Witam!
Miesiąc temu, po restarcie, postanowiłem zlikwidować pokrywę (przerobiona standardowa na 3x15 W - 60 l.) i poskładać lampę HQI. Jest to dopiero mój pierwszy restart, ale staram się szybko uczyć, więc zamiast żwiru wysypałem Amazonię II i zacząłem nawozić również produktami ADA. W Mikołowie mamy bardzo dobry sklep akwarystyczny ( z położonym naciskiem na rośliny ) z fachową obsługą, która przekonała mnie do produktów ADA i żarnika BLV 8800 70 W. Sam właściciel używa je w zbiorniku ozdobnym i póki co sobie chwali. Jak będę miał chwilę to wpadnę do niego i wypytam o różnicę względem poprzednich. Ja porównania nie mam, bo się przerzuciłem z w miarę słabego światła świetlówkowego. Mogę tylko powiedzieć, że żarnik daje bardzo jasne światło, rośliny rosną nie za szybko, ale winę za ten stan rzeczy widzę raczej w ograniczeniu nawożenia z powodu wysypu zielenic i krasnorostów. Nawożę teraz praktycznie tylko Brighty K, Step 1 ograniczyłem do 1/4 dawki i skracam znowu czas oświetlania do 6 h.
Reasumując, rośliny rosną przede wszystkim równo, nie jak przy świetlówkach, gdzie "gęstsze" robiły się dopiero w górnych partiach. Co do prędkości wzrostu to jest ona w dużej mierze uzależniona od tego, czy i w jakim stopniu pokrywają je zielenice.
P.S. Przepraszam że tak długo i może nie do końca na temat, ale się starałem. Jak dowiem się czegoś więcej, to napiszę.
Pozdrawiam!