, tylko bez co2...
Chciałbym założyć akwarium z trawnikiem, i mam pytanie czy trwanik będzie poprawnie rósł z co2 z bimbrowni plus węgiel w płynie.
|
|