Rotala sp green ' kładzie' się - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Rotala sp green ' kładzie' się

Liczba wyświetleń: 1224·Odpowiedzi: 1
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
dimmus okolice Opola
Na początek o akwarium:
pojemnosc niecale 60L
oswietlenie 1 x quarell 18W + 2 x 865 18 W
nawozenie PG classic ( pelna dawka do podmian ) , makro( 1ml co 2 dni ) , ferro + ( 1ml co 3 dni) KNO3 ( 10ppm No3 do podmian + okolo1,5 ppm dziennie ), K2SO4 ( 15 ppm K do podmian, liczone razem z tym z KNO3, + okolo 1 ppm dziennie), CO2 z bimbrowni, staram sie trzymac na poziomie 25-30 ppm.
Obsada: 8 neonkow + sporo ( kolo 40 ) red cherry

Obrazek

Rotala rosnie u mnie od okolo 3 tygodni, pędy dostalem z korzonkami wypuszczonymi z międzywęźli i te właśnie pędy nie rosną w górę, tylko kładą się i z międzywęźli rosną nowe pędy. Nie wygląda to ładnie, wiec chciałbym coś temu zaradzić. Poczekać aż młode pędy wyrosną i wtedy je przyciąć i posadzić od nowa, czy może za dużo światła i dlatego rotala tak reaguje. Może to niedobór jakiegoś ze składników. Jak się przypatrzycie, to blyxa ma takie jasno brązowe prążki, nie wiem czy to normalne, czy to objaw niedoboru.

dimmus
Ranga: Stały bywalec

Miasto: okolice Opola

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
brillux Chełmno (woj.kujawsko-pomorskie)

20 cze 2008, 19:18   (#2)  

Rotala płoży sie ponieważ ma odpowiednią ilosc światła i nie musi gnać w jego kierunku ( czyli w górę )jest to normalne u mnie dzieję sie podobnie tak samo, blyxa jest zdrowiutka z tego co wiedzę nie ma żadnych skutków niedoboru któregoś z pierwiastków śladowych.

Pozdrawiam

brillux
Ranga: Początkujący

Miasto: Chełmno (woj.kujawsko-pomorskie)

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

YouTube

Galeria Green Aqua - przegląd lato 2026

roslinyakwariowe.pl w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 382
hygrophila-lancea-chai-in-vitro-aqua-art-i-46914-5-2000-665da2af40a83.jpg

Hygrophila lancea Chai - czy komuś się przyjęła?

Piotr Baszucki w Rośliny · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3595
hygrophila-lancea-chai-in-vitro-aqua-art-i-46914-5-2000-665da2af40a83.jpg Klienci zgłaszają nam problem z przyjmowaniem się Hygrophila lancea Chai z Aqua-Artu. Nam również nie udało się jej utrzymać,...
bon2.jpeg

Rotala Bonsai (Ammania Bonsai) - opis

roslinyakwariowe.pl w Rośliny środkowego planu · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 33120
bon2.jpeg Rotala Bonsai znana pod nazwą Ammania bonsai to kompaktowa forma podobna do Bacopy caroliniany charakteryzująca się atrakcyjnym wyglądem, małymi rozmiarami i wolnym tempem wzrostu, dzięki ...
nalot na roślinach.jpg

Pojawiajacy się nalot na roślinach

Deore w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1969
Witam wszystkich. Mam problem z pojawiającymi się wykwitami glonów na liściach roślin. Akwarium stoi przy oknie ,ale jest zasłonięte z tyłu ,nie mam możliwości przeniesienia akwarium w inne miejsce. A...
YouTube

Film Warsztaty z Yusuke Homma w Green Aqua.

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1608
Hej Ciekawy film jak zrobić aranż. Yusuke Homma podaje dużo trików, ponadto przedstawia jego relację jako ucznia z Takashi Amano. ?si=Cm013vYTzV8H1Lxu
YouTube

Film Mały zbiornik - aranż Green Aqua.

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1565
Hej Film pokazuję jak fajnie można zaaranżować mały zbiornik. ?si=etqQaJl7TxK7jGQU
YouTube

Film Ciekawy aranż made in Green Aqua

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1734
Hej Miłego oglądania - są napisy po polsku. ?si=WCc-WQrjpP1ilWgp
20250724_204603.jpg

225L - Rotala Maflora - Sergiusz Musielewicz

sergiusz1988 w Akwaria · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 6184
Wymiary akwarium + objętość: 90x50x50 - 225l Oświetlenie: Chihiros VIVD 3 Nawożenie (z uwzględnieniem dawek na dany okres czasu): własna linia nawozowa, mineralizacja wody RO -VIMI Reminamin, CO2...
IMG_20250805_143746.jpg

Co się dzieje z bojownikiem...?

Valeska w Zwierzęta · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5776
Witam wszystkich, od 3 tygodni jestem szczęśliwą posiadaczką bojownika hmkp gigant. Od tygodnia mniej szczęśliwą, bo zaczęła go toczyć jakaś choroba, której nie za bardzo jestem w stanie zidentyfikowa...

Oświetlenie po pozbyciu się zielenic

przemogasior w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2350
Cześć. Pozbyłem się zielenic z akwarium (algin+carbo+ograniecznie oświetlenia do jednej z dwóch belek aquael) - nie było ich dużo, ale na tyle, że psuły efekt wizualny (dopadły bucki, starsze liście a...

Statystyki

Ten temat przegląda 381 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571609
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 381 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.