Co zrobić żeby było ok??????????????????????????? - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Co zrobić żeby było ok???????????????????????????

Liczba wyświetleń: 984·Odpowiedzi: 1
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Wygląd listy:
Zakładam krewetkarium 27l i sprzęt jaki zakupiłem to:
filtr Aquaclear 20
lampka Solar duo 26w
grzałka 25w aqua szut
podłoże Aqua Substrate II+
i korzystając z okazji zaopatrzenia się w tym sklepie kupiłem również kilka roślin: małego heńka , glosie i eleocharisa ;)
Co mam zrobić żeby uniknąc glonów w tym akwa??? Ile godzin oświetlać jak nawozić itp?????????????

Maciek22

ronin79 Siedlce

21 cze 2008, 21:59   (#2)  

Światła to masz na wyrost. Na początek świecić krótko - około 4-6 godzin na dobę i stopniowo zwiekszać o np godzinę tygodniowo, ale lepiej nie przekraczać przy prawie 1W/L 10 godzin na dobę. Na początku nie nawozić, a za jakiś miesiąc powoli zacząć nawożenie stopniowo zwiekszając dawkę.
Zeby się glony nie pojawiły w nadmiarze to najlepiej na początek da rośliny szybko rosnące np moczekę, a jak zbiornik się ustabilizuje to ją wywalić.

ronin79
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Siedlce

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

20250406_131355.jpg

Jak zrobić deszczownicę

tom8621 w Filtracja · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2540
Witam Posiadam filtr wewnetrzny aqua-flow 100,ale mam krótką deszczownicę jak ją mogę przedłużyc lub zrobić nową?
YouTube

(film) Padła ryba. Co zrobić?- j.niemiecki

Jacek Pawłowski w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2345
Cześć Stefan proponuję, żeby padnietej rybie zrobić zdjęcie i pokazać w sklepie zoologicznym - co o tym sądzicie? U mnie w mieście nie ma dobrych 'sprzedawców/sklepów", więc czy to by pomogło, pr...
20240428_175807.jpg

Jak prowadzić akwarium, żeby ciągle nie testowac wody.

aureum w Sprzątanie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 7745
Witam, Mam od 14/11/23 akwarium 72l. 3 rodzaje roślin. Moczarkę, kryptokoryny i anubiasy. Czy da się prowadzić jakos akwarium zeby ciagle nie testować wody co tydzień? Obecnie co niedziele robie p...
IMG_3840.JPG

Co zrobić

Badi120394 w Rośliny · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 5951
Witam . Jestem miesiąc od restartu swojego 240 l Żwirek ceramiczny plus kulki gt. Ultramax 2000 ( wata , gąbka , ceramika ) Lampa chichirios a1201 ( 9700 l ) Parametry wody : Gh 21 stopni n / ...
312547692_3466975333530192_5996530860584806806_n.jpg

Nowy zbiornik - co zrobić, żeby wszystko naprawić...

Gwido46 w Nawożenie · Odpowiedzi: 142 · Wyświetlenia: 42507
Witam wszystkich serdecznie Dzisiaj dołączyłem... Zanim napiszę o moich problemach z góry dziękuję za każdą pomoc. Do tej pory miałem mniejsze zbiorniki na podłożu aktywnym i jak na powrót po ponad 20...
Screenshot_20221203_162434_Allegro.jpg

Opcja świtu i zmierzchu - jak zrobić?

Krzysiek Wawa w Oświetlenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3187
Cześć, Mam belkę CHIHIROS LED Seria RGB RGB120, chciałbym dorzucić opcje świtu i zmierzchu, polecicie mi jakiś sterownik, albo rozwiązanie jak to zrobić? Od razu dodam że mam ten ich sterownik z pilo...
YouTube

Jak zrobić wzniesienie?

koniuA4 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 18121
Witam. Tak jak w temacie. Jak robicie wzniesienie/góry w akwarium? Jakich materiałów używacie? Czytałem , że można wykorzystać pończochy , ale czy nie mają negatywnego wpływu na wodę? Czytałem gdzieś ...
YouTube

Jak zrobić samodzielnie Riccia Stones

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2494
Zapraszam do podpatrzenia jak kamienie wykonuje Oliver Knott. Zobacz produkty marki Aqua-Rebell

Remake 10l. Co zrobić?

pioterek1 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2289
Hej Ostatnio padł mi Bojownik (splendens) w akwa 10l. Po wyczyszczeniu wszystkiego, zastanawiam się co by tam zrobić, i wytypowałem dwie opcje: -Kolejne akwarium biotopowe dla Bojownika splendens(w ty...

Jak zrobić komin typu Bean Animal?

noobscaper w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1607
Niestety mam problem ze znalezieniem informacji (po polsku) na temat złączy PVC do komina. Z jakich złączy robi się komin Bean Animal? external-content.duckduckgo.com.jpg

Statystyki

Ten temat przegląda 639 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571617
 •  Liczba wątków: 49483
 •  Użytkownicy: 36918

•  Najnowszy użytkownik: mateusz_

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 638 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.