Dobre podłoże - Czy wystarczy na początek?
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Dowiedziałem się z kilku źródeł że zwykły żwirek wymieszany z TETRA INITIAL STICKS oraz TETRA NITRATE MINUS PEARLS to dobre i chyba wystarczające podłoże dla roślin. Czy tak przygotowany żwirek wystarczy na start zbiornika roślinego czy potrzebny będzie nawóz płynny? Na oku mam nawóz z serii Planta Gainer; czy to dobry zestaw z podlożem dla wszystkich, nawet wymagających roślin? Jezeli ktoś urzywa tych 2 nawozów do podłoza to może się podzieli swoimi spostrzeżeniami. Za każdą porade bedę wdzięczny.
-

mkrol
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Mielec
W zakładanym ponownie zbiorniku, po rocznym "bycie" na glinie i torfie pod żwirem, "ulepszyłem" podłoże. Na sam spod zastosowałem 20l acti substrate, następnie TETRA INITIAL STICKS, całość pokryłem żwirkiem 2-3 mm. Dziś mija miesiąc od startu, rośliny rosną pięknie, do wody dodaję jedynie K i Mg do podmiany. Światełka mam mało, bo 2x54W na 300l zbiornik (120x50x50), lecz nawet takiej rośliny jak glossostigma czy mały Heniek rosną wspaniale.
Z całą stanowczością mogę polecić taką kombinacje podłoża, poniżej zdjęcie zbiornika po miesiącu jego funkcjonowania. W razie wątpliwości pytaj.

-

Cyprus
●
- Miasto: Strzyżów
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
-

Tusia
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Rzgów
-
Tusia napisał(a)::shock:  ale piękne  Gratulacje 
Dziękuje
Nie jest to szczyt moich marzeń, lecz krok w dobrą stronę.
Do pełnego piękna tego zdjęcia brakuje moczarki, którą po moim błędzie lekko zmarniała, jak i również II planu, który po wzroście Heńka zaginął.
Ale kończę moje wypociny, gdyż to nie miejsce na nie
-

Cyprus
●
Masz gdzieś swój temat z tym akwa od początku  Jeśli nie to koniecznie załóż a jeśli tak to daj link...będę obserwować 
-

Tusia
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Rzgów
-
Na chwilę obecną nie posiadam, lecz obiecuję iż w tym tygodni założę taki wątek
-

Cyprus
●
Ale odpowiedzieliście na pytanie na pewno koleś wie wszystko Napiszcie coś wiecej sam jestem ciekawy o tym podłożu .Czy warto je stosować a jeśli nie to jakie
Dzięki za cenne informacje
Pozdrawiam 
-

Czerwinskid
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Mielec
Powiązane tematy
Witam zacząłem się interesować fotometrami . Który fotometr pokazuję dokładniejsze wyniki exaqua czy tak zwana mała hanna ? https://trzmiel.com.pl/akwarystyka-slodkowodna/hanna-instruments-hi-781-test...
Witam
Mam już filtr RO i mam pytanie. Chciałbym obniżyć GH i ph wody w moim akwarium. Jako że wode w kranie mam średniotwardą i alkaliczną a chciałbym mieć kwaśną i miękką. Niech mnie poprawi ktoś je...
Witajcie ponownie.
Dziś mija 5 dzień od zalania zbiornika
IMG20251112171151.jpg
I tak, wiem - akwarium uczy cierpliwości. Ale nie wytrzymałem😝, i po niecałym tygodniu od zalania zrobiłem testy wo...
Zapraszam do obejrzenia.
Przypominam o możliwości automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.
404622316_1417099819015305_317101251705529617_n.jpg Witam,
Utworzyłem wątek, aby prosić was o pomoc w sprawie mojego akwarium.
Akwarium 120x50x50 ilość wody 220 litrów zalane metodą dark start 17 grud...
Pytanie jak w temacie. Chodzi mi o taki preparat, po dodaniu którego z wody RO zrobi się woda z odpowiednimi parametrami do akwarium towarzyskiego?
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...
Mam pytanie . Jakie jest Wasze zdanie ? Lepiej mieszać RO z kranówką czy z odpadem ?
Witam
Posiadam roślinne akwarium 112 litrów. Rośliny to lotosy, cryptokoryny, anubiasy, dzisiaj przyjdzie żabienica i jeszcze jakaś roślina. Posiadam filtr ro. W kranie mam wode o Gh jakieś 12 i Kh j...
Wystartowałem nowe akwarium na podłożu Tropica. Korzenie plus lawa więc nic nie podnosi Kh. Zawsze sugerujecie, żeby na początku nawozić potasem i tu moje pytanie. Czy może zamiast nawozić potasem, le...
|
|