Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
hej
czy moge zrobic tak ze wezme na dno sredniej wielkosci zwykly zwir, a na to warstwe ada amazonia? czy to obowiazkowe zeby potem nawozic to jakos specjalnie, czy moze stac normalnie i bede najwyzej dolewal jakis nawoz jak bedzie potrzebne? bo wolalbym ograniczyc ilosc plynow ktore mam kupic....
bo nie stac mnie zeby zrobic podloze tylko z amazonii, a zalezy mi na b. ciemnym podlozu.
pozdrawiam
-
pytający
●
no hej, czekam już kilka dni na jakąś odpowiedź... proszę.
-
pytający
●
Podłoże Aqua-Artu jest trochę tańsze. Jeśli to nadal za drogo, to chyba nie pozostaje Ci nic innego jak spróbować takiego połączenia. Jeżeli zamiast żwiru kwarcowego zastosujesz kruszywo bazaltowe to ziarenka ktore wydostaną się na powierzchnię nie będą aż tak rzucać się w oczy.
-
Plejstocen
●
- Ranga: Stały bywalec
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Plejstocen napisał(a):Podłoże Aqua-Artu jest trochę tańsze. Jeśli to nadal za drogo, to chyba nie pozostaje Ci nic innego jak spróbować takiego połączenia. Jeżeli zamiast żwiru kwarcowego zastosujesz kruszywo bazaltowe to ziarenka ktore wydostaną się na powierzchnię nie będą aż tak rzucać się w oczy.
Ty chyba zartujesz  IMHO albo bazalt i substrat podżwirowy, albo żwir kwarcowyi substrat podżwirowy, albo Amzonia, albo cos jeszcze innego byle nie to co chciales zrobic.
-

Andrzej Bondaruk
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Katowice
hmm, bo mam dostęp do pewnej ilości tourmaline, bacter 100, clear super... i nie wiem czy jest sens to dawać na sam żwir. a jakby dać na spód podłoże aqua artu/amazonie - sam sama firma, a potem to przykryć zwykłym ciemnym żwirem?
-
pytający
●
A jakby dozbierać na całość podłoża od Aqua-Art albo ADA? Ile litrów brakuje?
-

Kadazan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
Andrzej, co takiego karygodnego widzisz w kombinacji AS + bazalt? 
-
Plejstocen
●
- Ranga: Stały bywalec
Kadazan: muszę mieć jakieś 3 litry chyba, akwarium ma około 30l. na allegro była niedawno oferta sprzedaży 1kg podłoża - liczę na to że nadal będą to wystawiać.
bazalt jest imho do niczego, ostre krawędzie i niezbyt ładnie wygląda. wyczaiłem w sklepie niedaleko jakiś żwir płukany, dość ciemny, 2.80zł.
-
pytający
●
Amazonię można kupić w workach po 3 litry za ~60zł. Niezbyt to się opłaca, ale cóż... Alternatywą jest kupić 5 litrów AquaSubstrate za 45zł i nadwyżkę opchnąć. Nie wiem jak liczyłeś na mniejsze koszta... kupując pojedyncze litry na Allegro? Popytaj na forum, może komuś zostały 3 litry podłoża i chciałby się ich pozbyć.
-

Kadazan
●
-
no to mówię, że nie chciałem zrobić podłoża full amazonia/aqua substrate tylko dać trochę na dno. poza tym boję się nadwyżki substancji odżywczych i zmętnienia. no nic, jakoś sobie poradzę. pozdro
-
pytający
●
pytający napisał(a):Kadazan: muszę mieć jakieś 3 litry chyba, akwarium ma około 30l. na allegro była niedawno oferta sprzedaży 1kg podłoża - liczę na to że nadal będą to wystawiać.
bazalt jest imho do niczego, ostre krawędzie i niezbyt ładnie wygląda. wyczaiłem w sklepie niedaleko jakiś żwir płukany, dość ciemny, 2.80zł.
Trzeba bylo tak od razu jakbym wiedzial ze baniak ma 30L to nawet bym nie zabieral glosu  A co widze zlego w drutowaniu podloza? Uwazam ze jak mnie nie stac to nie szpanuje tylko uzywam tego na co mnie stac. Jak nie stac mnie na amazonie to kupie worek AQuaSubstrate badz czegos tanszego. 
-

Andrzej Bondaruk
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Katowice
Polecam zacząć od Tetra Complete Substrate 
-
dzidek1983
●
A może Rataj? Bardzo rozsądne ceny...
-

Kadazan
●
-
Powiązane tematy
404622316_1417099819015305_317101251705529617_n.jpg Witam,
Utworzyłem wątek, aby prosić was o pomoc w sprawie mojego akwarium.
Akwarium 120x50x50 ilość wody 220 litrów zalane metodą dark start 17 grud...
Witam.
Jak w tytule.
Jakie byłoby najlepsze podłoże dla kirysków i otosków ?
Myślałem o takim https://allegro.pl/oferta/zwir-naturalny-czarny-2kg-frakcja-1-3mm-t9-6949752166?utm_source=noti...
Witam drogich akwarystów .
Nurtuje mnie pewna kwestia która dla jednych może być banałem , dla mnie nie koniecznie .
Mam zbiornik 60 litrów , nie chodzi mi o parametry bo raczej mam książkowe , no wła...
Zapraszam do obejrzenia opracowania filmowego.
Spotkałem się na jakieś grupie na FB z stwierdzeniem, że w akwarium roślinnym postawionym na podłożu aktywnym powinno się utrzymywać poziom PO4 = 0 w słupie wody. W przeciwnym razie zaowocuje to glona...
Witam,
wiele naczytałem się o rozpoczęciu prowadzenia akwarium po jego restarcie. Zwykle mówi się o częstych podmiankach wody na początku, o podawaniu jedynie potasu, carbo i bakterii przez pierwszy ...
Zapraszam do udziału w ankiecie
Witam wszystkich.
Potrzebuje pomocy: od tygodnia moje rośliny zaczęły tracić liście marnieją mi w oczach (listki z pięknie zielonych żółkną i odpadają). Akwarium 200l, 4 tydzień, podłoże aktywne Ama...
Witam jak w temacie zakupiłem to podłoże Podłoże H.E.L.P. Advanced Soil ORIGINAL i dodałem go do akwarium ale nie jako główne podłoże nasypałem jakieś 250 ml w jedno miejsce, akwarium 50 litrów( potem...
Witam, bardzo dużo widzi się pięknych aranżacji na podłożach aktywnych i nawożonych nawozami znanych producentów a czy ktoś z was prowadzi lub prowadził zbiornik na podłożu aktywnym przy nawożeniu sol...
|
|