Witam.Nie chce mieć przykrych niespodzianek z glonami ani z niczym innym a więc postanowiłem spytać sie was co o tym myślicie.Mam akwa 80l.
Oświetlenie:3x18W 6500k
Filtracja:Filtr zewnętrzny FZN1
Żwir: Kwarcowy
Nawożenie:Brak
Co2:Brak
Niby wszystko dobrze ale nie wiem czy to wszystko wystarczy aby mi dobrze rosły rosły rośliny.Jak coś mam źle to proszę pisać.
Pozdrawiam Wujek Ray
To zależy jak wymagające rośliny chcesz hodować, ale dla większości roślin 0.83W/L w zupełności wystarczy ja bym sobie odpuścił tą czwartą świetlówkę i wymieszał bym 6500K z 4000K
Jak stosujesz zwir kwarcowy to mozesz spodziewac sie okrzemek, dlatego lepiej miec w zapasie nieco wiecej swiatla. Dobrze tez miec choc jedna szybko rosnaca rosline, mniej zostanie dla glonow.
sigmar w Glony· Odpowiedzi: 35 · Wyświetlenia: 20222
Dawno mnie z wami nie było - ale wrócił syn marnotrawny :)
więc wg prawidła
Akwa 200l
światło: 1x Hagen Power GLO, 1x Hagen Flora GLO ( w środku ), 1 x Hagen Sun GLO ( 10 godzin )
Filtracja - Eh...
Piotr Baszucki w Akwaria· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1700
W swoim profilu możemy dodawać akwaria, które chcemy aby wyświetlały się pod naszym awatarem w postach na forum.
Bezpośredni link:
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/user.html?i=profile&mode=av...
Piotr Baszucki w Technika CO2· Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2654
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/nowe-reduktory-co2-aqua-art-v2-jeden-lub-dwa-manometry_1_intro.jpg
Druga generacja reduktorów Aqua-Art. Polska marka Aqua-Art wprowadz...
Piotr Baszucki w Technika CO2· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1009
Glass bent tube set fluid 1080x1080.jpg
Qualdrop rozszerza linię akcesoriów CO2. Polska marka Qualdrop wprowadza do oferty serię nowych indykatorów dwutlenku węgla przeznaczonych do akwariów roślinn...
pk77 w Oświetlenie· Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 2459
Cześć. Chyba przyszedł czas na wymianę sędziwej belki oświetleniowej i zastanawiam się nad tymi dwoma modelami:
- Fluval Plant PRO 4.0 LED 60W Bluetooth
- Chihiros WRGB SLIM 60 II
Który byście wybrali...
Statystyki
Ten temat przegląda 1386 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (33585) było 11 sie 2026
• Liczba postów: 570934
• Liczba wątków: 48794
• Użytkownicy: 36924
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1386 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej