Czy koniecznie "odstana" woda przy podmianie ?
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Ze strony wrocławskich wodociągów dowiedziałem się, że woda jest ozonowana, a nie chlorowana. Czy w takim razie konieczne jest czekanie na jej "odstanie się", czy można wlewać bezpośrednio z kranu przy podmianie? Czy ktoś z was leje bezpośrednio ? Jakieś skutki uboczne ?
-

airborne
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Wrocław
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Kiedys lalem odstana wode, od okolo pol roku leje wode prosto z kranu, a moje wodociagli leja chlor. Wode nalewam prysznicem z wysokosci, potem safe water i reszta chemi i do akwa. Nic nie zdycha, roslinki babluja.
-

dimmus
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: okolice Opola
Ja odwrotnie niż dimmus - kiedyś lałem z prysznica do wiadra +aquatana Sery i nawozy i do akwa. - tragedii nie było, ryby żyły , krzaki rosły.
Od 2 miesięcy (po restarcie) leje odstaną w baniakach, ryby żyją rośliny rosną, z tym że teraz bardziej dbam o nawozy i systematykę - i chyba dlatego są lepsze efekty.
-

tomaszc_r4
●
- Miasto: Katowice
-
A ja zanim kupiłem filtr RO lałem kranówę bez odstania  Nalewałem ją tylko z wysokości przez słuchawkę prysznica, aby wytworzyć "pieniawę" w celu odparowania chloru. I chlust do akwa. Nic nie zdychało, nic nie wyskakiwało. Z wrażliwszych ryb - otoski i ramirezki - nikt nie strzelał fochów.
-

Kadazan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
leję prosto z kranu wężem i nic się nie dzieje
-
dadi321
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
lenistwo a w zasadzie brak czasu - leję wężem prosto z kranu do akwa dodają uzdatniacz z aquabotaniqe, w zasadzie wszystko działa.
-

tomaszc_r4
●
- Miasto: Katowice
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
mówię nie!
Ostatnio edytowano 31 lip 2009, 19:18 przez Gość, łącznie edytowano 1 raz
-
Gość
●
ja w Warszawie leje szlaufem prosto do akwa. Nie mam miejsca na odstawianie 150 litrow wody. Nie widać jakichś "efektow ubocznych"
-
vitul
●
- Miasto: Wawa
Ja od...wieków leję długim wężem prosto z kranu...a od jakiegoś czasu przepuszczam przez 2 filtry narurowe i tys piknie 
-

Tusia
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Rzgów
-
Powiązane tematy
Witam zacząłem się interesować fotometrami . Który fotometr pokazuję dokładniejsze wyniki exaqua czy tak zwana mała hanna ? https://trzmiel.com.pl/akwarystyka-slodkowodna/hanna-instruments-hi-781-test...
Witam
Mam już filtr RO i mam pytanie. Chciałbym obniżyć GH i ph wody w moim akwarium. Jako że wode w kranie mam średniotwardą i alkaliczną a chciałbym mieć kwaśną i miękką. Niech mnie poprawi ktoś je...
Witajcie ponownie.
Dziś mija 5 dzień od zalania zbiornika
IMG20251112171151.jpg
I tak, wiem - akwarium uczy cierpliwości. Ale nie wytrzymałem😝, i po niecałym tygodniu od zalania zrobiłem testy wo...
Cześć wszystkim,
zgłaszam się do was z prośbą o pomoc, jak skorygować parametry wody.
Woda w akwarium Low Tech przed co tygodniową podmianą:
PH 7,5
KH 4
GH 6-7
No2 0
Woda w kranie:
PH 8,5
KH 3
GH...
Zapraszam do obejrzenia.
Przypominam o możliwości automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.
Cześć
Ciekawostka dlaczego woda różni się parametrami od tych podanych w wodociągach. To ma też przełożenie dla naszych zbiorników.
Pytanie jak w temacie. Chodzi mi o taki preparat, po dodaniu którego z wody RO zrobi się woda z odpowiednimi parametrami do akwarium towarzyskiego?
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...
Witam serdecznie. Proszę o pomoc na tym forum po raz pierwszy chociaż czytam i korzystam z porad od kilkunastu lat. Miałem przerwę w akwarystyce ok 10 lat w tym czasie nastąpił postęp i praktycznie uc...
Mam pytanie . Jakie jest Wasze zdanie ? Lepiej mieszać RO z kranówką czy z odpadem ?
|
|