Nowe żarniki 8800K - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Nowe żarniki 8800K

Liczba wyświetleń: 1244·Odpowiedzi: 2
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Kadazan Toruń / Bydgoszcz

21 cze 2008, 11:49 Nowe żarniki 8800K  (#1)  

Nie wiem, czy zauważyliście, ale w ofercie www.aqva-light.pl pojawiły się nowe żarniki HQI:
http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c ... e3829a4069

Pozwólcie, że wkleję opis ze sklepu:

Długo oczekiwana nowość firmy BLV.
Lampy metalohalogenkowe o trzonku Rx7s i temperaturze barwowej 8800K. Zalecane w akwarystyce roślinnej i słodkowodnej dzięki doskonałej barwie światła imitującej naturalne światło słoneczne. W połączeniu z wysokim współczynnikiem oddawania barw 1A zapewniają naturalność oświetlenia zbiornika wodnego. Posiada filtr UV. Nowa technologia wytwarzania jarznika umożliwiła wydłużenie średniego czasu pracy lampy do 10000 godzin.

Cena 120zł za żarnik (70 i 150W) nie należy do najniższych, ale może warto wypróbować to oświetlenie? Z wykresu widma wynika, że będzie to światło raczej niebieskawe.

Kadazan
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Toruń / Bydgoszcz

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Bartek Oleśnica

21 cze 2008, 13:11   (#2)  

IMO raczej tylko dla morskich. Ma słabe widmo czerwone.
Obrazek

Bartek
Ranga: Znający temat

Miasto: Oleśnica

Orkan Mikołów/Łaziska Górne

25 cze 2008, 12:31   (#3)  

Witam!

Miesiąc temu, po restarcie, postanowiłem zlikwidować pokrywę (przerobiona standardowa na 3x15 W - 60 l.) i poskładać lampę HQI. Jest to dopiero mój pierwszy restart, ale staram się szybko uczyć, więc zamiast żwiru wysypałem Amazonię II i zacząłem nawozić również produktami ADA. W Mikołowie mamy bardzo dobry sklep akwarystyczny ( z położonym naciskiem na rośliny ) z fachową obsługą, która przekonała mnie do produktów ADA i żarnika BLV 8800 70 W. Sam właściciel używa je w zbiorniku ozdobnym i póki co sobie chwali. Jak będę miał chwilę to wpadnę do niego i wypytam o różnicę względem poprzednich. Ja porównania nie mam, bo się przerzuciłem z w miarę słabego światła świetlówkowego. Mogę tylko powiedzieć, że żarnik daje bardzo jasne światło, rośliny rosną nie za szybko, ale winę za ten stan rzeczy widzę raczej w ograniczeniu nawożenia z powodu wysypu zielenic i krasnorostów. Nawożę teraz praktycznie tylko Brighty K, Step 1 ograniczyłem do 1/4 dawki i skracam znowu czas oświetlania do 6 h.
Reasumując, rośliny rosną przede wszystkim równo, nie jak przy świetlówkach, gdzie "gęstsze" robiły się dopiero w górnych partiach. Co do prędkości wzrostu to jest ona w dużej mierze uzależniona od tego, czy i w jakim stopniu pokrywają je zielenice.

P.S. Przepraszam że tak długo i może nie do końca na temat, ale się starałem. Jak dowiem się czegoś więcej, to napiszę.

Pozdrawiam!

Orkan
Ranga: Początkujący

Miasto: Mikołów/Łaziska Górne

Powrót do Oświetlenie

Powiązane tematy

YouTube

Nowe lampy ze stajni Chihiros

FoCuS_PL w Oświetlenie · Odpowiedzi: 34 · Wyświetlenia: 13659
No to oglądamy :-)
hyper.jpg

Nowe modele Skylight Hyperspot - FS, FM, FL

Piotr Baszucki w Oświetlenie · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 9082
hyper.jpg Niebawem nowe modele Skylight Hyperspot - FS, FM, FL. Skrótowe info nowości: Wbudowane WiFi, dużo lepsza kontrola nad barwą lampy i chyba najważniejsze - przy pełnej mocy można lampę róż...
YouTube

Upgrade - nowe oświetlenie RIO 180

Furyan w Oświetlenie · Odpowiedzi: 72 · Wyświetlenia: 18753
Witam! Od ponad roku posiadam juwel rio 180 w którym oryginalne oświtlenie to 2 x 23W LED ( jedna night , druga nature ). W zasadzie podczas użytkowania pomału wkroczyłem w high tech i teraz widze bra...

Nowe modele lamp Twinstar z serii B

roslinyakwariowe.pl w Oświetlenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1881
https://roslinyakwariowe.pl/images/miniaturki/thumb-fp-twinstarb-1-7ab1aaa7e1f281905c34590d85e1e287.jpg Zapraszamy do zapoznania się z nową serią lamp Twinstar B, przeznaczoną dla akwarystów cen...
YouTube

Leddy SLIM Duo - nowe lampki AquaELa

Piotr Baszucki w Oświetlenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 12632
Nowe lampy LED AquaEL'a zaprezentowane w Łodzi na Targach PetFair.

Nowe światło do 60cm 72L

pk77 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 2392
Cześć. Chyba przyszedł czas na wymianę sędziwej belki oświetleniowej i zastanawiam się nad tymi dwoma modelami: - Fluval Plant PRO 4.0 LED 60W Bluetooth - Chihiros WRGB SLIM 60 II Który byście wybrali...

Nowe oświetlenie

MisterVento3 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 2630
Witam, niestety dzisiaj przestało świecić moje oświetlenie zakupione w osiedlowym sklepie, nie był to raczej najlepszy zakup ale trochę świeciło (ledy się wypaliły). Teraz chciałbym zakupić jakieś mar...

Nowe oświetlenie

Yoda40 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 2892
Witam czy oświetlenie 1600 lumenów i 18w ledow bd oki do zbiornika 60l Bd troszkę ledow 6500k i mniej 9000k Co O tym myślicie ?? Pozdrawiam

Nowe oświetlenie LED , co sądzicie

DawidJot w Oświetlenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3559
Znalazłem takie ogłoszenie na olx . Co sądzicie o tych lampach . Cena zabija . Ciekawe czy takie rozwiązanie sprawdziło by się w zbiornikach. Ma różne barwy. Dane Techniczne: Model: SM50 Led Innova...

GAON Nuniq - nowe lampy LED

roslinyakwariowe.pl w Oświetlenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2617
lampa-nuniq-news2.jpg Szerokokątna lampa LED mocowana na krawędziach akwarium o długości 58-73cm. Wersja podwieszana, mocowana na linkach. NuniQ Wide LED to oświetlenie akwariowe o pełnym spektrum ...

Statystyki

Ten temat przegląda 327 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571609
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 327 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.