Lampa UV - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Lampa UV

Liczba wyświetleń: 1377·Odpowiedzi: 2
Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Czerwinskid Mielec

30 cze 2008, 12:24 Lampa UV  (#1)  

Co sądzicie o lampach UV? Faktycznie eliminują glony tak jak podają w instrukcji? Taka lampa ma działać przez cała dobe?

Czerwinskid
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Mielec

Wojtek B. Bydgoszcz

30 cze 2008, 21:02   (#2)  

A owszem eliminują glony ale pływające w toni wodnej .Z tych osiadłych to wyeliminują jedynie ich zarodniki.Doskonale działa przy podmianie wody w błyskawiczny sposób krystalizuje wode.Ale nie polecam załączenia na stałe rozkłada chelaty nawozów.Przy długim załączeniu można zaobserwowac postój roślin i brak bombelkowania ,po czasie można zaobserwowac rozwój glonów co jednoznacznie wskazuje na zachwianie równowagi mimo zachowania warunków nawożenia.Polecam załączenie na 12 godzin po podmianie wody i przy chorobie.
Powodzenia Wojtek B.
http://szwajcar.com/page1.php

Wojtek B.
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Bydgoszcz

patrycjusz

01 lip 2008, 18:15   (#3)  

No i jeśli uzywa się torf to UV wytrąca związki humusowe i w akwarium pływa sieczka :/

patrycjusz

Powrót do Glony

Powiązane tematy

PIerwotniaki w 360L, czekać czy lampa?

DamianKr w Glony · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4895
Witam, 3 dni temu założyłem akwarium 360L. Podłoże, to lawa wulkaniczna plus substrat nawozowy Tropica i na to żwirek kwarcowy. Akwarium obsadzone roślinami, oświetlenie pełni Twinstar s-line 92W. P...

Zielona woda - lampa uv czy świetlówka uv

haiaw w Glony · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3563
Witam, Lampa uv 18W do podłączenia do filtra kosztuje ok 140zł A świetlówka UV gotowa do podłączenia 40W http://allegro.pl/swietlowka-uv-40w-z-oprawa-vdl40uv-hit-i1998959232.html 105zł.. Ma akur...

lampa UV a restart akwarium

tomekm4 w Glony · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 898
Witam! Wczoraj dokonałem restartu akwarium, wymiana podłoża itd. mam związku z tym pytanko czy włączać lampę UV na glony czy odpuścić sobie na początku. ( poprzednio codziennie profilaktycznie dzienni...

Lampa UV - problem!

rafax w Glony · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 7000
Witam, mam problem z wykrystalizowaniem wody w moim akwarium. Borykam się z problemem zakwitu wody od 2 miesięcy. Niestety wszelkie starania nie przynosiły efektu a woda zrobiła się zielona, że widoc...

lampa UV

marian_92 w Glony · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2261
witam chciał bym się dowiedzieć czy lampa UV usuwa wszystkie glony ? Czy jeżeli lampa będzie od samego początku towarzyszyła akwarium to czy wyjdą jakieś glony? oraz jaki jest optymalny czas jej używ...

GLONY a lampa uv

Bartnik86 w Glony · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 5001
Czy zamontowanie lampy uv pomoże mi w walce z krasnorostami??? Proszę o wasze opinie

Lampa UV w filtrze wewnętrznym.

Gość w Glony · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 5893
Czy ktoś z was stosował to cudo? Jeśli tak, to z jakim efektem? http://allegro.pl/filtr-wewnetrzny-z-lampa-uv-9w-800-l-h-jup-01-i1214645582.html#gallery

lampa uv kontra zielone glony punktowe

rafau w Glony · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 937
Panie i Panowe, potwierdzi ktoś skuteczność dzałania lampy UV w walce z glonami punktowymi, które wyjątkowo szpecą wolno rosnące rośliny ? Hemiantus rozrasta się u mnie doskonale, ale po trzech miesią...

Zielenice a lampa UV

cin w Glony · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1876
Witam wszystkich, Mam mały problem z nalotem na szybach, roślinach oraz rurkach odprowadzających wodę z filtra, który posiada lampę 9W UVC Jak widać w rurce wylotowej utworzyło się wiele "czegoś" bi...

Lampa UV - pytania:

Mcj123 w Glony · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 3702
Witam W temacie glony walczę z zakwitem, który utrzymuje się u mnie od paru dobrych miesięcy. Próbowałem już praktycznie wszystkiego. Ostatnio nawet nie pomogło na to badziewie 6 dniowe zaciemnienie...

Statystyki

Ten temat przegląda 337 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570982
 •  Liczba wątków: 48801
 •  Użytkownicy: 36929

•  Najnowszy użytkownik: maciej_domaszka

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 337 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.